A második ALL/ma előadásra március 27-én került sor, szokás szerint 17:00 órától a Városi Könyvtárban. A rendezvény meghívottja ezúttal Kicsid Attila, a Transindex.ro portál helyettes főszerkesztője volt. Az előadásra, újságírói szakmába való betekintésre több iskolából számos diák volt ezúttal is kíváncsi.

A hangsúly az általános újságíráson belül is főként a gazdasági újságíráson volt – egyrészt mivel az előadó is azon a területen kezdte a szakmát (a „pénzcsinálók” oldalnál), másrészt mivel az általános hírekhez viszonyítva a gazdasági hírek fontossága, hogy „nemcsak a közgazdászoknak kell a gazdasági sajtóból informálódni, mert ez mindenkinek komparatív előnyt jelenthet”.

Az újságírás, a média az utóbbi években átalakult. A pár évvel ezelőtt sejtett trendek nem teljesen jöttek be – nem mellékesen megjelentek az online média, illetve az erős közösségi médiák, ahol elképesztően gyorsnak kell lenni (az egyik hatás). Ma már nagyon pörgősnek kell lenni - online gyorsan és könnyen lehet tartalmat teremteni, ami hamarabb jelenik meg, és azt olvassák.

201903 - ALL/ma előadás, Kicsid AttilaÉs mennyire fontos, hogy szakirányú iskolát végezzünk? Ha jól akarjuk végezni a munkát, annak, aki komolyan tervez a szakmában, fontos az iskola. Viszont az is igaz, hogy ma már szegmentált a piac – kevesen tudnak mindent megírni, egyszóval az is fontos, ha valami szakmához még értünk, ha valamiben még otthon vagyunk.

Ami meg a felelősséget illeti, alapvető elvárás a tárgyilagosság. Az az igazi kudarc, amikor nem nézel a dolgoknak utána... az írásodért te felelsz. Szakmai kiinduló alap (BBC-elv), hogy minden egyes információt három forrásból kell megerősíteni, azonban ezt ma mar egyre nehezebb teljesíteni, az online média világában.

Az eredményességhez kezdetnek talán a legfontosabb, hogyan gondolunk a munkánkra, milyen motivációval rendelkezünk: a munkára mint jövedelemforrásra, karrierre mint hatalomforrásra, vagy hivatásra. Talán nem meglepő, hogy azok érnek el komoly eredményeket és szakmai megbecsülést, akik hivatásként tekintenek a munkájukra.

A jelen fiatal generációknak lesz a legnehezebb dolga, mert sok szakma el fog tűnni, és ezért most nehéz jól dönteni, ami a pályaválasztást illeti. Kérdés ugyanis, hogy mi marad meg, vagy mit választunk hiába. Ezek a kérdések ezzel a szakmával kapcsolatban is felmerülnek, viszont mindenképpen jelentősége lesz, mennyire tudsz kritikusan, analitikusan gondolkodni.

A diákok kérdései közül néhány:

Hogy végzi a munkát mit is csinál egész nap? Utazik, tudósít valahonnan, munkamegbeszélésen vesz részt, stb. - sokszor mindezeket ugyanazon a nap. És olyan is van, amikor egész nap, napokig csak szövegen dolgozik.

Milyenek a fizetések? Újságírót luxus autóval nemigen szoktak látni… de komolyra fordítva a szót, függ, hogy egy portálnak milyen gazdasági háttere van, illetve mekkora az olvasottsága. Egy komoly forrás, plusz bevétel lehet ugyanakkor a szerkesztőségek számára például a fizetett tartalmak, cikkek - persze adott arányban.

Lehet gyakornokoskodni náluk? Gyakornok olyan sok nem szokott jelentkezni, hogy valakit ne vegyenek fel…

Hogy van a munkaidő? Általában 10 óra után kezdődik az élet, este 6-ig dolgoznak, ugyanakkor van ügyeletes, akinek értelemszerűen hosszabb a munkaideje.