Néhány nappal a városi költségvetés-tervezet bemutatása után az SZMVSZ és az RMDSZ vezetője közölte, mit szeretnének ők látni a nagy csütörtöki – egyben nagycsütörtöki – tanácsülésen a költségvetésben.

Üzletben nincs irodalom

Az SZMVSZ elsősorban valóban vállalkozóbarát várost szeretne, ami az ő elképzeléseik szerint azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal gazdasági stratégiával, benne befektetési kézikönyvvel siet a vállalkozók segítségére – közölte Jakab Áron Csaba, a szövetség vezetője.

A gazdasági stratégián nem egy „novellát” értenek (valószínűleg utalás az utóbbi években elkészült, bejelentett, de meg nem valósított kulturális, oktatási és szociális stratégiákra – szerk. megj.), hanem konkrét intézkedési terveket célokkal, ütemtervvel, felelősökkel.

Az SZMVSZ szerint a városvezetésnek jobban kellene figyelnie a felnőttoktatásra. Úgy tartják, számos téren szüksége lenne a vállalkozóknak segítségre: például a román piacra azért nem tudnak betörni, mert nem tudnak jól románul – ennek gyors megoldására a szervezet saját tanfolyamot indított, illetve vállalkozási és jogi segítségre is szükségük lenne, s ehhez létrehozhatnának például egy ingyenes tanácsadó irodát.

Ablak a parkolóházra

Emellett a székelyudvarhelyi mikrovállalkozók igényelnék a közlekedési infrastruktúra javítását az úgynevezett ipari zónákban, kiemelten a Budvár utcában. Számonkérik a választási kampányban megígért egyablakos ügyfélfogadás bevezetését.

A vállalkozók azt is szeretnék, ha 15 évesnél régebbi autóik 3 évesnél fiatalabbra és környezetbarátabbra cserélésében a városháza 3 éves adómentességgel segítené őket. S ha már új autót vesznek, azt le is kellene parkolni valahová. Az SZMVSZ kifogásolja, hogy minden cégautót ki akarnak tiltani a lakónegyedekből, mert sok kisvállalkozó vagy kényszervállalkozó kénytelen családi autóként is használni a cégautóját. Szerintük inkább a parkolási gondokra kellene stratégiát kitalálni, de a költségvetés-tervezetben még csak megvalósíthatósági tanulmány sem szerepel parkolóházakra például.

Ne kelljen a szomszédtól kérni

Az újonnan induló kisvállalkozásoknak minimis támogatási programot igényelnének, ami azt jelenti, hogy maximum öt évre legtöbb 5000 euró kamatmentes, visszatérítendő kölcsönt kellene, hogy biztosítson a város, amit a vállalkozók irodabérre, felszerelésre, számítástechnikára és más, kisebb alapeszközökre használhatnának fel.

A tömbházlakások egyéni hőszigetelésének támogatását is kérik a tiltás helyett. Szerintük jobb megoldás lenne, ha egységes vizuális és tartalmi, szakmai előírásokat fogadnának el, és tartatnának be azokkal, akik nem tudnak megegyezni lépcsőházi szomszédaikkal a hőszigetelés közös kivitelezéséről. Mivel a vállalkozóknak és alkalmazottaiknak is van családjuk, az olyan családsegítő programoknak, mint például a bölcsődei férőhelyek növelése, babakelengye-program, szociális öregotthon és elfekvő, családalapítási támogatás, ők is örülnének – mondta Jakab Áron Csaba.

A szervezet több héten át egyeztetett a városi önkormányzat frakcióival, az MPP-ből a polgármesterrel és az alpolgármesterrel, az EMNP és az RMDSZ frakciójával, valamint a polgármesteri hivataltól a városmenedzserrel, de a fenti javaslataik nem szerepelnek szerintük a költségvetés-tervezetben.

Az RMDSZ is elégedetlenkedik

Csili-vilinek nevezték az udvarhely.ro honlapon bárki számára elérhetővé és részletekbe menőkig tanulmányozhatóvá tett, múlt héten bemutatott költségvetés-tervezetet az RMDSZ frakció tagjai.

A felszíni csillogás mögött azonban hiányosságokat fedeztek fel. A legnagyobb baj szerintük az, hogy a polgármesteri hivatal évek óta görget maga előtt évi mintegy 9-10 milló lejnyi összeget, amit képtelen elkölteni.

(...)

A teljes cikk itt olvasható: klikk