Ezen a héten, szünidő előtt tartották a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban az „iskola másként” programot. Az iskola az elmúlt időszakban nemcsak az általános oktatási minőségi szempontok alapján, hanem kimondottan a gazdasági szaktantárgyak oldaláról is egyre ismertebbé vált közel és távol – ezt elsősorban azoknak a sikeres megmérettetéseknek, nívós díjaknak is köszönhetik, amelyeket a diákjaik hoznak haza már-már rendszeresen a gazdasági tematikájú versenyekről.

20171220 SZMVSZ és Goodwill ConsultingEzek után már érthető, miért nem töltötték az egész hetet az erre a programra annyira jellemző kirándulgatásokkal, szórakozással – kifejezett kívánságát teljesítette ma a két XI.-es osztálynak a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, amikor két órát lefedve egyrészt Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök a vállalkozók érdekvédelme szükségességének mibenlétét és jellemzőit, működését mutatta be, másrészt Farkas Levente marketing szakembert felkérve szervezett szakirányú előadást számukra.

Az előadások keretében számos kérdés is felmerült a diákok részéről, ami különösen tartalmassá varázsolta a programot. Végkicsengésként az esemény mottója is lehetett volna akár az egyik – egyébként általános társadalmi jellegzetességet takaró – kérdésre adott válasz Levente részéről: „A titok nem titok, és nem is túl bonyolult, csupán három dologból áll: figyelj és tanulj, ne álmodozz, hanem csináld, illetve ha kell, változtass…”.

És valószínűleg több fiatal vállalkozna, illetve lenne itthon eredményes, ha a másik válasz (jó tanács?) szellemében nevelkedett volna: „Ne pénzt akarj keresni, hanem értéket próbálj meg teremteni: olyan értéket, amely mások számára is érték. Mert a pénz, az következmény, ezért inkább azzal foglalkozz, amire hatni tudsz, az értékteremtésre, és akkor meglesz a pénzt is”.