• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

 

Négyből három csapat a környezettudatos életformával kapcsolatos vállalkozást hozna létre, a negyedik pedig a hagyományos viseletet népszerűsítené. A középiskolás fiatalok ledarálnák, újrahasznosítanák, vagy lazán csak mellőznék a műanyagot – persze ez erős általánosítás egy gazdasági vetélkedő döntője után, de újabban egyre többször találkozom azzal, hogy most jött el az az idő, amikor fiataloknak elegük van a műanyagból, a szemétből, abból, hogy pénzzé tesszük a jövőjüket, és néhányuknak még elképzelésük is van, mit tehetnének ellene.

201905 - Vállalkozz OkosanA székelyudvarhelyi városháza Szent István termében tartott üzleti versenyen a középiskolások egy villanásnyi időre megmutatták, hogyan termelnének ők pénzt környezetbarát módon.

Habra megy a játék

Kétfős csapatokban mutatták be a döntőbe jutott fiatalok az üzleti terveiket. A hosszasan biztató beszédek után – ilyenkor minden közszereplő igyekszik megragadni a lehetőséget egy kis énmárka építésre – a zsűri véleményezte a 19 résztvevő csapat munkáját, és bejelentette a döntőbe jutottak nevét.

– Túl sok a hab, és kevés a lényeg. Nem csak a beérkezett üzleti tervekben, hanem más területeken is, a gazdasági szektorban és a politikában például – mondta Farkas Levente marketing tanácsadó. És ha egy marketinges, akinek többek közt a habverés a munkája, ezt mondja, azon el kell egy kicsit gondolkozni.

Fábián István, a BBTE közgazdasági karának előadótanára szintén a megvalósíthatóságra való törekvést kritizálta, a konkrét adatokat, számokat: az olyanokat például, hogy hány szobát kell egy nap kiadni panziósként ahhoz, hogy jövedelmező legyen a vállalkozás.

Útilaput kötnek a talpukra

A Bottyán Antónia Nóra és André Dávid alkotta Ocean Tour csapat utazásszervező irodát hozna létre kimondottan fiataloknak. Ők is szeretnek utazni, csak nem nagyon tehetik meg. Fesztiválokra segítenék a kijutásukat, például a soproni Volt-ra, és erdei iskolákat, ökoturisztikai programokat, csapatépítőket, sátoros gólyatáborokat szerveznének udvarhelyszéki középiskolásoknak.

Tízezer lejes alaptőkével indítanának, az alkalmazottakat az első évben önkéntes alapon foglalkoztatnák. Feltérképezték a versenytársakat, SWOt-analízist is készítettek, és úgy látták, igazából az ifjúsági szervezetek lennének a konkurenciáik, gyengeségük a tapasztalatlanságuk, ismeretlenségük, erősségük a dinamikus, szakképzett csapat.

Szoknyában érkeztek a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola diákjai, a Rokolyások. Olti Boglárka és Bálint Ágota bevonta a komoly közgazdászokból álló zsűrit is a bemutatóba. – Fontosak-e önöknek a hagyományok? – vonták kérdőre csípőre tett kézzel az öltönyös férfiakat.

Akinek az inge, vegye magára

Bár a Hacukat kft. főnökeiként bemutatkozó Olti Boglárka és Bálint Ágota nagyon szimpatikusak voltak az értékelő bizottságnak, üzleti tervük nem győzte meg teljesen azt. Népviseletet készítenének és adnának el, kiegészítőket forgalmaznának nagy lelkesedéssel és több alkalmazottal.

Az egyik felvevő piacuk az iskolák, óvodák, tánccsoportok lennének, igyekeznének a megpályázott fellépő ruhák piacára rátelepedni. Láthatóan minden lehetőséget megragadnának, hogy működjön a dolog. Nem tartják túl etikusnak, de az üzleti életben elképzelhetőnek igen, hogy úgy tennének szert több tudásra a szabás-varrás-forgalmazás terén, hogy előbb felvetetnék magukat a konkurenciához. A zsűri szerint úgy nem etikátlan a dolog, ha ingyen dolgoznak, mert akkor mindkét fél kap valamit.

