• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Az udvarhelyi mikrovállalkozások alkalmazottainak közel egyharmada van kényszerszabadságon – derül ki a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által hétfőn közzétett, a tagvállalkozásai körében végzett felmérésből.

Az idei év márciusa vállalkozásaink jó részét érintette, sokakat térde is kényszerítette – közölte a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMSZ), amely április első napjaiban azt vizsgálta tagvállalkozásai körében, hogy mit jelent ez számszerűsítve.

A 2009-ban alakult szervezet jelen pillanatban 94 tagot számlál, a felmérésben 63 tagvállalkozás érintett. Legtöbbjük (73 százalék) kft-ként van bejegyezve, de akad közöttük egyéni vállalkozó (12,7), illetve családi vállalkozás is (6,3).

A 63 vállalkozás összesen 255 személy számára biztosította eddig a napi megélhetést. A felmérésből kiderült, hogy április 1-jén az alkalmazottak közel egyharmadának (32 százalék) kellett kényszerpihenőre mennie. Az alkalmazottak negyedét (összesen 64 személy – 25,10 százalék) kényszerszabadságra küldték, 14 személy (5,49) pihenőszabadságát tölti, 3 alkalmazottnak (1,18) pedig megszűnt a munkaviszonya.

Ami az üzleti forgalom változását illeti, a cégek 17,5 százalékának megszűnt a tevékenysége, 25,4 százalékának pedig változatlan maradt. Az üzleti forgalom arányaiban átlagban 49,9 százalékkal csökkent a vizsgált vállalkozások esetében – közölte az SZMVSZ, megjegyezve, hogy a szervezet a jövőben havonta kívánja mérni az udvarhelyi mikrovállalkozások helyzetét. - a Maszol.ro portálról

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közleményében fejezte ki nemtetszését a magas területadó, gépjárműadó és parkolódíjjal kapcsolatban.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) képviseletében Jakab Áron Csaba elnök, 3 SZMVSZ tagvállalkozó, illetve 13 további vállalkozó vett részt a csütörtökre összehívott székelyudvarhelyi novemberi önkormányzati testületi ülésen, ahol döntés született a városban 2020-ban alkalmazandó adók és illetékek mértékével kapcsolatban - számol be közleményben az SZMVSZ.

A közlemény szerint az SZMVSZ sikerként könyveli el, hogy a vendéglátásban tevékenykedők kategóriákra osztásával kapcsolatos javaslataikat belefoglalták a jövő évi adók és illetékek határozattervezetébe, azonban továbbra is vitathatónak tartják a működési engedélyek kiváltásának díját.

További fejleményként írnak arról is, hogy az SZMVSZ javaslatának megfelelően 10%-kal csökkent a nem lakhelyként használt ingatlanok adójának kiszámításánál használt adókulcs, bár azt még így is átlagfelettinek tartják.

"Ezzel szemben viszont maradt a sokak által vitatott eredményekkel dolgozó turisztikai iroda magas katalógusdíja, a tavaly 17-20%-kal megemelt magas területadó a 9-15%-kal megemelt gépjárműadóval, az okos város eszmeiséggel éles ellentétben álló magas sms-es parkolódíjával, és főként a vállalkozókat hangsúlyosan diszkrimináló, 60-70%-kal magasabb parkolóbérleteivel" - állítják a közleményükben.

Hozzáteszik, hogy az SZMVSZ által ismételten javasolt minimis támogatási rendszert ezúttal sem sikerült elfogadtatni.

"Minden alkalommal az a válasz érkezett ugyanis a Hivatal képviselőitől, hogy erre nincs jogi alapjuk, nincs hatáskörük, miközben különböző alkalmakkor a Szövetség számos alternatív lehetőséget felvetett ennek megoldására (alintézményeken, érdekvédelmi szervezeteken, pályázati programokon, stb. keresztül)" - írják.

Azt sérelmezik, hogy a már évek óta számtalan alkalommal kinyilvánított, megfelelő kommunikációra és együttműködésre vonatkozó igényeiket figyelmen kívül hagyták.

"Emlékeztetni szeretnénk a tisztelt városvezetést: az adókat és illetékeket szolgáltatásokért cserébe kapják!! Oktatásért, egészségügyért, infrastruktúráért, biztonságért, megfelelő adminisztrációért" - áll a közleményben. (közlemény)

(...)

9.40 Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke a mikrovállalkozók részéről szólal fel, azt mondja, arra számított, hogy a képviselők vitája után szólal meg, meglepi a csend. Üdvözli, hogy területarányos adót állapítottak meg a vendéglátósok esetében, és csökkentették az összegeket, de szerintük nem eléggé. Ezúttal is nagynak találják a Tourinfo által megszabott összeget, hogy bekerüljenek a turisztikai iroda által szerkesztett katalógusba. A 300 lejt túl nagynak találják és 30 lejt javasolnak, amit egyébként még mindig soknak éreznek.

Szeretnék továbbá, ha 0,8-as kulcs alapján számolnák ki az épületadót a jelenlegi 1 százalék helyett.

A gépjárműadó esetében úgy gondolják, túl nagy emelés történt, kérik mérsékelni a 2018-ban alkalmazott szintre. A parkolóbérletek esetében pedig a vállalkozók erősen diszkriminatívan vannak szerintük kezelve, a magánszemélyekhez képest 60-80 százalékkal többet kell fizetniük. A de minimis pályázatokról úgy gondolják, hogy a jelenlegi határozat csak a nagyvállalkozóknak biztosít lehetőségeket, szeretnék, ha a kisvállalkozóknak is lenne ilyen.

(...)

Nagy György, az UKKSZ elnöke az érintettség jogán szólal fel, az UKKSZ gesztust gyakorol a városvezetés fele, és idén nem kéri az épületadó 0,8 százalékra csökkentését a jelenlegi 1 százalékról tekintettel a városban végzett beruházásokra, pozitív változásokra. Az UKKSZ a párbeszédben bízik, elhoztak egy javaslatot, és kérik a városvezetéstől, hogy fontolják meg.

(...)

Derzsi László ez esetben módosító javaslattal áll elő az RMDSZ részéről, alkut kínál. Kéri a koalíció kampányígéretének betartását, a vállalkozók épületadójának mértékét csökkentsék 0,9 százalékra 1 százalékról. A polgármester szólal fel, de nem lehet érteni, mint mond, csak azt, hogy fontos a minőségi változás, a befizetett adót megfelelően használják fel.

(...)

Hajdó Csaba a szünet után azt mondja, a koalíció részéről támogathatónak tűnik az RMDSZ javaslata, annyit még hozzátennének, hogy azokra a magánszemélyekre is vonatkozzon ez, akiknek a tulajdonában kereskedelmi célra használt ingatlan van.

(...)

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) november 14-én, délután 5 órától másodszor is megrendezi a Láthatatlan kávéházat.

A program célja a figyelemfelkeltés a gyengén-látókkal és nemlátókkal kapcsolatban, a tolerancia és egymásra figyelés fontosságára való felhívás – ami közvetlenül és közvetve is sokat segíthet az adott fogyatékossággal élők életminőségének javításában.

A konkrét célkitűzése pedig hogy felhívja a közintézmények és vendéglátók felé arra, hogy kiadványaikat (akár részben) feliratozzák a nemlátók számára is olvasható Braille írással.

A székelyudvarhelyi eseménynek a Jungle rendezvényterme ad otthont november 14-én 17 és 22 óra között. Itt tökéletes elsötétítés mellett lehet elfogyasztani egy kávét, üdítőt, amit egy ilyen helyen lehetséges, illetve lehet csevegni, társalogni, mindemellett pedig ismereteket szerezni egy olyan világból, amely legtöbbünk számára – szerencsére – ismeretlen.

A rendezvény másodszor rendezik meg, tavaly nagy sikerrt aratott, sok érdeklődő látogatta, akit érdekelt a vakok világa – vagy csak szórakozott éppen. Az akkori alkalom keretében beszélgetésre nyílt lehetőség Butu Arnold Csaba paralimpikonnal, aki megismertette a jelenlévőkkel egy nemlátó mindennapjait: világképét, nehézségeit, lehetőségeit, illetve érdekes válaszokat kaphattak kérdéseikre (például miért fontos, hogy a nemlátók cipője „kopogjon”, vagy a régi rendszerhez képest, amikor számukra „védett” szakmák voltak, ma miből tudnak megélni).

Az SZMVSZ köszöni a Jungle rendezvényterem csapatának a programban való partnerséget, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatását, a Romániai Nemlátók Egyesülete Hargita-Kovászna megyei fiókjának, illetve a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete támogatását, továbbá a Református Kollégium önkénteseinek segítségét a rendezvény megszervezésében.

Október végétől román nyelvtanfolyamot indít a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Olyan 18. évüket betöltött vállalkozóknak és munkavállalóknak ajánlják a képzést, akik rendelkeznek egy alapszókinccsel, de nem képesek folyékonyan beszélni a nyelvet.

A képzés hozzávetőleg két hónapot tart, 32 órát foglal magába, heti kétszer két órában zajlik a székelyudvarhelyi városi könyvtár épületében. A szövetség tagjainak (vállalkozóknak, általuk delegált tagoknak) 250 lej, másoknak 290 lej.

További információ az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a 0741 085 626-os telefonszámon igényelhető – áll a szerkesztőségünknek küldött közleményben.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata