• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

Drasztikusan és megalapozatlanul drágulhatnak az adónemek Székelyudvarhelyen – vélekedik a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a helyi adók jövő évre tervezett megemelése kapcsán. A városvezetés szerint viszont nem jelentősek a növekedések.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a helyi vállalkozásokat tömörítő szervezetek rendelkezésére bocsátotta a 2019-re tervezett adóhatározatot, erről novemberben több megbeszélést is tartottak a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével (SZMVSZ), illetve az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségével (UKKSZ). Az SZMVSZ nem látja sem megalapozottnak, sem konstruktívnak azt a drasztikus adó- és illetékemelést, amelyet a helyi polgármesteri hivatal betervezett 2019-re – áll a szervezet közleményében. Mint írják, olyan helyi adók és illetékek megdrágításáról van szó, mint például a területadó (ez rendeltetéstől függően 25–35 százalékkal emelkedne) és a személygépjárművek után fizetendő adó (az engedélyezett maximális emelés a 2018-as szinthez képest 18–26 százalékkal magasabb), de a termelői igazolványok és füzetek esetében is 50 százalékos emelkedés várható.

A parkolódíjak esetében 100 százalékos, a parkolási bérletek esetében természetes személyeknek 22–58, jogi személyeknek 13–33 százalékos emelés következhetne, a helyi turisztikai irodához pedig 300 lejt kellene befizetniük a vállalkozásoknak azért, hogy felkerüljenek az iroda honlapjára.

„A Szövetség az adott adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezettel kapcsolatban a helyi polgármesteri hivatalnál november 22-én iktatott beadványában egyebek mellett azt kérte, hogy az adók és illetékek mértékét tekintve általánosan tartsák a 2018-as szinten” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásban. A szervezet vezetősége ugyanakkor megjegyzi: azt is kérték a hivataltól, hogy a nem lakhelyként szolgáló ingatlanok adójának kiszámításánál használt kulcs mértékét módosítsák mind a természetes, mind jogi személyek esetében az UKKSZ által is már több éve kért értékre, azaz 0,8-ra, illetve az említett turisztikai illetéket a tervezett 300-ról 50 lejre.

Összességében a jelenlegi városvezetésnek nem célja az adóemelés, sőt egyes adónemek esetében jövő évtől csökkentést terveznek bevezetni – szögezte le kérdésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A csütörtöki önkormányzati ülésre terjesztette elő a hivatal (a vállalkozók érdekképviseleteivel folytatott egyeztetések eredményeként) azt a tervezetet, amelynek értelmében azon ingatlanok esetében, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak – függetlenül attól, hogy az adott ingatlan jogi vagy természetes személy tulajdonában van – közel 10 százalékos adókedvezményt nyújtanának. A mezőgazdasági területekre vonatkozó adónemek korrekciójára pedig azért volt szükség, mert érvénybe lépett az új Általános Rendezési Terv (PUG): az érintett területek többsége után a tulajdonosok mezőgazdasági támogatásban részesülnek, ugyanakkor az új rendezési terv révén ezen ingatlanok jelentős részének piaci értéke is megnövekedett.

A városvezetésnek nem titkolt célja a központi zóna forgalmi tehermentesítése, ezért tervezték be a gépkocsikra vonatkozó adók és a parkolási díjak kismértékű növelését – indokolták kérdésünkre. Egyébként a drágítás a legtöbb jármű esetében 20–30 lejes többletet jelent majd évente. „A legtöbb esetben néhány lejes vagy néhány 10 lejnyi többletterhet jelentene az adóemelés, míg az emelések százalékos emlegetése teljesen más reakciókat válthat ki a lakosságból” – mutatott rá a hivatal sajtóosztálya. Emlékeztettek arra is, hogy 2018-ban Székelyudvarhelyen nem volt adóemelés.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata