A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége kiadásában 2019 utolsó napjaiban jelent meg a "Vesződés helyett szerződés a mindennapokban" című könyv.

A könyvet a kiadó a következő szavakkal ajánlja:

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének az érdekvédelmen, a tagoknak nyújtott szolgáltatásokon túl kiemelt célkitűzése a gazdasági környezet javítása, fejlesztése, amelynek többek közt elemzésekkel, felmérésekkel, javaslatcsomagok kidolgozásával, és információnyújtással próbál eleget tenni.
Jelen kiadványunk egy vállalkozó mindennapjait meghatározó elem, a szerződés körül forog.

A kézfogás ereje egyre kevesebb, „a papír beszél, a kutya ugat” tartja a közmondás. És nem könnyíti meg a dolgunkat az sem, hogy a kitágult, internetalapú világunkban egyre ritkább, hogy a szerződéskötés pillanatában, térben és időben egy helyen legyenek a felek.
Egy vállalkozásnak általában 2-3 szerződéstípusra van szüksége. Éppen ezért, amennyiben arra már az elején megfelelő figyelmet fordítunk (akár szakember segítségét igénybe véve), a következőkben sok gondtól megszabadíthat. Tökéletesen megszerkesztett szerződés ugyanakkor nincs - ha nagyon meg akarjuk védeni magunkat, nem is annyira könnyű a dolgunk. Egy mindenre, minden eshetőségre kiterjedő szerződés esetében nemcsak annak előkészítése, de alkalmazása is tortúrává változtathat egy kiflivásárlást is – meg kell felelni a jognak, erkölcsnek, és legfőbb feltételként – közös nevezőre kell tudni jutni a partnerrel.
Persze az is igaz, hogy ha oda jut az ember, egy törvény, vagy szerződés szavait kell vizsgálgatni, elemezgetni egy teljesítés kapcsán, akkor már valószínűleg baj van, de legalább van egy támpontunk, egy kapaszkodónk.
Mint érzékelhetjük, a szerződések világa nem mindig egyszerű. Ennek megfelelően a szerkesztés során tapasztalt szakemberek segítségével próbáltunk a konkrét törvényeknek való megfelelés mellett kiemelt jelentőséget biztosítani az érthetőségnek, értelmezhetőségnek, a számos példát és magyarázatot tartalmazó kiegészítésekkel. 

A könyv anyagának megértéséhez nem szükséges jogi ismeretek megléte, nem szükségesek jogi tapasztalatok, ugyanakkor nem használható jogi kézikönyvként, illetve adott jogterület átfogó megismerésére, viszont igencsak alkalmas lehet az alapvető összefüggések megértésére.

 

A kiadvány a HBC Inkubátor vezetőjének, Szakács-Paál István igazgató ajánlásával, Botog Nistor és Botog Andrea jogászok szerkesztésében, Andrási Irma lektorálásával jelenhetett meg.

Az eddigi szakmai kézikönyveinkhez hasonlóan e könyvet is a székelyudvarhelyi középiskolás diákok, főiskolás hallgatók, fiatal vállalkozók kapják meg ingyenesen - a kereskedelemben nem vásárolható meg. Amennyiben Önt is érdekli, keresse személyesen az SZMVSZ-t...

A kiadvány megjelenését támogatta Székelyudvarhely Önkormányzata.

 

Az SZMVSZ által eddig kiadott szakmai kézikönyvek:

  • Vesződés helyett szerződés a mindennapokban, 2019
  • Taposóaknák a román gazdaságban, 2018
  • Adók és illetékek, 2010