• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Hírek

Alkategóriák

Heti Gazdaság
Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított értéke

Románia felzárkózását jelzi, hogy az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított értéke 2022-ben még 24, 2021-ben pedig 27 százalékkal volt kisebb az uniós átlagnál.

Folytatás, illetve további hírek letöltése: itt

 

Boros Ábel közgazdász, vállalkozó után a Szak/MA beszélgetés-sorozat második meghívottja Abrán Hunor nőgyógyász lesz, aki az előadása után szívesen válaszol minden, az orvosi szakmával kapcsolatban felmerülő kérdésre is, közlik az esemény leírásában.

Az előadás a Kossuth Lajos 20. szám alatt található Civil Központ előadótermében lesz március 2-án, csütörtökön 17 órától, a belépés ingyenes, és regisztrációhoz sem kötött – tudtuk meg Tóth Tímeától, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnökétől.


Péter Zsanett, Székelyudvarhely nagy tervekkel megválasztott diákpolgármestere a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségével partnerségben végzett felmérést a székelyudvarhelyi középiskolás diákok körében. A kérdőív azt mutatta, hogy komoly igény van pályaorientációs előadásokra, így az SZMVSZ és az Udvarhelyi Fiatal Fórum közösen hozta létre a Szak/MA névre hallgató előadássorozatát.

 

Forrás: uh.ro

 

Kedden, augusztus 01-én került sor Tusnádon az AREC (Arab Megújuló Energia Bizottság - Arab Renewable Energy Commission) és a sepsiszentgyörgyi székhellyel rendelkező Green Energy Klaszter, valamint Pro Wood Klaszter képviselői közötti találkozóra, melyre meghívást kapott az SZMVSZ, valamint a székelyudvarhelyi székhellyel rendelkező Save Energy Klaszter is.

20230801 01dA találkozón az AREC 14 tagú arab küldöttsége (mérnökök, politikusok Jordániából, Kuvaitból, Palesztinából, Egyesült Arab Emirátusokból, Szíriából) valamint az előbb említett klaszterek tagjai a zöld-, megújuló energia témában tartottak megbeszélést, tapasztalatcserét, és vizsgálták meg a további együttműködés lehetőségeit.

Amint elhangzott, ma az energiaszektort illető fejlesztések és lehetőségek nem csak egy szektort érintenek – az érintettek az energia mellett további témákban is otthon-, valamint jelen kell legyenek, ld. például a körkörös gazdaság, a fenntartható gazdaság stb. kérdését is.

20230801 04dAz AREC delegációt Eng. Mohammed Al-Taani vezette. A találkozón a Green Energy Klasztert Vajda Lajos elnök (a CLUSTERO / Romániai Klaszter Szövetség alelnöke), a Pro Wood Klasztert Bagoly Miklós Levente elnök, az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba elnök, és a Save Energy Klasztert Györffy Attila elnök képviselték. Czine Zsolt-Attila szervezőként és moderátorként erősítette a rendezvényt.

Heti Gazdaság
130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár

Janó Edit szerint a textiliparban időszakosan előfordulnak elbocsátások, legutóbb 2020-ban, a világjárvány előtt állt elő ilyen helyzet.

Folytatás, illetve további hírek letöltése: itt

 

Január elsejétől az eddigi 2550 lejről 3000 lejre nő az országos bruttó minimálbér. A vállalkozásokat tömörítő szervezetek vezetői szerint ez csak újabb terhet ró a vállalkozásokra, holott sokkal inkább a feketemunka és az adóelkerülés felszámolására, illetve a foglalkoztatottság arányára kellene odafigyelni.

 

A munkaügyi minisztérium által kiadott közlemény szerint a minimálbér bruttó értékét 450 lejjel emelik, míg a nettó 339 lejjel, azaz 1863 lejre nő. Előbbi érték 17,5, utóbbi pedig 22,2 százalékos emelkedést jelent a mostanihoz képest. Tehát 2023-tól a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazott minimálisan fizetett órabére 18,12 lej lesz. A minisztérium állítása szerint a felek közösen döntöttek a minimálbér összegéről, a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanácsban. A Hargita megyei vállalkozó egyesületek vezetőit kérdeztük, mit szólnak a minimálbér növekedéséhez.

Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) vezetője elmondta, a jelenlegi minimálbér-emelés tükrözi az elmúlt harminc év politikai téren kifejtett tevékenységét.

Alacsony foglalkoztatottság

– Ismét fejetlenség, esztelen kapkodás mentén, a gazdasági érintettek figyelembevétele nélkül hoztak döntést. Sokkal inkább azon kellene dolgozni, hogy az országosan alacsony szintű foglalkoztatottságot feljebb tornázzák, például Hargita megyében a 18 és 60 év közötti lakosság körülbelül 38 százaléka dolgozik, és országos szinten még rosszabb a helyzet. Ehhez képest a jelenlegi minimálbér-emeléssel újabb többletbevételhez szeretne jutni a kormány, ugyanis már eleve befoldozhatatlannak tűnő lyuk tátong az ország költségvetésén, amire nem találnak fedezetet – mondta a CsVE vezetője.

Hozzátette: a minimálbér-emelés helyett, amely újabb terhet ró a vállalkozásokra, inkább a gazdaság fehérítésén, azaz a feketemunka és az adóelkerülés, illetve a foglalkoztatás javítására kellene jobban odafigyelni.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36


Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata