• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

Az ALL/ma előadássorozat harmadik előadására került sor – szokás szerint – május utolsó szerdáján, 29-én 17:00 órától a Városi Könyvtárban.
Az előadás meghívottja ezúttal dr. Erőss Edina, arc-, állcsontorthopédia és fogszabályozás szakorvosa volt.

Itt is, mint manapság a legtöbb szakma esetében – fontosnak tartotta az előadó tisztázni, hogy mit is jelent, milyen irányzatai, specialistái vannak az alapszakmának, ez esetben a fogorvosnak: nagy szájsebészet (fogorvosi és általános orvosi is szükséges hozzá), kis szájsebészet (végezhet kisebb műtéteket, de állkapcsot például nem vághat szét), paradontológia (ez nálunk hiányszakma – azzal a résszel foglalkozik, amely tartja a foggyökeret), fogszabályozás vagy az esztétikai fogászat (vagy luxus fogszabályozás, amikor nincs különösebb gond, de esztétikailag tökéletesítést akar valaki)…

201905 - újabb ALL/ma előadásAz előadó egyébként rögtön a nehezével kezdte: senki ne gondolja, amikor egy jó és/vagy sikeres szakembert lát, hogy az magától lesz. Hogy érthetőbb legyen, amit mondani szeretne, a Barabási-modellel szemléltette mondanivalóját, annak elemeit vette sorra és részletezte az azokban rejlő veszélyeket és lehetőségeket – különlegesen kiemelve az éjszakázást, mint motívumot a siker felé vezető úton. Ezekre ugyanis mind szükség van az egész egyetemi és rezidensi képzésben végig, igaz, nem mindig egyszerre ugyanabban az időben.

Mindezzel együtt sem okoz alapjáraton az egyetem nehézséget, ami persze nem is azt jelenti, hogy könnyű vagy magától megy – viszont ha részt veszel, ha tanulsz is közben, akkor nem kell kínlódnod, nem okoz csalódást, nem érzed megalázónak stb.

Nála is, mint sokaknál egyébként, nem volt egyértelmű a kezdetektől, hogy pontosan milyen szakmát, munkát szeretne úgy igazán végezni. XII. osztály elején sok felé kacsintgatott, iratkozott jogra, külkereskedelmire, és persze orvosira is. Be is jutott több helyre, és az elején elég nehéz volt dönteni. A döntéshez végül segítségül hívta a gyengeségeit, erősségeit, céljait: szerette és tudta a mateket, nem akart 10 évnél is többet tanulni mielőtt elkezdhetne szakorvosként praktizálni, nem akart élet-halál döntéseket hozni, gyógyítani szeretne, de fontos számára a szépség, az esztétika, a harmónia, illetve családot is szeretett volna („és ha gyerek lesz, az hol talál meg?”), meg aztán „amikor úgy érzed, hogy miközben csinálsz valamit, megáll az idő, nem érzed, hogy telik az idő – akkor azt a munkát szereted, azt tudni fog és fejlődni tudsz benne”.

A doktornő ezután megpróbálta megválaszolnia szervezők által előre felvetett kérdéseket.

Karrierlehetőség. Kinek mit jelent az? Amikor tervez az ember, nem árt, ha bátor. De ha kezded ugrani az akadályokat, kitartó és fegyelmezett vagy, akkor előbb-utóbb elkap egy hullám, és visz - és nem veszed észre, hogy visz. Ha végzed a dolgodat, akkor benne vagy egy rendszerben, a lehetőségek meg jönnek. Ő most például a szakma gyakorlása mellett doktorandusz is, nemzetközi szinten is elfogadott cikkeket ír – sokféle lehetőség jöhet, mindennek van előnye és hátránya is…

Kereset. Ha normál tempóban dolgozol, ami a fogorvost véve alapul 8 órát jelent, akkor 1000-15000 eurót is meg lehet keresni. Jól meg lehet élni belőle akkor is, ha nem erőltetett ez a tempó. Persze ez nem akkora kereset, mint adott esetben egy üzletemberé, akinek a munkaideje 24 óra – vagy mint sok más szakorvosnak is… Egyszóval annyit keresel, amennyit dolgozol. Ha nem dolgozol, akkor nulla.

Felelősség. A felelősség elég hamar kiderül ezen a szakterületen – főként ha nem jól dolgozol. Egy tanárnál más például, ott ehhez esetenként évek kellhetnek.

Kinek ajánlott. Ehhez a szakmához jól jön a térlátás, és ha logikusan tud az illető gondolkodni - jól jön egy kis matek fej is az orvosláshoz - aki nem tudja szisztematikusan látni a szervezetet, az nem tud jó orvos lenni, bár ezt újabban meghazudtolja a gyakorlat, annyi sok kicsi területre oszlik tovább egyik-másik orvosi szakterület. Mindenképpen fontos, hogy legyen manualitása, esztétikai érzéke, empátia hozzá.

Az előadás végén a részt vevő diákok kérdései záporoztak.

Egyetem alatt vagy később milyen cserediák lehetőségek vannak? Most sok ezt kiszolgáló rendszer van kialakulva, teljes apparátus dolgozik ilyenek. Van előnye, ha orvosi képzés alatt, de annak is ha rezidens képzés alatt veszünk ilyent igénybe.

Mennyi idő a képzés? Ma 6 éves a képzés, onnan lehet dolgozni. Egy szakorvosnak még pár év rájöhet rezidensképzésen. Egyébként kicsit mintha nőiesedne el a szakma, a fiuk nehezebben vállalják fel a 10-12 évet...

Volt, hogy elbizonytalanodott az egyetem alatt? Az egyetemet nem igazan szerette. Főleg az első 3 évet - sok fölöslegesnek tűnő tárgyból voltak nehéz vizsgák. De nem bizonytalanodott el, a célt követte. Az orvosin belül az első években át lehet menni különben egyikről a másikra - a fogról az általánosra -, az első két-három év nagyjából ugyanaz. A legfontosabb, hogy olyant kell csinálni, amit szeretsz, hanem később nagyon próbára tesz.

Kell a kémia az egyetemre, mert annyit nyaggatnak vele középsuliban? Fog kelleni...

Kell a matek majd oda? Nem kell semmi matek. A matekes gondolkodásmód segít, amúgy lexikálisan nem kell.

Biológia könyv - vastag és sok, hogyan lehet szűrni a lényeget esetleg? Nem igazan lehet szűrni, kell egy tanulási technika, ami segítsen a megértésben, és meg kell tanulni.

Mekkora a konkurencia? Ha jól végzed a dolgod, akkor nincs konkurencia. Lehet jó a monopolhelyzet, de az nem segít abban, hogy versenyképes maradj. Érdekes például az orvosok közti együttműködés – fogorvosként csak az küld pácienst a fogszabályozóhoz, aki magabiztos és hisz magában.

Fogszabályozásnál a tervezés rész mennyi időt vesz fel? Egy tervezés az elején pár óra, egy profinak 20 perc. Kihívás ugye, hogy a fog is legyen szép, a szimmetria is legyen meg....

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata