• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Csődeljárást is okozott a gázszolgáltató-váltás, illetve az ezután következő indoklás és előrejelzés nélküli, húsz-harmincszoros energiaár-emelés. Közösen perelnek az ügyeben olyan vállalatok, szövetkezetek és önkormányzatok, amelyek tavaly a Hargaz Hargita Gáz szolgáltatásainak megszűnése miatt egy másik szolgáltatóhoz, az Electricához kerültek át.

 

Tavaly november elsején lépett érvénybe az a döntés, miszerint a Hargaz Hargita Gáz lemond a gázkereskedői engedélyéről, efelől pedig minden fogyasztójukat időben értesítették. Ezt megelőzően Kovács Domokos, a vállalat műszaki igazgatója lapunknak elmondta, hogy azok számára, akik nem választanak új szolgáltatót az elkövetkezőkben, egy úgynevezett „végső szolgáltató” fogja biztosítani a gázellátást.

 

Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care conține modificările Codului fiscal.

ASOCIAȚIA ÎNTREPRINZĂTORILOR PRIVAȚI DIN ZONA ODORHEI care reprezintă aproximativ 170 de întreprinderi, a formulat următorul punct de vedere în legătură cu proiectul de lege menționat:

Cu modificările fiscale preconizate Guvernul nu ajută actorii economici epuizați de lipsa forței de muncă, efectele pandemiei, prețurile ținute ridicat de energie, inflația galopantă, ci prevede sarcini în plus față de cele existente în prezent.

Modificările anunțate, după părerea noastră, vor determina încetarea activității mai multor întreprinderi, vor încuraja migrația forței de muncă în alte țări și, implicit vor favoriza economia neagră.

Ceea ce va agrava situația este că veniturile suplimentare ale statului generate odată cu implementarea modificărilor, nu servesc la întărirea, dezvoltarea investițiilor.

Nu putem susține o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism, sustenabilitate, fără o perspectivă clară de viitor, motivată exclusiv de foamea de resurse publice!

 

Patronii de firme reuniți în Asociația Întreprinzătorilor Privați din Zona Odorhei (AIPZO/SZMVSZ) „resping categoric” modificările fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR urmează să le introducă prin ordonanță de urgență, antreprenorii plângându-se că „o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism” va „determina încetarea activității mai multor întreprinderi” și va „încuraja migrația forței de muncă în alte țări”.

 

Într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro, asociația antreprenorială care reunește circa 170 de firme din zona Odorheiului Secuiesc, județul Harghita, și-a exprmat opoziția față de ordonanța de urgență de modificare a Codului fiscal, aprobată în primă lectură de Guvern:

Cu modificările fiscale preconizate, Guvernul nu ajută actorii economici epuizați de lipsa forței de muncă, efectele pandemiei, prețurile la energie ținute ridicate, inflația galopantă, ci prevede sarcini în plus față de cele existente în prezent.

Modificările anunțate, după părerea noastră, vor determina încetarea activității mai multor întreprinderi, vor încuraja migrația forței de muncă în alte țări și, implicit vor favoriza economia neagră.

Ceea ce va agrava situația este că veniturile suplimentare ale statului, generate odată cu implementarea modificărilor, nu servesc la întărirea și dezvoltarea investițiilor.

Nu putem susține o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism, sustenabilitate, fără o perspectivă clară de viitor, motivată exclusiv de foamea de resurse publice!

 

Előre tudható volt, hogy a kormány által tervezett adóemelés – enyhén fogalmazva – nem lesz népszerű döntés. Vállalkozói körben jelentős felháborodást keltett a tervezett pénzügyi intézkedéscsomag, amely legfőképp a kisvállalkozásokat érinti. A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége közleményben szögezte le: határozottan elutasítja az adózással, valamint mikro- és egyéni vállalkozásokkal összefüggő javaslatokat. Rácz Béla Gergely közgazdász pedig azt magyarázta el, hogyan és miért jutott el odáig a román állam, hogy ismét azokat terheli, akik egyébként is „jó adófizetők”.

 

A Maszol megkeresésére Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) a vezetője kifejtette: szakmai szerveztként nem értenek egyet azokkal a javaslatokkal, amelyek legfőképp a mikrovállalkozások működését, illetve adózását érintik. Amikor telefonon megkerestük a SZMVSZ elnökét, éppen akkor véglegesítették azt a közleményüket, amelyben tételesen felsorolják, miért nem értenek egyet az intézkedéscsomaggal, és azt is közlik: ahelyett, hogy ismét megsarcolja a vállalkozásokat, az államnak a kintlévőségei behajtására kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie.

„A tervezett általános fiskális módosításokkal a kormány egyértelműen nem segíti a munkaerőhiány, járványidőszak, magasan tartott energiaárak, elszabadult infláció által kivéreztetett gazdasági szereplőket, hanem összességében plusz terheket ír elő számukra” – olvasható a székelyudvarhelyi szakmai szervezet állásfoglalásában.

Mint írják, meglátásuk szerint a tervezett intézkedések „további vállalkozások megszűnését eredményezhetik, felerősíthetik a munkaerő elvándorlását és a fekete gazdaság térnyerését”. Hozzáteszik: még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy „a mindezek eredményeképpen tervezett, megnövekedett állami bevételek nem a beruházások erősítését, kiegészítését szolgálnák”.

Az SZMVSZ leszögezi: a „valós, fenntartható, jövőbe mutató fejlesztő stratégiát nélkülöző bevételéhséget” nem tudják támogatni. Hozzáteszik: „javasoljuk első körben szétnézni a saját portán: ajánljuk figyelmükbe az adó behajtását, a feketegazdaság visszaszorítását, a felduzzasztott közszféra karcsúsítását – és főként a beruházásokat, melyek eredményeképpen a fiatal munkaerő nem tervez elmenekülni az országból már a középiskolai, egyetemi tanulmányokat követően.”

 

Nyolc székelyföldi vállalkozói szervezet közös állásfoglalásban kritizálja azt a tervezetet, amely előírná a vállalatok és vállalkozók számára, hogy 10 és 100 euró közötti éves díjat fizessenek a kereskedelmi és iparkamaráknak (CCIR) ahhoz, hogy bekerüljenek egy cégkatalógusba. A tervezet emellett azt is elrendelné a cégek jogi képviselői számára, hogy egy úgynevezett kompetencia bizonylatot is kiváltsanak a megyei kereskedelmi és iparkamaráktól. A kompetencia bizonylat kiállítása egy olyan képzés elvégzését is feltételezné, amely többek között a vállalkozások menedzsmentjéről szólna.

A 40 képviselő és szenátor – köztük 10 RMDSZ-es politikus – által aláírt tervezet szerint az említett cégkatalógusba való bekerüléshez egy nagyvállalatnak 100 euró, egy középvállalkozásnak 75 euró, egy kisvállalkozásnak 50 euró, míg egy mikrovállalkozásnak minősülő cégnek 20 euró éves díjat kellene fizetnie.

A tervezet az engedéllyel rendelkező magánszemélyekről (PFA), az egyéni és családi vállalkozásokról sem feledkezik meg, esetükben 10 eurós díj befizetésének kötelezettségét írná elő évente. A tervezetben az is szerepel, hogy a cégek pénzügyi helyzetéről szóló dokumentumok benyújtása a pénzügyminisztérium területi egységeinél ahhoz a feltételhez kötött, hogy a cég jogi képviselője rendelkezzen a fentebb említett kompetencia bizonylattal. De a tervezet arra is kiterjed, hogy az éves mérlegek abban az esetben sem tehetőek le, ha az adott vállalat nem szerepel a kereskedelmi kamarák által kezelt cégkatalógusban.

A tervezet alapján arra lehet következtetni egyébként, hogy a cégkatalógus nyilvános lenne, a megyei kereskedelmi kamarákkal együttműködésben az Országos Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR) frissítené. A tervezet indoklása szerint ugyan a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a megyei kamarák feladatát képezi, hogy cégkatalógus néven saját cégnyilvántartást készítsenek, de az abba történő bejegyzésre csak a társaságok kérésére kerül sor.

A vállalkozói szervezetek felháborodtak a kezdeményezésen

A tervezetre több vállalkozói érdekképviseleti szervezet is éles kritikákkal reagált. A Romanian Business Leaders (RBL) nevű vállalkozókat és menedzsereket tömörítő országos szervezet például április végén közleményben azon álláspontjának adott hangot, hogy a 10-től 100 euróig terjedő díjbefizetést előíró tervezet 75 millió eurós „ajándékot” ad a kereskedelmi kamaráknak egy olyan cégkatalógus miatt, amelyet „senki nem kért, és amelynek a hasznosságát nem látja senki”. Azon félelmüknek is hangot adtak, miszerint a kompetencia bizonylatok megszerzéséért tartandó képzéseknek semmilyen haszna nem lesz, csak további bürokráciát jelentenek majd a vállalkozók számára.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata