• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

A becsületes vállalkozások ellen irányuló, a hatóságok tehetetlenségét bizonyító, egyértelműen megszorító intézkedésként értékelik az erdélyi magyar vállalkozói szervezetek a kormány múlt héten elfogadott intézkedését, amely az úgynevezett megosztott áfafizetés bevezetéséről rendelkezik.

Az áfabegyűjtés új modellje 2018 januárjától kötelező módon lép érvénybe, de különböző kedvezményekért cserébe október 1-től is áttérhetnek rá az áfafizetők. A rendelet szerint jövő év első napjától az áfaköteles tevékenységet végző cégeknek és személyeknek külön áfa-folyószámlát kell fenntartaniuk, ahová adásvételkor vagy a szolgáltatások értékének kiegyenlítésénél az áfa összegét kötelező módon át kell utalniuk. Ellenkező esetben komoly büntetéseket is kilátásba helyeztek a hatóságok.

Hogyan fog működni a gyakorlatban a megosztott áfafizetés?

A rendszer a gyakorlatban várhatóan úgy fog működni, hogy minden adófizetőnek, beleértve a közintézményeket is, egy külön áfaszámlát kell nyitniuk valamely bankban vagy az állami kincstárban. A rendelet szerint abban az esetben, hogyha egy áfafizető cégnek készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnek, akkor hét munkanap áll a rendelkezésére, hogy a befizetésből származó áfát saját áfaszámlájára átutalja.

 

A kisebb vállalkozásokat érinti legérzékenyebben a megosztott áfafizetés

"Teljes mértékben a becsületes vállalkozók ellen irányuló, rajtuk csattanó törvény – azok ellen, akik az adót befizetik, akik az államot eltartják és munkahelyeket teremtenek. Lényegében próbálják kiszűrni azokat, akik áfáznak, viszont ahogy ezt teszik, az a pénzügyi hatóságok, intézmények és az igazságügyi rendszer tehetetlensége és felelősségének áthárítása a probléma valódi megoldása helyett" - közölte megkeresésünkre a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének álláspontját a tagok között végzett gyors felmérést követően Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Az SZMVSZ álláspontja szerint a legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások fogják "megszenvedni" az új rendszert, hiszen akár pénzügyi, akár az emberi erőforrások terén a legkisebb vállalkozások a leginkább kiszolgáltatottak a változások tekintetében. Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mennyire nehezíti meg a vállalkozások életét az úgynevezett megosztott áfafizetés, az SZMVSZ képviselője úgy válaszolt, hogy elég csak:

  • a költségtényezőkre gondolni, arra, hogy milyen mértékben növekedhetnek meg a vállalkozások számára a számlafenntartási, utalási, valamint képzett személyekkel kapcsolatos költségek,
  • illetve elég csak az időtényezőket is figyelembe venni, és azt látni, hogy ezentúl napi szinten foglalkozni kell az utalásokkal a kis határidők és a magas büntetések miatt, legyen szó akár online banking utalásról vagy egyes esetekben elkerülhetetlen napi banki megjelenésről, illetve az áfa utalásának engedélyezési folyamatairól.

Aki csalni akar, ezután is megoldja

"Nem a füst, inkább a tűz ellen kellene küzdeni - aki csalni akar, ezután is megoldja. A kormány nem ezzel kellene próbálkozzon, ha nagyobb adóbevételeket akar, hanem azzal, hogy elérje: a vállalkozó vállalkozhasson, csinálhasson pénzt - mert akkor lesz miből fizetni -, ő pedig a kapott pénzből tartsa fenn a rendszert, a rendet. Előfordulhat, hogy az áfából származó bevétele az államnak így növekedni fog, de a járulékos veszteségek miatt nem valószínű, hogy közép- vagy hosszútávon hasznos eljárásról beszélünk, hiszen megnövekedik a bürokrácia, a pénzügyi bizonytalanság, a vállalkozóellenes magatartás és még sorolhatnánk" - válaszolta az SZMVSZ képviselője arra a kérdésünkre, hogy az intézkedéssel a kormány és a pénzügyminisztérium elérheti-e a célját, vagyis, hogy növekedjenek az áfából származó állami bevételek.

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a megosztott áfafizetési rendszerre való átállás nehézsége rövidtávon elsősorban annak lesz a függvénye, hogy a bankok és a pénzügyi hatóságok milyen mértékben tudnak majd felkészülni az új rendszerre, és milyen lesz az átmenethez való hozzáállásuk. Arra számítanak ugyanakkor, hogy "a jellemzően mikrovállalkozások számára jelentős teher", a költségek és a bürokrácia növekedése miatt várhatóan megnő a fekete és a "láthatatlan" gazdaság volumene.

Már októbertől is át lehet(ne) állni az új rendszerre

A kötelező, január elsejei terminust megelőzően, október 1-től a cégek már bevezethetik az új áfa fizetési módszert, cserébe különböző kedvezményekben részesülnek, például eltekintenek a szeptember 30-ig összegyűlt, esetleg be nem fizetett áfa utáni büntetőkamattól, és bizonyos körülmények között 5%-os profitadó, illetve mikrovállalkozói adó kedvezményt kaphatnak. Kérdés viszont, hogy ilyen rövid idő alatt egyáltalán fel tudnánake-e keszülni az új áfafizetési rendszerre a vállalatok.

Bagoly Miklós Levente, a Kis- és Középvállalkozók Kovászna Megyei Szövetségének (ASIMCOV) elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a cégek számára az új rendszer még nagyon friss, és az alkalmazási normák hiányában még igencsak felületes ismeretekkel rendelkeznek a jogszabállyal kapcsolatban. "Az ASIMCOV-nál jövő hétre egy szakember meghívásával konzultációt szervezünk, hiszen úgy néz ki, hogy a cégek szempontjából rendkívül előnytelen lesz ez az elképzelés" - mondta az ASIMCOV elnöke, aki úgy értékelte, hogy a megosztott áfafizetés egyértelműen megszorító intézkedésnek számít, amely teljes mértékben az állam érdekeit szolgálja.

"Mindenféle ilyen megszorító intézkedés a szürke és fekete gazdaságot fogja erősíteni. Az emberek igyekeznek kibújni mindenféle ilyen intézkedés alól. Az okosabb kormányok és politikai vezetés lazítási intézkedésekkel igyekszik tenni azért, hogy sikerüljön a fekete gazdaságot felszínre hozni. Nem a megszorító, hanem a lazítási intézkedéseknek lennének pozitív következményei" - válaszolta Bagoly Miklós Levente arra a kérdésünkre, hogy a megosztott áfafizetés bevezetésével a hatóságok elérhetik-e a gazdaság fehérítésével kapcsolatos céljukat.

A kormány ennek ellenére azzal érvel, hogy a módosítás a becsületes adófizetőknek kedvez, hiszen lecsökkenti a tisztességtelen verseny lehetőségét azon cégek számára, amelyek nem tesznek eleget az adózási kötelezettségeiknek. A kabinet szerint a megosztott áfafizetés bevezetése 2020-ig körülbelül 6 milliárd lejjel növeli az államkassza bevételeit.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata