• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Kategória: Törvények, rendeletek

Társadalombiztosítás – teljes a káosz?

Számos értelmezésre és félreértésre ad okot a cégek könyvelőinek a január elsejétől életbe lépett és a társadalombiztosítási rendszerben alapvető változtatásokat jelentő 263/2010-es törvény.  A már hatályban levő új nyugdíjtörvény, azaz az egységes köznyugdíj- rendszerre vonatkozó 263-as számú törvény alkalmazását megnehezíti, hogy a módszertana (alkalmazási normái) sajnos mai napig nem jelentek meg. A felmerült kérdésekre az ügyben illetékes  Bán Katalin,  a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója adott részletes tájékoztatást.

A 263/2010-es törvény előírásai alapján kik számítanak a köznyugdíj –rendszerben kötelezően biztosítottnak?

A köznyugdíj -rendszer működését több alapelv is szabályozza, ezek közül a két legfontosabb a kötelezőség és a hozzájárulás elve. A kötelezőség elve szerint a magán és jogi személyek kötelesek részt venni a köznyugdíj –rendszerben és társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetniük,természetesen a törvény által előírt feltételek mellett. A hozzájárulás elve értelmében a társadalombiztosítási alap a jogi és a magánszemélyek hozzájárulásaiból áll. Ezen  befizetett hozzájárulásoknak az alapján jön létre a különböző társadalombiztosítási szolgáltatásokra való jogosultságuk.

Ki számít biztosítottnak a törvény értelmében?

Biztosítottnak számít minden olyan fizikai vagy jogi személy, aki az alábbi kategóriák közül bármelyikbe tartozik:

1.- egyéni munkaszerződés alapján fejtik ki tevékenységüket: köztisztviselők, katonai személyzet, rendőrök,stb.

2.- nem bér jellegű jövedelmet realizálnak szerzői és ahhoz kapcsolódó jogdíjakból, az adótörvénykönyv előírásai szerint, illetve a polgári törvénykönyv előírásai szerint megkötött szerződések alapján.

3.- választott tisztségviselők vagy a végrehajtó , törvényhozási vagy igazságszolgáltatási hatóságok keretében kinevezett tisztségviselőként fejtik ki tevékenységüket.

4.- a kisipari szövetkezetek keretében tevékenykedő szövetkezeti tagok.

5.- munkanélküli segélyben részesülők (munkanélküliek)

6.- ügyvezetői vagy menedzseri szerződéssel rendelkező ügyvezetők, illetve menedzserek.

7.- gazdasági tevékenységet kifejtő engedélyezett magánszemélyek (II,IF,PFA stb.)

Ki köteles a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésére?

Az egységes köznyugdíj –rendszerben a tb.-hozzájárulás fizetésére köteles :

a munkáltató, a munkavállaló,   a munkanélküli segélyt folyósító intézmény (a munkanélküli segélyben részesülő munkanélküliek esetében),  a katonaság, belügy – ( ezek speciális helyzetek).

Mi alapján határozzák meg és mennyi a kötelezően befizetendő tb.- hozzájárulás összege?

Azt, hogy mennyi társadalombiztosítást kell fizetni, a havi jövedelem alapján állapítják meg. A hozzájárulási kvóták differenciáltak a munkafeltételek (munkakörülmények) függvényében:

→ 31,3 tized százalék normális munkakörülmények estén, amiből 10,5 tized százalékot a munkavállaló és 20,8 tized százalékot a munkáltató fizet

→ 36,3 tized százalék a rendkívüli munkakörülmények esetében, amiből 10,5 tized százalékot  fizet a munkavállaló és 25,8 tized százalékot a munkáltató

→ 41,3 tuzed százalék speciális munkakörülmények esetében , ebből 10,5 tized százalékot  fizet a munkavállaló és 30,8 tized százalékot a  munkáltató

A 6-os és 7-es pontban leírt kategóriákba tartozó személyek csak akkor kötelesek  társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni, ha a jövedelmet kimondottan ezekből a tevékenységekből valósítják meg és a megvalósított évi átlag bruttó jövedelem egyenlő vagy nagyobb mint 4 országos bruttó átlag-bér (arról az  országos bruttó átlag -bérről beszélünk, amit a 2011-es évi társadalombiztosítási költségvetés megalapozásánál vettek figyelembe, azaz 2022 lej  → 2022 lei x 4=8O88 lei ). Ezek a személyek a teljes tb.-hozzájárulási kvótát kell fizessék.

Például, ha az érintett munkaszerződéses alkalmazottja egy cégnek és emellett van egy magánvállalkozása is, a tb.-t a  magánvállalkozásból megvalósított jövedelem után nem kell fizesse.

A törvény 11-es szakaszának 3-as bekezdése szerint az ügyvezetők és menedzserek, az egyéni és családi vállalkozások tagjai valamint az engedélyezett magánszemélyek esetében a havi biztosított jövedelem nem lehet kevesebb, mint az országos átlag bruttó bér 35 százaléka és nem lehet nagyobb, mint ennek ötszöröse.

2022 lej x 0,35 = 708 lej

2022 lej x 5 =10.110 lej

Tehát a jelenlegi rendelkezések alapján a havi biztosított jövedelem nem lehet kisebb mint 708 lej és nem lehet nagyobb mint 10.110 lej.

( Egy egyéni vállalkozó, akinek a havi biztosított jövedelme 708 lej, akkor havi 222 lej tb.-hozzájárulást kell fizessen.(708 lej x 31,3% = 222)  Ez  a 222 lej csak tb.-hozzájárulás (nyugdíjalap) és nem tartalmaz semmilyen más hozzájárulást. Ha a vállalkozó havi biztosított jövedelme  1250 lej, akkor havi 391 lej (1250 lej x 31,3% = 391) tb.-hozzájárulást kell fizessen.)

- A félnormás munkaidővel dolgozó alkalmazottak esetében mi az előírás?

- A félnormával dolgozó személyek esetében, tehát akinek a munkaszerződésében, illetve a szolgálati viszony létrjöttét igazoló dokumentumban 4 órás munkaidő van feltüntetve, a megvalósított fizetés, azaz bér jellegű jövedelem után kell tb.-hozzájárulást fizetni.

- Mi történik abban az esetben, ha évközben változik az egyéni vállalkozó jövedelme?

- Amennyiben évközben változik az egyéni vállalkozó jövedelme és az évi átlag bruttó jövedelme meghaladja az országos átlag bruttóbér négyszeresét, az illető vállalkozó egész évre tb.- köteles.

Mire kell számítson az, aki nem fizeti a tb-t?

Aki nem fizet társadalombiztosítást, holott erre köteles lenne, az a be nem fizetett ősszegre kamatot és késedelmi bírságot kell fizessen (dobanzi si penalitati de intarziere calculate pentru fiecare zi de intarziere, pana la achitarea sumei datorate). Amennyiben ennek nem tesz eleget törvényesúton eljárást indítanak ellene.

 

 

 

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata