• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

 

Miért volt meglepő az áprilisban kitört politikai válság hossza és intenzitása? Valóban veszélyben van-e az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terv? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül Búzás Ernő, a londoni Millennium Emerging Europe kockázati tanácsadócég elemzője a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) által indított új, PERSPEKTÍVA című videósorozatban.

A széles tevékenységi körrel rendelkező érdekvédelmi szervezet úgy tervezi, hogy a videósorozat aktuálpolitikai és gazdasági történéseket elemző részei havonta jelennek meg, mi most az első rész pár érdekes gondolatát emeljük ki:

 

SZMVSZ: Búzás Ernő
Youtube SZMVSZ μChannel

 

Búzás a videóelemzésben az áprilisi politikai események áttekintésével indít. Elmondja, hogy bizonyos értelemben meglepetésként hatott a Vlad Voiculescu volt egészégügyi miniszter leváltása körül kialakult politikai válság és felháborodás hossza, valamint intenzitása.

Magyarázata szerint ez különösen azért van így, mert ha figyelembe vesszük a parlament mindkét házának szerkezetét, akkor egyértelműen megállapítható, hogy a kormánypártoknak a jelenlegi felállással szemben nincs más lehetőségük, együttműködésre vannak ítélve. Jelenleg ugyan a PSD a legerősebb párt, de a szociáldemokratákkal nagyon erősen szemben definiálja magát úgy a PNL, mint az USR-PLUS is. Még bonyolultabbá teszi az együttműködési alternatívák lehetőségét az AUR jelenléte, amely mindenki számára egy elfogadhatatlan, kellemetlen politikai képződmény, és partnerként különösen nem tudja senki elképzelni maga mellett. "Még a PSD is nagyon nehezen tudná elmagyarázni, hogy miért fogna össze ezzel a nehezen definiálható, de mindenképp nacionalista, nagyon vallásos, és mondhatni revizionista párttal" - magyarázza Búzás.

Azt is kiemeli, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nincsenek a színen olyan kisebb pártok, mint az ALDE vagy a PMP, így már sokkal kevésbé van lehetőség a politikai egyensúly felborítására. A PNL és az USR-PLUS középtávon egymásra vannak utalva, és a jelenlegi kormánykoalíció egyelőre egy stabil konstrukciónak tekinthető - jelenti ki az elemző.

Búzás Ernő az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervről is beszél, ami az ország gazdasága mellett a politikai pártok megítélésére is nagy hatással lehet, annak sikere esetén ugyanis a koalíciós partnerek hangoztatni tudnák, hogy ők azok, akik megoldották ezt a feladatot - mondja. Ugyan az elmúlt időszakban több hír is megjelent arról, hogy bizonyos területeket kivágnak a tervből, Búzás szerint mégis tévedés azt a következtetést levonni, hogy egy-egy ilyen döntés az egész országos helyreállítási tervet veszélybe sodorná.

Rámutat, nem csak Romániára jellemző, hogy a kormány által összeállított terv nem teljesen egyezik az Európai Bizottság elképzeléseivel. Példaként azt hozza fel, hogy a nagyon sok szénerőművet működtető Lengyelországnak, és a nagy atomenergia kapacitással rendelkező Franciaországnak is voltak nézeteltérései a bizottsággal. "Nem kell megijedni attól, ha az Európai Bizottság a tervek módosítását kéri, ez természetes része a tárgyalási folyamatnak. Arra számítunk, hogy időben le fog zajlani ez a folyamat, és a többi tagállamhoz képest biztosan nem lesz jelentős késés" - teszi hozzá Búzás Ernő.

Az elemző a hitelminősítők tavaszi döntéseiről, valamint azok hatásáról is részletesen beszél. Mint ismert, a Standard & Poor’s áprilisban bejelentette, hogy ugyan továbbra is a legalacsonyabb befektetési szinten tartja Románia besorolását, viszont a negatív kilátásokat stabilra javították. A Fitch egy hétre rá szintén ugyanennek a kilátásnak a megerősítése mellett döntött. A hitelminősítők hosszabb magyarázatából Búzás szerint egyértelműen kiderül, hogy mindkét hitelminősítő pozitívan értékeli a mostani kormány tevékenységét, és arra is számíthatunk, hogy ősszel akár egy felminősítés is jöhet, amire az országnak már csak azért is szüksége lenne, mert a külföldi tőkét sokkal könnyebb bevonzani jobb hitelminősítéssel.

Búzás szerint az is lényeges a hitelminősítők döntéseit illetően, hogy a miniszterelnök személye is egyfajta garanciaként hat a gazdasági világ felé. Kiemeli, hogy Cîțu még mielőtt betöltötte volna a pénzügyminiszteri pozíciót a Világbanknál és az Európau Fejlesztési Banknál is dolgozott. "A szakmában ismerik, a tudását elismerik, emellett jó kapcsolatokkal is rendelkezik. A személye sokak számára garanciát jelent arra, hogy az ő kormányzása alatt nem lesznek olyan típusú költségek, mint korábban a PSD-kormánynál, amikor hatalmasra nőtt a költségvetési hiány" - magyarázta Búzás annak hátterét, hogy miért tekintenek a gazdasági szereplők pozitívan a jelenlegi kormányfőre.

A videóban Búzás a közép-kelet-európai régió gazdasági- és járványügyi kilátásairól is beszél, illettve kitér a világgazgasági folyamatokra is.

 

penzcsinalok.transindex.ro cikk

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata