Új beruházásokat javasolt, valamint a régiek megvalósítását sürgette, illetve a különböző intézmények működésére csoportosítaná át a városi költségvetés egy részét az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete. A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) – egyebek mellett – egy gazdasági stratégia elkészítésére különítene el pénzt.

„Székelyudvarhely költségvetés-tervezete nagyon csilivili, ellenben én továbbra sem látom azt, hogy miként lenne megoldható, hogy Székelyudvarhelyen valóban történjen reális fejlesztés” – fogalmazott egy hétfői sajtótájékoztatón Derzsi László, az önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetője.

(...)

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) által tartott hétfői sajtótájékoztatón szintén több javaslat hangzott el a költségvetés-tervezettel kapcsolatban. Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke kijelentette,
minden helyi párttal egyeztettek az általuk javasolt pontokkal kapcsolatban,
még a tervezet előkészítési fázisában, vagyis nagyjából három hete.

Ők azt kérték, hogy a költségvetésben legyen összeg elkülönítve egy konkrét gazdasági stratégia elkészítésére, ebben pedig legyenek jól meghatározott célok, felelős személyek és leszögezett határidők. Javasolták ugyanakkor a felnőttoktatás támogatását, jogi személyek számára az egyablakos ügyfélfogadás kialakítását, illetve különböző infrastrukturális fejlesztéseket. Utóbbihoz példaként a Budvár utca rendbetételét, illetve a parkolók kialakítását hangsúlyozták. Szerintük legalább tervek szintjén el kellene indítani a folyamatot. Továbbá szükség lenne egy pályázati program létrehozására a gazdaságfejlesztési programmal foglalkozó non-profit szervezetek számára is. Emellett a mikrovállalkozóknak szóló minimis támogatás kidolgozását is kérték. Három évig szóló adómentességet javasoltak azon autótulajdonosok számára, akik a tizenöt évnél idősebb személygépjárművüket három évnél fiatalabb kocsira cserélnék.

Szerintük egy megfelelő szabályrendszer kidolgozásával az egyéni hőszigeteléseket is támogatni lehetne a tömbházak esetében – így tudna haladni az, aki eddig szomszédjai miatt kezdhette el a szigetelést. A felsoroltakon kívül ugyanakkor családsegítő programok elindítását is kérték. Példaként a kelengyeprogramot, a bölcsődebővítést, a családalapítás támogatását, illetve egy szociális öregotthon létrehozását említették.

Jakab Áron Csaba arra is kitért, mintegy három hete egyeztettek az illetékes személyekkel, így nem tudják, hogy javaslataik közül azóta melyek kerültek be a költségvetés-tervezetbe. Legutóbb nem láttak semmilyen utalást a tervezetben a javaslataik figyelembe vételére vonatkozóan.

A teljes cikk itt olvasható: klikk