Nyomtatás

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) november 14-én, délután 5 órától másodszor is megrendezi a Láthatatlan kávéházat.

A program célja a figyelemfelkeltés a gyengén-látókkal és nemlátókkal kapcsolatban, a tolerancia és egymásra figyelés fontosságára való felhívás – ami közvetlenül és közvetve is sokat segíthet az adott fogyatékossággal élők életminőségének javításában.

A konkrét célkitűzése pedig hogy felhívja a közintézmények és vendéglátók felé arra, hogy kiadványaikat (akár részben) feliratozzák a nemlátók számára is olvasható Braille írással.

A székelyudvarhelyi eseménynek a Jungle rendezvényterme ad otthont november 14-én 17 és 22 óra között. Itt tökéletes elsötétítés mellett lehet elfogyasztani egy kávét, üdítőt, amit egy ilyen helyen lehetséges, illetve lehet csevegni, társalogni, mindemellett pedig ismereteket szerezni egy olyan világból, amely legtöbbünk számára – szerencsére – ismeretlen.

A rendezvény másodszor rendezik meg, tavaly nagy sikerrt aratott, sok érdeklődő látogatta, akit érdekelt a vakok világa – vagy csak szórakozott éppen. Az akkori alkalom keretében beszélgetésre nyílt lehetőség Butu Arnold Csaba paralimpikonnal, aki megismertette a jelenlévőkkel egy nemlátó mindennapjait: világképét, nehézségeit, lehetőségeit, illetve érdekes válaszokat kaphattak kérdéseikre (például miért fontos, hogy a nemlátók cipője „kopogjon”, vagy a régi rendszerhez képest, amikor számukra „védett” szakmák voltak, ma miből tudnak megélni).

Az SZMVSZ köszöni a Jungle rendezvényterem csapatának a programban való partnerséget, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatását, a Romániai Nemlátók Egyesülete Hargita-Kovászna megyei fiókjának, illetve a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete támogatását, továbbá a Református Kollégium önkénteseinek segítségét a rendezvény megszervezésében.