• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Hírek

Alkategóriák

 

KÖZLEMÉNY

 

Újjáalakult a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége keretén belül a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

 

SZMVSZ Női Vállalkozók MunkacsoportjaAz elmúlt hetekben újjáalakult az SZMVSZ női vállalkozóinak munkacsoportja, amelynek céljai közt az általános vállalkozói igények megválaszolása mellett egyedi, nőket érintő kihívások, érdeklődési körök feldolgozása szerepel.

Az NVM tervei közt máris számos programot találunk – ezek közül került kivitelezésre a hét elején a Szövetség székhelyén megszervezett interaktív előadásA nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége” címmel, melynek meghívottja dr. Abrán Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos volt. Amint az előadáson elhangzott, többfajta súlyos elváltozás megelőzhető volna a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenéssel – nem beszélve olyán oltásokról, amelyekről a többségnek talán tudomása sincs.

A Munkacsoport tagjai, többnyire fiatal, kezdő vállalkozók, nyitott, befogadó közösségként szeretnének dolgozni, egyszersmind szívesen látnak minden olyan női vállalkozót, akit érdekel a tevékenységük, és csatlakoznának szervezőként, de akár résztvevőként is, programjaikhoz.

Heti Gazdaság
A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét Kolozsváron

A tízemeletes, 10 ezer négyzetméteres irodaház építéséhez a bukaresti kormány 5,4 millió euró állami támogatást nyújtott.

Folytatás, illetve további hírek letöltése: itt

 

Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a véget jelentette, többen pereskednek, számolt be március 16-ai közleményében a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

A történet előzménye az, hogy a Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare vette át, és szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek. A fogyasztók szeptember–október és március–április között nem kaptak egyáltalán számlákat, az Electrica az elsőket 2022. tavaszán küldte ki, az egységárat (lej/MWh) pedig minden előzetes értesítés nélkül a szeptemberi ár 20-30-szorosán számolta. Ekkor kereste meg több érintett is az érdekszervezetet – mondta el kérdésünkre Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Negyvenen és az ANRE az Electrica ellen

Először csak 8-9-en fordultak hozzájuk, és mindannyian ugyanazokat a kérdéseket tették fel nekik, ezért kiküldtek egy körlevelet, melynek következtében a számuk megnőtt húszra. Ekkor kiadtak egy közleményt, és elkezdtek kommunikálni az ügyben, közben még többen lettek, „egy adott pillanatban már negyven cég, közbirtokosság, önkormányzat vett részt ebben”, emlékszik vissza a tavalyi eseményekre Jakab.

Első lépésként a pórul járt fogyasztók írásban reagáltak a problémára, az írásos panaszokra a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Ezután a szervezet már a jogi úton történő megoldást javasolta: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt az áremelés és a több hónapos késés vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen, és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót.

Az érintettek által kezdeményezett perekkel egyidőben, az általános felháborodásra válaszul az ANRE is pert indított az Electrica ellen, amelyet az ANRE nyert meg. A bíróság elmarasztalja a szolgáltatót a nem megfelelő informálás miatt, és előírja az alkalmazott árak felülvizsgálatát – ez viszont még nem garancia arra, hogy az újraszámolt összegek csökkentett értékűek lesznek. Bár úgy látszott, az ANRE–Electrica per segíteni fogja a vállalkozások által indított jogi eljárásokat, lényegében mégsem így történt. Azzal, hogy az ANRE pert nyert a szolgáltatóval szemben, a gyakorlatban semmi nem változott: a szolgáltatók továbbra sem állítják ki rendszeresen a számlákat, hangsúlyozzák a közleményben.

A bíróságok sem könnyítik meg

A jogorvoslatot kereső vállalkozókat elbátortalanító eljárásnak, a játékszabályok (pl. egyes bírósági besorolások) menet közbeni változtatásának, konkrétan magas bélyegilletékeknek teszik ki a bíróságok az SZMVSZ szerint.

– Amikor letették az anyagokat, az ügyek az ún. tevőleges kötelezettség kategóriába kerültek, ahol egységesen húsz lej a bélyegilleték. Amire viszont elkezdődtek volna a tárgyalások, kezdett innen is, onnan is kiderülni, hogy mégsem jó ez a kategória, érték szerinti kategóriába teszik át, ami azt jelenti, hogy ha egy 25 ezer lejes számlát perel az ember, akkor durván négyezer lejen felüli az illeték. A kisebb cégeket kapásból elbátortalanította ez az ügyek folytatásától – részletezte a nehézségeket Jakab Áron Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a peres dossziékat Hargita megyéből Bukarestbe tették át, és a továbbiakban ott döntenek majd a sorsukról.

 

Forrás: uh.ro

 

SZMVSZ, Oszi Vasar, dijazas 2023A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi művelődési ház koncerttermében idén harmadszor díjazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó udvarhelyszéki vállalkozásokat.

A díjazást megelőző szakmai eseményen a romániai, majd székelyföldi gazdaság helyzetéről, mutatóiról tartott előadást Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, Csík László, a CED Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója és dr. Geréb László, az RMKT udvarhelyszéki elnöke.

Udvarhelyszék legeredményesebb vállalkozóinak díjazását Szakács-Paál István, a HBC vezetője moderálta.

SZMVSZ, Oszi Vasar, dijazas, dr. Feher Istvan, 2023A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége képviseletében Jakab Áron Csaba elnök a Szövetség tagjai közül a legidősebb aktív vállalkozónak nyújtotta át az elismerést.

dr. Fehér István, az Imunohistocit Kft. képviselője idén 69 éves, ma is igen aktív vállalkozóként egy igen magas hozzáadott értékű szolgáltatást végző vállalkozást vezet, és számos terve van még a jövőre nézve a cég bővítését, tevékenységeinek kiegészítését tekintve.

Munkájához, terveinek megvalósításához ezúton is sok erőt, egészséget kívánunk!

A díjazást követően B2B találkozóra, állófogadásra került sor.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Heti Gazdaság
Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor

Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a jövedéki adó magasabb, mint a tavalyi volt.

Folytatás, illetve további hírek letöltése: itt

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36


Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata