A kis- és közepes vállalatok, illetve a mikrovállalatok a leginkább kiszolgáltatott gazdasági szereplők, miközben például Hargita megyében az összüzleti forgalomhoz 93%-ban járulnak hozzá. A kormány elhibázott gazdasági stratégiája, gazdaságpolitikai döntései, ugyanakkor a multinacionális vállalatok és az Európai Unió feltételek nélküli kiszolgálása, az ország kiárusítása az utóbbi években válságba taszították a helyi gazdaságot, gazdasági szereplőket.

Az elmúlt napokban egy újabb ilyen jellegű intézkedés keretében emelték az üzemanyagokra kiszabott illetékek és adók mértékét.

Az SZMVSZ, mint érdekvédelmi szervezet, a helyi sajátosságokat figyelembe véve (a saját kőolaj-kitermelés aránya, a helyi gazdaság teljesítőképességének mértéke, egyes adónemek több helyen is szerepeltetése, az üzemanyagok termelési árának uniós átlagon léte, utóbbi évek emeléseinek mértéke, kőolaj világpiaci ára, stb) határozottan megalapozatlannak tartja és a válság további elmélyítésének veszélyét látja ebben a döntésben.

Ezért folyó év január 13-án a taxizással foglalkozó vállalkozók csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mely alapján ezen a napon nem veszik igénybe az üzemanyagtöltő állomások szolgáltatásait.

Az SZMVSZ és a helyi taxistársaságok képviselői ugyanakkor állásfoglalást és felszólítást fogalmaznak meg a Kormány, a Versenytanács, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és az udvarhelyszéki parlamenti képviselet felé, egyúttal csatlakozva azon civil kezdeményezéshez, melyet már számos országos szervezet is támogat, illetve mely szerint január 17-18-19-i napokon nem veszi igénybe egyetlen üzemanyag-töltőállomás szolgáltatásait sem.
Felkérjük tehát a vállalkozókat, üzletembereket, a civil lakosságot, más civil- és szakmai szervezeteket, támogassák ők is a kezdeményezést, ezáltal is felhívva a figyelmet erre az egyre jelentősebbé váló problémára és az összefogás erejére.

Székelyudvarhely, 2011. január 13.