Nyomtatás

 

Tanárok sztrájkja

Egy tanár évente több száz diák fejlődését befolyásolja követlenül vagy közvetve – abban a korban töltenek rengeteg időt a fiatalokkal, amikor azok a legbefolyásolhatóbbak, de a legsérülékenyebbek is. Nem csak tanítanak, hanem utat és példát mutatnak. Van tehát felelősségük bőven. Még sincs társadalmi megbecsülésük, és – mint most kiderült – megfelelő fizetésük sem.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége részéről úgy gondoljuk, hogy ha valaki ledolgozza a munkaidejét, és nem tud becsületesen megélni belőle, akkor azon a helyzeten változtatni kell!

Úgy gondoljuk, hogy ha a társadalmunkat meg akarjuk védeni, egyszersmind fejleszteni, akkor kezdetnek a törvényeket még a kormánynak is be kell tartani: oda kell tenni azt a jó 10 éve meghatározott 6%-ot (ld. GDP arányos ráfordítás) az oktatáshoz, valamint azt a fizetést, amit ugyancsak törvényben szavatoltak a tanároknak több évvel ezelőtt – majd a megfelelő szintre emelni.

És vissza kell térni a közös értékekhez, a felelősségvállaláshoz! De ezeket nem csak mi gondoljuk így: nap mint nap tapasztaljuk egyrészt a szolidaritást az oktatókkal, másrészt a néma elhatárolódást is tőle - jelen tanügyi sztrájk ugyanis előhozott számos olyan közösségi elégedetlenséget, frusztrációt – amely, lévén, hogy élő és napi kapcsolatban vagyunk rengeteg vállalkozóval, munkavállalóval, szakemberrel, bennünket is megtalál.

A visszajelzések azt mutatták, hogy a társadalom döntő hányada megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, de mégsem tudja támogatni nyugodt szívvel az erőfeszítéseiket. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy az így kapott kép mennyire felel meg a valóságnak, valamint részleteiben mi az oka a csendes elutasításnak? Online kérdőívünket másfél nap alatt 86-on töltötték ki...

Nem kívánjuk elemezni az eredményt, bár természetesen van nekünk is véleményünk – a kapott kép ugyanakkor egyértelmű, a többin dolgozzanak az illetékesek: oktatók, oktatási adminisztráció, politikusaink stb.
Itt találja a kérdőívünkre kapott válaszokat, szerkesztve (a szinte szóra egyező, hasonló érveket összevontuk):

 

Kezdetnek:

A PRO:

A KONTRA:

 

Szám szerint a PRO és KONTRA érvek, hozzászólások közel hasonló számban jelennek meg a kérdőívben - a különbség tartalmilag van, a PRO érvek nagyrészt ugyanazok... 

A felmérés nem teljesíti a szakmai feltételeket ahhoz, hogy kijelenthessük, leírja a társadalom  általános viszonyulását a sztrájkhoz, azonban mindenképpen alkalmas egyes, uralkodó nézőpontok megismerésére, felfedésére.