• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

Az elmúlt héten Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselővel szervezett találkozót a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). A találkozóra közös kezdeményezés eredményeként kerülhetett sor, hiszen – mint elhangzott – a vállalkozóknak, vállalkozók képviselőinek a tevékenységükhöz ugyanannyira fontos a törvényhozás képviselőivel való aktív és élő kapcsolat, mint a parlamenternek a hiteles és felelős politizálás érdekében.

Elsőként Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke bemutatta a Szövetséget, részletezte a tevékenységüket, prioritásaikat és jövőbeni terveiket, amelyek közül a képviselő többel kapcsolatban is támogatásáról biztosította a Szövetség elnökét.

A megbeszélésen több olyan, különösen az elmúlt hónapokra jellemzői változás is szóba került, amely úgy az SZMVSZ részéről, mint szinte általánosan a többi vállalkozói képviselet szerint is negatívan érintik a gazdasági szféra szereplőit, a helyi és hazai gazdaság egészének a fejlődését veszélyeztetik, sőt akadályozzák. Mindezt olyan okkal, megvilágításban és magyarázattal, amely alapján egyértelműen kijelenthető, a kormány az egész vállalkozói szférát egy kalap alatt bűnözőként kezeli, ezzel együtt a pénzügyi hatóságok és igazságügyi intézmények alkalmatlanságát bizonyítja.

Kiemelten említésre került a közbeszerzések jelenlegi rendszere, szabályozása is, amely egyrészt közel lehetetlenné teszi a minőségi szempontok elvárhatósága mellett a helyi gazdaság védelmét, támogatását, illetve teljesen kiszolgáltatottá teszik a közszférát a nagyobb cégeknek, az ügyeskedő szerencselovagoknak, illetve a túlbuzgó hivatalnokoknak. A képviselő meg is nevezett válaszul néhány, általuk kezdeményezett módosítást a közbeszerzési törvényt illetően, köztük az SZMVSZ által is javasolt "direkt beszerzés" visszaállítását adott összeghatárig, vagy az alvállalkozói, a fellebbezési és egyéb eljárások módosítását - azonban, mint Benedek Zakariás képviselő megjegyezte, ezek életbe léptetéséhez még idő kell.

Mint elhangzott, kívülről nézve a parlament egészét gyakran, mondhatni nevetséges helyzetbe hozza a jelenlegi kormányzat, amikor rendeletek formájában próbál alapvető, megkérdőjelezhető módosításokat bevezeti (például az adótörvénykönyvbe - lásd a megosztott ÁFA-fizetést, stb.), miközben sorra derül ki a minisztereikről tájékozatlanságuk, alkalmatlanságuk, vagy éppen a széthúzás a kormánypárton belül olyan látványos következményekkel, mint amikor a szakbizottságokban a saját képviselőik nemegyszer ezen rendeletekkel ellentétesen szavaznak.

Szóba került továbbá a Székelyföldre jellemző alacsony bérek problémája, annak különböző helyi és országos okai és szempontjai a megfelelő infrastruktúra hiányától a befektetővonzó és vállalkozóbarát intézkedések hiányáig, a munkavállalói támogatási rendszer módosításának szükségességétől az elpolitizált gazdasági környezet egyre károsabb hatásáig.

Az SZMVSZ elnöke, Jakab Áron Csaba kifejezte a Szövetség igényét az RMDSZ által kezdeményezett módosításokkal kapcsolatos konzultációkat, egyeztetéseket illetően is – de nemcsak a tervezést és benyújtást megelőzően, hanem ezek utóéletét tekintve is szeretne a Szövetség információkat, tájékoztatást kapni. A képviselő pozitívan viszonyult a kéréshez, szorosabb és élő kapcsolatot ígért a következőkben. Nemcsak gyors és hatékony információcseréről, kommunikációról született megegyezés, hanem a közvetlen információ- és véleménycseréről is, ezzel együtt a helyi gazdasági élet fejlődésének érdekében rendszeres, háromhavonta megszervezett személyes találkozóról is megállapodtak. (közlemény)

http://penzcsinalok.transindex.ro: itt

http://www.transobserver.ro: itt

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...

Sajtófigyelő 2024.02.25.

Romániában négyszer magasabb a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő fiatalok aránya...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata