• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Kategória: Kiadványaink


Vállalkozásformák - előnyök, hátrányok

Az vállalkozások elindításának kulcskérdése: melyik ilyen jogi formát válasszon a vállalkozó, melyik típusú vállalkozásforma felel meg és passzol az elképzeléseihez leginkább? Milyen előnyei és hátrányai vannak például a „péféának", mikor érdemes nagyban, például „szérélében" gondolkozni? A kezdő vagy már rutinos, de váltani, változtatni akaró vállalkozók gyakori dilemmájával kapcsolatosan Szilágyi István könyvelőt kérdeztük.

– Milyen vállalkozás- formák közül választhat az, aki cégalapítást fontolgat?

Fontos tisztázni, hogy az érvényben levő román jogszabályok két nagy vállalkozási formát különböztetnek meg: a kereskedelmi társaságokat és az egyéni vállalkozásokat. A két forma közt az a különbség, hogy a kereskedelmi társaságok elkülönült saját személyiséggel és tulajdonnal rendelkeznek, a 31/1990-es társasági törvény alapján működnek, az egyéni vállalkozások pedig a 44/2008-as Sürgősségi Kormányrendelet alapján. Úgy a kereskedelmi társaságoknak, mind pedig az egyéni vállalkozásoknak több formája van. A kereskedelmi társaságok csoportjába tartozik a közkereseti társaság (S.N.C.), betéti társaság(S.C.S.), részvénytársaság (S.A.), betéti részvénytársaság (S.C.A.) és a korlátolt felelősségű társaság (S.R.L.). Az egyéni vállalkozásformáknak szintén több típusa van: engedélyezett természetes személy (PFA), egyéni vállalkozó (I.I.), családi vállalkozás (I.F.)

– Mikor melyiket érdemes választani? Mit kell tudni –nagyon leegyszerűsítve például egy részvénytársaság illetve egy egyéni vállalkozás elindításának feltételeiről?

– A kereskedelmi társaságok alapítóokiratának megszerkesztése, mivel több ember társulását feltételezi, ügyvédi segítséget ígényel, ugyanis meg kell határozni, hogy kinek mi a joga és kötelessége, illetve mi történik akkor, ha a társak összevesznek. Egy jó alapítóokirat tehát olyan, mint a nyugaton ismert házassági szerződés: kitér jóra és rosszra is. Amikor egy társaság jogi formájáról kell döntenünk, figyelembe kell vegyük a következőket:a kft-knek legtöbb 25 tulajdonosa lehet, akik a cég tevékenységéért csak a tulajdonrészükig felelnek.Ez a típusú vállalkozás legkevesebb 200 lej tőkét feltételez. Ennek a kereskedelmi társaságnak tehát az előnye a kis tőkeszükséglet, a korlátolt felelősség, illetve a kevés társ.A részvénytársaságoknak legkevesebb 5 tulajdonosa lehet, akik szintén korlátolt felelősséggel bírnak. A részvénytásaság és a betéti részvénytársaság minimális tőkéje 25.000 eurónak megfelelő lej. Ezt a vállalkozási formát tehát csak ötnél több ember társulása és nagyobb tőkeigényű vállalkozások esetén ajánljuk. A betéti társaságok és a közkereseti társaságok esetén a részestársak korlátlanul és egyetemlegesen teljes vagyonukkal felelnek a társaság kötelezettségeivel, ezért nem ajánlhatóak. Az egyéni vállalkozások előnye a megalakítás egyszerűsége. Hátránya, hogy nem teszi lehetővé két vagy több személy társulását (hacsak nem családtagok). Ezért, ha két vagy több ember együtt akar vállalkozni, csak kereskedelmi társaságot alapíthatnak.

– Számvitel, adózás, alkalmazottak - milyen előnyei és hátrányai vannak a fentebbi két vállakozásformának?

– Az egyéni vállalkozások vitathatatlan előnye az egyszerűsített számvitel. Ezzel szemben a kereskedelmi társaságok könyvelése kettős számviteli szabályok szerint történik, ezért képzett szakembert kíván. Az adózás szempontjából az egyéni vállalkozó további előnyöket élvez. Ahhoz, hogy a tulajdonos a vállalkozása által megtermelt jövedelmet zsebre tehesse, csak a nettó jövedelmére számolt 16%-os adót kell megfizesse, míg a kereskedelmi társaságok a 16%-os profitadó vagy 3%-os mikrojövedelmi adó megfizetésén kívül további 16%-os osztalékadót kell fizessenek, hogy a tulajdonos pénzéhez jusson. Zárójelben és érdekességként megjegyezem, hogy Magyarországon például az egyéni vállalkozó is osztalékadót kell fizessen. Egyes egyéni vállalkozások jövedelemnormák szerint adóznak, ők nyilvántartási kötelezettséggel sem bírnak, csak a kivetett fixösszegű adót kell megfizessék. Az egyéni vállalkozó, ahhoz, hogy társadalombiztosításban részesüljön, jövedelme után társadalombiztosítást (legkevesebb havi 222 lejt) ,és egészségbiztosítást (5,5%-ot) kell fizessen. A kereskedelmi társaság tulajdonosa viszont munkaszerződést köthet saját vállalkozásánál. Ami az alkalmazottakat illeti, az egyéni vállalkozások hátránya, hogy nem rendelkezhetnek alkalmazottakkal - kivétel az egyéni vállalkozó (I.I.), míg a kereskedelmi társaságok korlátlan számú alkalmazottat foglalkoztathatnak.

– Kinek melyik vállakozásformát érdemes választania?

– Ha egy előre meghatározott, egyszemélyes vállalkozási formáról van szó, akkor erre az egyéni vállalkozás valamelyik típusa tökéletesen megfelel. Több személy társulása esetén, vagy nagyobb, több alkalmazottat igénylő vállalkozás indítása esetén mindenképpen a kereskedelmi társaságok valamelyik formája a javasolt.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata