Helyzetfelmérés az SZMVSZ-től

A Székelyudvarhelyi Mikro vállal kozók Szövetsége (SZMVSZ) április első napjaiban felmérést végzett a vállalkozók körében a járványveszély miatt életbe lépett korlátozó intézkedések rájuk gyakorolt hatásairól. Ezentúl havonta jelentkeznének hasonló helyzetismertetővel.

A márciusi változások jelentős hatással voltak a helyi cégekre, sokakat térde is kényszerítettek a bevezetett intézkedések. Az SZMVSZ április első napjaiban 63 vállalkozást ért el véletlenszerűen választott tevékenységi körből. Kérdeztek kft.-ket, egyéni vállalkozókat, családi vállalkozást, orvosi rendelőt, ügynököt is – e vállalkozásokból összesen 255 személy számára biztosítanak megélhetést. Április elsején az alkalmazottak 32%-a került haza: 3 személynek megszűnt a munkaviszonya, 14 személy pihenőszabadságra ment, 64 személy – ami mintegy 25 százalékot jelent – kényszerszabadságra, ún. technikai munkanélküliségbe került.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett vállalkozások 17,5 százalékának megszűnt a tevékenysége, azaz az üzleti forgalma száz százalékban csökkent, de van valamivel több mint 25 százalék, ahol változatlan maradt. Összességében az üzleti forgalom 45 százalékos csökkenését tapasztalta az SZMVSZ.

A visszajelzések alapján– amennyiben április hónap folyamán nem következik be jelentősebb pozitív változás a jelenlegi helyzethez mérten – ez a hónap további masszív romló tendenciát hoz a vizsgált területekben – összegez az SZMVSZ tájékoztatója.