Úgy élvezem, olyan jópofák – nevetgélt a zsűri a temperamentumos lányok előadásán, de nem csábult el, és keresztkérdéseket is feltett. Például, miből élnének meg a sok alkalmazottal azokban a hónapokban, amikor nincs szezonja a népviseletnek. Tanácsolták, a gyerekcuccokat adják drágán, mert a szülők úgyis megveszik, és hozzanak létre kölcsönzőt a kinőtt cuccoknak.

Postázzák a palackot

A Szakosok is mély benyomást tettek a közönségre, bemutatták a benevezéshez szükséges imidzsfilmjüket, melyen a halak a műanyag szatyrok közt úsznak, és minden tele van szeméttel. A Bányai János Szakközépiskola két tizenegyedikes diákja, Patka Richárd és Hegyi Mátyás begyűjtené a pillepalackokat meg a műanyag ládákat, majd tisztítás után beőrölnék és őrleményként értékesítenék olyan cégeknek, amelyek azt felhasználják.

A szentegyházi Karsai Kft. segítségével felmérték az igényeket, lehetőségeket, már ki is próbálták a dolgot, palántatálcát készítettek. Tuti tipp, egyszerű és nagyszerű, csak meg kell csinálni.

A zsűri egy dolgot kifogásolt: ha ilyen egyszerű a téma, hogyhogy nem jutott másnak eszébe, illetve, nem gondoltak-e arra, hogy van valami baj az ötlet kivitelezhetőségével, ha az erre specializálódott nagy cégek, mint az RDE, nem foglalkoztak eddig vele.

Sör, saorma? Saláta!

A marosvásárhelyi The Office kicsit látványosabb tervvel érkezett, ők egészséges ételeket, salátát, zöldséget, gyümölcsöt és thai fagyit árulnának lebomló csomagolásban a fesztiválokon, mozgó standjuk lenne, hogy rossz idő, vagy rossz vásár esetén tovább álljanak jobb helye.

Ezen kívül újrahasznosított táskákat is találnánk náluk, ha kiállnánk érte a hosszú sort.

Mindenre fel voltak készülve a csapatok, csak arra nem, hogy András Lehel, a zsűri elnöke felteszi a becsapós kérdést: A profit vagy a pozitív cashflow a fontosabb? Többnyire a pozitív caschflow-t választották a diákok, de mint kiolvastuk az internetből, és most már elég nyilvánvalónak tűnik: mindkettő nagyon fontos.

Jó, ha pozitív a mérleg, és az sem rossz, ha egyenletesen érkezik. Hiszen hiába sok a megrendelés, ha annyit késnek a kifizetések, hogy közben csődbe megyünk.


A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által szervezett üzletiterv-készítő versenyre 19 csapat nevezett be Székelyföld városaiból: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós képviseltette magát. A zsűri nem tudhatta, a kétfős csapatok honnan érkeztek, hogy az iskola, város stb. hírneve ne befolyásolja az értékelésben. A diákoknak egy imidzsfilmet is be kellett küldeniük, ezen sokan elbuktak. Végül 9 csapat érkezett meg a szombat délelőtti elődöntőkre, ahol háromtagú zsűri előtt kellett bemutatniuk terveiket. Itt értékelték a munkákat, majd a döntőben nyilvánosan, héttagú bizottság előtt kellett megvédeniük az üzleti tervüket, ebbe többnyire már a zsűri tanácsait is belefoglalták.


A zsűri tagjai

Farkas Levente, a marketingiskola.ro alapítója, Fábián István, a Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának előadótanára, Gergely László Zoltán, a Romániai Közgazdászok Társaságának országos alelnöke, Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke, Kicsid Attila, a Transindex.ro főszerkesztőhelyettese, Tánczos Levente József, a Sapientia Tudományegyetem tanára, András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója.


A zsűri döntése

Első díjban a The Office részesült, ők 55 pontot értek el, és 500-500 lej jutalmat vihettek haza, a második helyezett 54 ponttal a Szakosok lett, fejenként 300 lejes nyereményben részesültek. A harmadik helyezést az Ocean Tour csapat vihette haza, 200-200 lejt nyertek, a dicséret pedig a Rokolyásokat illette.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata