• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Feltérképezte, megfogalmazta az udvarhelyi vállalkozók panaszait, észrevételeit a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), majd a dokumentumokat, javaslatokkal kiegészítve továbbította az illetékes minisztériumokhoz.

Két témában is javaslatokat fogalmaztak meg, egyik ezek közül a vállalkozók oktatást érintő meglátásokkal kapcsolatos, ezek többnyire a szakoktatás kérdésköréből származnak, ilyen a jelenlegi formájában egyre kevésbé igényelt duális oktatás rendszere, a szakiskolák működési hatékonyságának javítása, illetve a szakmai tapasztalat értékelése az oktatásban.

Tevékenysége során a vállalkozói szervezet több olyan témakört is feltérképezett, amelyek foglalkoztatják a székelyudvarhelyi vállalkozókat, lakosságot. Írásban fogalmazták meg a fakitermelés szigorú szabályozásának következtében hátrányt szenvedő helyi kisvállalkozások panaszait, a főként vidéki gazdákat foglalkoztató, a vadkárok elszámolásával, a kártalanítás módjával kapcsolatos kifogásokat, kiegészítve az ezekkel kapcsolatos javaslataikkal.

 

Az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel, Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselővel egyeztetett csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége. Ez már a második ilyen jellegű találkozó volt, az első még tavaly decemberben zajlott, amikor a meghívottak még jelöltként vettek részt a találkozón.

20210708 felevesbeszA 2020–2024-es parlamenti ciklus első, tavaszi ülésszakának végeztével féléves beszámoló, egyeztetés zajlott az udvarhelyszéki parlamenti képviselet és az SZMVSZ vezetői, vállalkozói között, a találkozót utóbbi kezdeményezésére tartották csütörtökön, Székelyudvarhelyen, az SZMVSZ székhelyén. Az udvarhelyi vállalkozói szervezet másodszor hívta össze a találkozót, az elsőt még tavaly decemberben tartották, amikor a meghívottak még jelöltként egyeztettek az udvarhelyi magánvállalkozók képviseletével.

A román parlament alsóházában Hargita megyét, ezen belül Udvarhelyszéket és Székelyudvarhelyt képviselő Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán első mandátumuk első ülésszakán vannak túl, beszámolójukban a parlamenti munka jellegzetességeiről, kereteiről számoltak be. Elhangzott, hogy a koalíciós hárompárti együttműködés néha igen nehézkes, ez pedig behatárolja a lehetőségeket. Megjegyezték, hogy elvárás és munka bőven akad, hiszen, különösen helyi vonatkozásban, jelentős el- és lemaradás észlelhető.

Terelőút, asszisztensképzés, fizetések

Szóba kerültek olyan általánosabb témák, mint az udvarhelyi terelőút ügye, amelyet minisztériumi szinten tartanak fenn és erősítenek, vagy a helyi egészségügyi, művészeti és sportügyek, amelyben a helyi érdekek megvédéséért és erősítéséért komoly erőfeszítéseket tettek, például az asszisztensképzést illetően, vagy a kiemelt és tradicionális sportágak miniszterrel szemben vállalt, de helyben sem tiszteletben tartott egyezségeket illetően hangzottak el konkrét információk. A közalkalmazotti bérek és privát szféra javadalmazása közötti különbség mértékének mérséklése is folyamatosan terítéken van, a speciális, preferenciális juttatások – azon belül a speciális nyugdíjak témájában pedig már munkacsoport is alakult, amelynek szeptemberre kell konkrét javaslattal előállnia.

A továbbiakban szóba került a minimálbér adómentessége, illetve a környezetvédelmi minisztert érintő nagyobb horderejű témák, például a medveügy, a fakitermelés sajátosságai, vagy a többször belengetett új autóregisztrációs adó ügye.

Ladányi László felajánlotta, hogy amennyiben az SZMVSZ kezdeményezi, tevőlegesen hozzájárul Táncos Barna miniszter meghívásához egy, az érintett vállalkozókkal való találkozó érdekében, úgy mint Vass Levente egészségügyi államtitkár meghívásához az egészségügyi témákban említett kérdések tisztázásáért.

„Nagyon örülök, hogy folyamatos az együttműködés, kommunikáció a vállalkozók szövetségével, és örülünk, hogy keresnek és feladatokat adnak nekünk. A mai tájékoztatásunk kicsit általánosabb jellegű volt, de remélem, hogy a következő hat hónap után már sokkal több konkrétumról tudunk beszámolni” – közölte a Maszolnak Ladányi.

Zakariás Zoltán az SZMVSZ asszisztensképzést illető kérdéseit megválaszolva tájékoztatta a Szövetséget a meglátásairól, a lehetséges jövőképről. Megjegyezte, az elmúlt félév számára a tanulási folyamat időszaka volt, a fő kihívás számára az egészségüggyel foglalkozó bizottságban végzett munkája.

„Teljes mértékben pozitívan értékelem ezt a kezdeményezést, lehet a jövőben rövidebb idejű rendszerességgel is össze tudnánk ülni. Továbbá hasznosnak látnám, hogy bizonyos konkrét témákban érdekeltebb vállalkozókkal külön tematikus megbeszélések is legyenek, ezt persze az SZMVSZ-re bízom, mert szerintem megvan az a szervezési és átlátási kapacitásuk, hogy ezt össze is hozzák” – fogalmazott Zakariás.

A találkozó végén a decemberi parlamenti választások előtti találkozón, az SZMVSZ által a képviselőknek átadott javaslatcsomagot is átnézték. A felek megállapították, hogy sok kérdésben történt előrelépés, számos felvetés van különböző fázisban az RMDSZ vagy a parlamenti koalíció asztalán.

„Az, hogy a meghívás egyből pozitív fogadtatásra talált, azt mutatja, hogy ez a mandátum és képviselet jól működik. Ugyanakkor úgy gondoljuk, teljes körű tájékoztatást kaptunk, és ha ezt a munkaütemet, ezt a lendületet fenn tudják tartani, akkor a parlamenti munka a lehetőségekhez mérten maximálisan eredményes tud lenni” – értékelt a találkozót követően Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

 

Cikk a maszolon: itt

 

Egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg a székelyföldi vállalkozói szervezetek, állásfoglalásukat június 16-án iktatták mindhárom magyarlakta megye önkormányzatának hivatalában.

Marosszentgyörgyön találkoztak az elmúlt hétvégén Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői. A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg állásfoglalásukban.

A dokumentumban feltérképezik a régió vállalkozásait érintő problémákat, amelyek közül a legfontosabb: modern út- és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére, energetikai kapacitás növelése, új és korszerű technológiák használatának ösztönzése, modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése, befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről, városonként minimum egy-egy inkubátorház és digitális-hub létrehozása, fiatal vállalkozók támogatása és gazdaságélénkítő programok indítása.

„A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére” – olvasható az állásfoglalásban.

 

Miért volt meglepő az áprilisban kitört politikai válság hossza és intenzitása? Valóban veszélyben van-e az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terv? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül Búzás Ernő, a londoni Millennium Emerging Europe kockázati tanácsadócég elemzője a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) által indított új, PERSPEKTÍVA című videósorozatban.

A széles tevékenységi körrel rendelkező érdekvédelmi szervezet úgy tervezi, hogy a videósorozat aktuálpolitikai és gazdasági történéseket elemző részei havonta jelennek meg, mi most az első rész pár érdekes gondolatát emeljük ki:

 

SZMVSZ: Búzás Ernő
Youtube SZMVSZ μChannel

 

Búzás a videóelemzésben az áprilisi politikai események áttekintésével indít. Elmondja, hogy bizonyos értelemben meglepetésként hatott a Vlad Voiculescu volt egészégügyi miniszter leváltása körül kialakult politikai válság és felháborodás hossza, valamint intenzitása.

Magyarázata szerint ez különösen azért van így, mert ha figyelembe vesszük a parlament mindkét házának szerkezetét, akkor egyértelműen megállapítható, hogy a kormánypártoknak a jelenlegi felállással szemben nincs más lehetőségük, együttműködésre vannak ítélve. Jelenleg ugyan a PSD a legerősebb párt, de a szociáldemokratákkal nagyon erősen szemben definiálja magát úgy a PNL, mint az USR-PLUS is. Még bonyolultabbá teszi az együttműködési alternatívák lehetőségét az AUR jelenléte, amely mindenki számára egy elfogadhatatlan, kellemetlen politikai képződmény, és partnerként különösen nem tudja senki elképzelni maga mellett. "Még a PSD is nagyon nehezen tudná elmagyarázni, hogy miért fogna össze ezzel a nehezen definiálható, de mindenképp nacionalista, nagyon vallásos, és mondhatni revizionista párttal" - magyarázza Búzás.

Azt is kiemeli, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nincsenek a színen olyan kisebb pártok, mint az ALDE vagy a PMP, így már sokkal kevésbé van lehetőség a politikai egyensúly felborítására. A PNL és az USR-PLUS középtávon egymásra vannak utalva, és a jelenlegi kormánykoalíció egyelőre egy stabil konstrukciónak tekinthető - jelenti ki az elemző.

Búzás Ernő az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervről is beszél, ami az ország gazdasága mellett a politikai pártok megítélésére is nagy hatással lehet, annak sikere esetén ugyanis a koalíciós partnerek hangoztatni tudnák, hogy ők azok, akik megoldották ezt a feladatot - mondja. Ugyan az elmúlt időszakban több hír is megjelent arról, hogy bizonyos területeket kivágnak a tervből, Búzás szerint mégis tévedés azt a következtetést levonni, hogy egy-egy ilyen döntés az egész országos helyreállítási tervet veszélybe sodorná.

 

A Székelyföldön működő, alulról szerveződő vállalkozói szervezetek találkozójára került sor Székelyudvarhelyen, március 24-én, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) kezdeményezésére.

A találkozón, amelynek a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ adott helyet, a következő közös álláspontot született, amelyet változtatás nélkül teszünk közzé:

A Fórum tagjai megállapodtak abban, hogy a képviseletek, illetve azok tagjai közötti párbeszéd, az együtt gondolkodás, a tartalmi egyeztetések, a hatékony információcsere, a gazdasági kapcsolatok megerősítése – egyszóval egy rendszeres együttműködési program kialakítása mindenki számára fontos kérdés, közös igény.

Szövetségi hírek

Miniszteri és államtitkári szintű találkozókon vett részt az SZMVSZ Bukarestben

  Miniszteri és államtitkári szintű találkozókon vett...
2021-09-15 10:10:36

Az SZVSZF 4. ülése

  Csíkszeredában került sor a Székelyföldi...
2021-09-13 20:53:16

Testvértelepülési nemzetközi konferencia

  Kányád község konferenciát szervezett horvát,...
2021-09-11 07:13:50

SZMVSZ-UKKSZ találkozó

  Július 30-án került sor az első intézményes...
2021-07-03 21:05:34
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2021.09.19.

Hivatalos: hétfőtől bevezetik a zöld igazolványokat! Arról, hogy mit jelent a zöld igazolvány,...

Sajtófigyelő 2021.09.12.

A hadsereg, a hírszerzés és a belügy volt tisztjei a nagyobb nyugdíjért felcsaptak...

Sajtófigyelő 2021.09.05.

A banki csalások növekedésére figyelmeztet az OTP Bank Az OTP Bank szernt három rendkívül fontos...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata