• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége a hónap elején előadást szervezett „Új törvények – előírások – szabályozások, változások” témában, kimondottan a mikrovállalkozók, egyéni vállalkozók számára. Az eseményen Katona Hajna, a székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hatóság képviselője tartott előadást az érdeklődő vállalkozóknak.

A meghívott előadása előtt Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke mutatta be röviden az elmúlt pár hónap történéseit, SZMVSZ javaslatokat, erőfeszítéseket és eredményeket a helyi és országos gazdasági folyamatokat tekintve.

A több mint két órás – interaktív - előadásában Katona Hajna az elmúlt hetek/hónapok változásaival kapcsolatos számos részletes információt osztott meg, illetve válaszolt a feltett kérdésekre.

Amint az előadása kezdetén leszögezte egyféle alaphangként, az ANAF egyik nem titkolt célja az adófizetők felcímkézése az illető adófizető rizikófaktor-minősége megállapításán keresztül. Ezért oda kell figyelni minden mozzanatra, ugyanis ettől fognak függeni a bonifikációk, ettől lesz egyszerűbb vagy bonyolultabb visszakapni az esetlegesen visszajáró pénzeket, ettől fog függeni, hogy milyen gyakran lesznek ellenőrzések az adófizetőknél. Mindenki tévedhet, de ez is befolyásolja majd a besorolást.

Nagy lehetőséget jelenthet az egyelőre még bevezetés előtt álló mediálási eljárás, ami akkor jelenthet segítséget, amikor az elmarasztaló döntés már megszületett, és végrehajtási fázis előtt vagyunk – egyeztetési, esetleg javítási lehetőséget jelent ez a hatóságnál, remélhetőleg ez idő alatt a végrehajtás felfüggesztésével.

Ismét felhívta a figyelmet, hogy a rendszer átalakulása nagyfokú bizalom megelőlegezését jelenti az adófizetővel szemben, ahol egy szintig van utána tolerancia, utána nincs. A fizikai személyeknél van a legnagyobb változás az elektronikus úton való önadózás bevezetésével. Számukra kiemelten javasolja szakember segítségét igénybe venni.

Szóba került utána a szponzorálások lehetőségének változásai, a civil szervezetek regisztrációja, a büntetések befizetési módja és buktatói, a regionális irodák feloszlatása és annak következményei, az éttermek csökkentett ÁFÁ-ja, a külföldi személyek jövedelmi adója is.

Elhangzott, az utóbbi évekre elvégzett egészség- és nyugdíjalapok ellenőrzése során sok hibát talált a rendszer – ez egy automatizált ellenőrzés, minden egy gombnyomásra történik. Egy olyan rendszer,amely nem ad lehetőséget javításra a fizikai személy oldaláról, de ha a munkaadó tesz le javítási kérést, akkor adott esetben a dolgok megoldódhatnak.

Itt tért ki a szakember egy általános problémára: az adófizetők nemigen szeretnek reagálni az ANAF-tól érkező levelekre. Pedig ha az ANAF levelet küld, annak oka van. Például információhiány esetén amennyiben az ANAF hivatali adót állapít meg, erről értesít és 60 napig lehet ezt korrigálni, ezután nem lehet ezzel csinálni semmit, ki kell fizetni, hanem végre fogják hajtani. Tudni kell ugyanakkor, hogy a hivatali adózás procedúrája során igen nagy összegek szoktak megjelenni.

Javaslat hangzott el a gyűjtőkont használatára vonatkozóan a tévedések elkerülése érdekében, illetve egyértelműsítette a bonifikációkkal kapcsolatos kérdéseket. Elhangzott még az új rendelet alkalmazása a profitbevallásokat illetően, a mezőgazdasági szövetkezetek tagjait illetően (kivételezett kategória, adómentességet élveznek). Ugyanakkor szóba került az értékjegyek odaítéléséről rendelkező kormányrendelet, majd az egy napos TVA bejegyzésről hangzottak el tudnivalók, buktatók, javaslatok.

Megválaszolásra került számos kérdés az osztalékokkal, a bérleti szerződések iktatásával kapcsolatban.

Végezetül még említésre került, hogy amennyiben egyes adófizetőknek segítségre van szükségük az elektronikus rendszerben való rögzítéshez, kitöltéshez, van egy erre kinevezett számítógép a hatóság épületében, amihez kérésre emberi segítséget is biztosítanak – azt tapasztalták ugyanakkor, hogy sokan nem tudják a rendszer használatának technikai feltételeit, ezért sokszor a sikertelenség. Az adatokat illetően viszont ha nem is tiszta minden, a bevallásokat ajánlja mindenképpen a határidőket betartva letenni, legfeljebb később javítási kéréssel kiigazítja az adófizető, egyébként jön a rossz pont, vesz a bonifikáció…

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...

Sajtófigyelő 2024.02.25.

Romániában négyszer magasabb a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő fiatalok aránya...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata