• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

Az ALLma előadássorozat első elemeként került sor szerdán, 2019. február 27-én 17:00 órától a Városi Könyvtárban arra az előadásra, melynek meghívottja Csiki Barna építészmérnök volt. Az előadásra több iskolából vettek részt diákok, hogy megtudhassák, miből áll ez a szakma, mitől szép, mennyire nehéz, vagy éppen mennyire lehet belőle megélni.

Az előadó kezdésként először az építész és építő közötti különbséget próbálta tisztázni azzal, hogy röviden, általánosan jellemezte a két területet: az egyik a föld felett, a másik a föld alatt dolgozik – az egyik munkája inkább száraz mérnöki tudást igényel, szerkezetet, héjat, vázat, tartószerkezetet tervez, míg a másiknál a fő tevékenység, hogy az egészet, mint egy karmester, koordinálja az elejétől a végéig - egy szobrászati tevékenységgel felérő művészeti produkció.

Igen, ez utóbbi az építészmérnök feladata. Ahogy elhangzott, kell egyfajta művészeti érzékenység annak, aki erre a pályára téved, de főleg érzékenység – persze, azért a fizikai és matematikai tudás is kimondottan fontos.

Építészként ugyanakkor nem ritka, hogy a szakember néha hozzájárul a jogi keretek kialakításához is, ami majd akár éppen őt fogja befolyásolni a későbbiekben.

Kell ugyanakkor nagyfokú alázat is a munkához. Egyszeri kerítéstől kezdve tyúkólig vagy WC-ig mindent meg kell tudni tervezni - megfelelő alázat kell, mert mindenben meg kell tudni találni a szépet és a fantáziát.

De az sem árt, ha egy építésznek van némi optimizmusa is - mert a kezdeti állapotok nem mindig optimálisak.

A központi kérdés az is, hogyan adhatunk a szellemi plusszal financiális pluszt is a projekthez – ez rendkívül fontos dolog, kérdés. Hiszen ugyanabból az árú téglából lehet olcsó házat és drága épületet is tervezni és építeni. Hozzáadott érték - ami a tervezőnél kulcsszó, és ami kötelez, hogy megfelelően járjunk el. A szakmagyakorlás kezdetén, amikor konkrét dolgokat kell teljesíteni - morális kérdésekre különösen oda kell figyelni, érzékeny kell lenni, hiszen nem kis felelősség, amikor egy család az összes megtakarított pénzét rád bízza…

Érteni és tudni kell, hogy az élet nem csak horizontálisan megy, hanem különböző síkokon. És ez bizony túlmutat a fizikán és matematikán.

Ami a szakma elsajátításának első lépéseit illeti, a legfontosabb: anyanyelven tanulni a szakmát, mert csak így lehet megérteni és elsajátítani igazán mélyrehatóan a szakma rejtelmeit. Ha valaki igényesebb, és lehetősége is van rá, különböző „világok” közti különbségeket is figyelembe vehet: a magyarországi és a romániai oktatás ugyanis teljesen párhuzamos – nálunk kockás füzetbe írogatnak, számolgatnak, amíg a magyarországi nevesebb egyetemeken a kezdetektől gyakorlati feladatokat oldanak meg, életszerűség van, tényleg számolnak, kiszámolnak.

Ha meg bejutottál az egyetemre, már csak megfelelő munka és kitartás kell. Bármennyire is érdekesen hangzik, finanszírozáshoz pénzt keresni ugyanis tanulással is lehet (ld. pl. ösztöndíjak).

Folytatásként bemutatásra került az egyetemi évekhez tartozó különböző programokból néhány, illetve a későbbi szakmai karrierhez tartozó, városunkhoz köthető munka is (Kisköved utca terve, Szejke fejlesztési terv, stb). Bemutatta a szakember a saját házát is, amely egy régi, egyedi terv alapján épült, majd általa felújított vidéki ház – idézte egy idős, elismert szakember véleményét is, aki szerint egy értelmiségi erdélyi nem engedheti meg magának, hogy új házba költözzön, mert annyi szép régi van…

És hogy mennyire éri meg ezt a szakmát művelni, ebből élni? Az építész szakmából jól meg lehet élni, és minél jobban csinálod, annál jobban…

Végezetül a szakember felajánlotta, hogy amennyiben valaki arra az egyetemre szeretne tovább menni, ahol ő is végzett, majd ahol később tanított is, szívesen segít – illetve ha valaki azt szeretné, akár gyakornokot is fogad.

Az ALLma előadássorozatot a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége indította útjára 2019. februárjában. A sorozat egyes elemei, az előadások minden hónap utolsó szerdáján, délután 17:00 órától zajlanak a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban.
Jelen kiadvány is ez utóbbi célkitűzésnek próbál megfelelni egy olyan gazdasági környezetben, amelyre az instabilitás, a kiszámíthatatlanság és a vállalkozók, vállalkozások következetes kivéreztetése jellemző.
Az előadássorozat célja a középiskolás fiataloknak segítséget nyújtani a pályaválasztásban, különböző szakmákat, munkaköröket közelebbről megismerni. Ehhez az SZMVSZ olyan fiatal szakembereket hív meg, akik a az adott szakmában már sikereket értek el, elismertek és komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. 
Az előadások ingyenesen látogathatóak, ugyanakkor úgy a szervezők, mint az előadók, vagy partnereik teljesen önkéntes alapon vesznek részt a programban - az egyéb, adminisztratív, marketing vagy technikai költségeket a szervező állja.
Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...

Sajtófigyelő 2024.02.25.

Romániában négyszer magasabb a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő fiatalok aránya...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata