Nyomtatás

 

Pár napja, június 30-án került sor a KMVNF soros elnökségi ülésére Piricskén, melyre az SZMVSZ mint alapító tag kapott meghívást. A Szövetséget Jakab Áron Csaba szövetségi elnök, KMVNF társelnök, valamint Ambrus Sándor és Györffy Attila alelnökök képviselték. A Fórum-alapítást kezdeményező, budapesti székhelyű Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ) a szervezet több elnökségi tagja is képviselte, közöttük a VOSZ alelnöke, egyben a KMVNF elnöke, Czomba Csaba. Az esemény házigazdája ezúttal a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt.KMVNF, SZMVSZ

Az elmúlt időszakra vonatkozó beszámoló után az ülésen bemutatásra, valamint pontosításra kerültek a szervezet céljai, további tervek és programok – úgy a bővülési lehetőségekkel, mint a gazdasági és üzleti kapcsolatokkal vagy közösségépítéssel kapcsolatban. A tagszervezetek közötti üzleti kapcsolatok kialakításának direkt és/vagy indirekt módon való segítésén túl ismét hangsúlyosan felmerült a vállalkozói szervezetek megerősítésének igénye, szükségessége is.

Az egyes tagszervezetek képviselőinek beszámolója során Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök az „Érdekvédelem sajátosságai és eredményessége” címmel tartott rövid bemutatót a szervezet elmúlt időszakáról, bemutatva a Szövetség aktuális felépítését, céljait és erőfeszítéseit:

KMVNF, SZMVSZ„(…) Az érdekvédelem a szervezet elsődleges célja és tevékenysége, melynek megvannak a maga sajátosságai. Ha abból indulunk ki, hogy érdek, és azt védeni kell valakivel vagy valamivel szemben, menthetetlenül felmerül a konfliktus jelenlétének lehetősége, ezzel kapcsolatban a konfliktusvállalás és konfliktuskezelés kihívásai, képessége. Tapasztalatként ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a vállalkozóknak nem érdeke a konfliktus, álláspontjuk szerint nem segíti az üzletmenetet, ezért csak akkor fordulnak hozzánk, amikor tényleg baj van.

Az elmúlt időszakból így két érdekvédelmi ügyet emelnék ki: az egyik során százezres nagyságrendben sikerült megmentenünk egy tagvállalkozásunk pénzét, egy másik ugyanakkor a „Hargáz-as per” címen elhíresült ügyet jelenti, amelynek keretén belül jelenleg több mint 30 vállalkozás perli az Electrica-t a támogatásunkkal az eltúlzott értékűnek vélt számlák ügyében. Mint valószínűleg többen emlékeznek rá, ez utóbbi ügy előzménye, hogy egy meghatározó mértékben magyarországi tulajdonosi háttérrel rendelkező szolgáltató az együvé tartozás hangulatát meglovagolva több ezres székelyföldi klientúrát épített ki, majd, amikor gyűlni kezdtek a fellegek, elsők között hagytak csapot-papot – hagyták a levegőben a klienseiket, ezzel jelentős károkat okozva számukra…”

A megjelent szervezetek vezetői kivétel nélkül értékelték a Fórum eddigi munkáját, valamint egyetértettek abban, hogy a munkát folytatni kell.

Az ülést követően üzleti fórumra is sor került, ahol a tagszervezetekhez tartozó vállalkozások mutathatták be termékeiket, szolgáltatásaikat, szerte a Kárpát-medencéből. Az üzleti fórumot megtisztelte jelenlétével Korodi Attila csíkszeredai polgármester, valamint Tóth László főkonzul.

Az SZMVSZ köszöni a KMVNF elnökének, Czomba Csabának az erőfeszítéseit, egyszersmind a VOSZ képviselőinek hozzájárulását a Fórum működéséhez, fejlődéséhez. Köszönjük továbbá a CSVE-nek az igényes szervezést, a találkozó igényes kivitelezését.