Nyomtatás

 

Csíkszeredában került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának soron következő ülésére

 

KÖZLEMÉNY

 

A múlt csütörtökön, szeptember 09-én került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának negyedik ülésére. A fórum házigazdája a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt. Az ülés napirendjén kiemelt elemként egy közös, helyi gazdasági körkép kialakítása szerepelt, valamint a helyi- és regionális reprezentáció lehetőségei, kérdésköre.

20210909 szvszf4Az aktuális tervezetként terítékre került országos minimálbéremeléssel kapcsolatban a szervezetek képviselői egyértelművé tették: mint konkrét intézkedést, a 200 lejes adómentes emelést elfogadhatónak tartják, azonban a támogatásukat számos további, szükségesnek ítélt intézkedéstől tennék függővé – meglátásuk szerint, ellenkező esetben sem a gazdaság teljesítménye nem fog növekedni, sem az életszínvonal nem fog ténylegesen emelkedni. A megoldandó kérdések között említésre került az EU-s pénzekhez való nehézkes hozzáférés, a túlbürokratizált és lassú adminisztráció, az állami szolgáltatások minősége, a jelenlegi adózás eredményeként beragadt belföldi tőke, a nem megfelelően irányított külföldi tőke, a fekete- szürke- és láthatatlan gazdaság erősödése…

 

Az energiaárak rohamos emelkedése kapcsán a Fórum tagjai egy közös energiabeszerzési procedúra elindításának lehetőségét is megvizsgálták. A továbblépés érdekében, döntésük alapján, ehhez további találkozókra és egyeztetésekre fog sor kerülni a következőkben.

Az országos érdekérvényesítési erőfeszítésekkel összefüggésben a tagok tapasztalatai a román, országos szervezetekkel szerte ágazónak bizonyultak az elmúlt években. Ezen tapasztalatokra építve a Fórum tagjai közösen céloznák meg az együttműködés kialakítását valamely országos képviselettel. Ennek szellemében a következő ülés egyik napirendi pontjaként határozták meg ezen országos szervezetekkel való kapcsolatfelvételt.

Végezetül a fórumban résztvevő tagok együttműködése elmélyítésének igénye kapcsán további lehetőségek kerültek körvonalazásra, mint például közös programok szervezése, vagy egymás érdekvédelmi erőfeszítéseinek támogatása.

Az SZVSZF elkövetkező, ötödik találkozójára decemberben fog sor kerülni, házigazdája a Kovászna megyei Vállalkozók Egyesülete (ASIMCOV) lesz.