A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége azt tapasztalja, hogy a helyi városvezetés a különböző döntések meghozatala, illetve kivitelezése során folyamatosan kihagyja vagy megkerüli az érintettek, vállalkozók, de akár lakosság megkeresését, véleményének megkérdezését, az intézkedések hatásainak megvizsgálását, figyelembevételét.

Az említett viszonyulás egyik „eredménye” a Bethlen-utcai vállalkozók ellehetetlenítése azáltal, hogy az egyébként mindenki által támogatott bicikliút megvalósítása során nem mértek fel minden következményt, nem ajánlottak fel alternatívákat és nem kerestek megoldásokat minden érintett személy vagy entitás részvételével.

Az átgondolatlan döntések hatását jól jellemzi, ahogyan egy hét után már módosítani kellett a felfestett jelzéseket a forgalmi rend normalizálása érdekében az érintett útszakasz egy részén.

A helyzetet súlyosbítja, hogy belátás és együttműködés helyett a város Polgármesteri Hivatalának képviselői figyelemelterelő vagdalkozásba kezdtek, egyes szereplők nyilvános vagy háttérbeni elhiteltelenítésébe fogtak, illetve a helyzetet a bicikliút ellen való tiltakozásként próbálták meg eladni a közvéleménynek, hogy egymásnak ugraszthassák az érintett személyeket, csoportokat.

Az SZMVSZ tiltakozik az ilyen felelőtlen és előkészítetlen döntések és kivitelezések ellen, és kéri a Polgármesteri Hivatal illetékeseit a párbeszéd kezdeményezésére minden érintettel, legyen az adott esetben egyszerű városlakó, vállalkozó, biciklis aktivista, technikai szakember vagy örökségvédő, egy mindenki számára jó, előremutató és hasznos eredmény, egy ténylegesen mindenki számára élhető város érdekében.
Ennek szellemében támogatjuk a Bethlen-utcai vállalkozók hétfői figyelemfelkeltő akcióját „a Bethlen utcai kis üzletekért és a bringasávért!”!