• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Két ismert pénzügyi szakember, Demeter György, Goldring-bróker és Sabău Cristian, a Goldring Rt. vezérigazgató-helyettese részvételével szervez nyilvános előadást 2021. április 1-én, csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). A rendezvény létrejöttében partner az SSIF Goldring Rt. és a Székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet (TSZSZ).

A program, amelynek helyszíne a TSZSZ székház előadóterme (Székelyudvarhely, Kornis Ferenc utca 19.) 13:45-14:00 között veszi kezdetét – érkezés, regisztráció, majd egy tíz perces témafelvezetés következik; 14:10-14:40 között Demeter György: Hogyan működik a tőzsde és 14:40-15:10 között Sabău Cristian: Aktualitások a részvénypiacon című előadásai zajlanak; 15:10-15:30 a szakemberek válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

 

Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség felfüggesztette a vállalkozások működési engedélyeinek ellenőrzését, ezek érvényessége a veszélyhelyzet idejére érvényben marad. Ennek lejártával a cégtulajdonosnak 90 napjuk marad törleszteni teljes elmaradásukat.

Kerekasztal-beszélgetésre hívta a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség képviselőit, utóbbiak részéről Katona Lóránt osztályvezető és Fejér Csilla vett részt a csütörtöki eseményen.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) határozottan ellenzi a helyi adók és illetékek emelését a városban. A szervezet szerint az önkormányzati képviselőtestületben többséget nyert Szabad Emberek Pártja (POL), a múlt héten bemutatott mintegy 20 százalékos növekedést tartalmazó javaslatával „félresöpörte” a polgármesteri hivatal egy hónappal korábbi tervezetét, amelyben nem szerepelt az adóterhek növelése.

A POL frakciója a múlt héten mutatta be a sajtónak a helyi adók és illetékek emelésével kapcsolatos tervezetét, az eseményről mi is beszámoltunk.

Az udvarhelyi önkormányzat legnagyobb frakciója ezt megelőzően a testület RMDSZ-es tagjainak, illetve az udvarhelyszéki vállalkozókat tömörítő két szervezet egyikének, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (UKKSZ) is elküldte. A másik szervezetre, az SZMVSZ-re – mint mondták – már nem jutott idejük.

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

Szasz Csaba - maszol.roParlamenti jelöltek az SZMVSZ-nél – Kik ők és mit akarnak címmel nyílt fórumot szervezett a több mint 140 udvarhelyszéki vállalkozót tömörítő érdekvédelmi szervezet. A találkozóra meghívták a decemberi parlamenti választások azon udvarhelyszéki jelöltjeit, akik a megyei listán bejutó helyet foglalnak el.

A parlamenti küszöb elérése esetén az RMDSZ két szenátort és öt képviselőt küldhet Hargita megyéből a parlamentbe. A meghívásnak mindhárman eleget tettek: Antal Lóránt a megyei szenátori jelöltlista második, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán a képviselőjelölt-listájának negyedik és ötödik helyezettje.

A házigazda részéről Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök köszöntötte a jelölteket, akik bemutatkozásuk után célkitűzéseiket, terveiket ismertették.

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz okosan című székelyföldi üzletiterv-vetélkedő társszervezője és szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMSZ). Az előadásokat a járványügyi helyzet miatt szükségmegoldásként az online térbe költöztették.

Szasz Csaba - maszol.roA székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, illetve szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018 óta szervezi meg a Vállalkozz okosan székelyföldi üzletiterv-vetélkedőt a székely városban.

A Maros és Kovászna megyei résztvevők bevonásával tavaly székelyföldivé bővült üzletiterv-diákvetélkedőt idén a járvány miatt nem lehetett megrendezni. A diákok tudásának bővítéséről azonban nem mondtak le, amire alapos okuk is volt. A vetélkedők lefolyása alatt ugyanis a vállalkozói szervezet általánosan azt tapasztalta, hogy az említett versenyeken, leszámítva 2-3 csapatot, többnyire a minimális tudásszint sincs meg a gyakorlati gazdasági ismereteket tekintve, ezáltal az ilyen rendezvények, függetlenül a szervezőtől, eredményektől, vagy az egyébként dicséretes tanulói ambíciótól, szinte pótcselekvés számba mennek.

„Ezen a helyzeten próbált meg javítani a szövetség úgy, hogy egy 8-10 részes, 35-45 perces tematizált előadássorozatot szervez a középiskolás diákok számára, melyek mellé a versenyekre készülő diákok felkészülés gyanánt egyrészt szabadon letölthetik az előadás bemutatóját, másrészt az előadás megnézése után kitölthetnek egy tesztet, ahol ellenőrizhetik ezeket az alapismereteiket” – nyilatkozta a Maszolnak Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Szasz Csaba - maszol.roAz eredeti elképzelések szerint az előadások az iskola tanulói előtt folytak volna, egyúttal videóra rögzítve az anyagot. A járványnak miatt ebből végül az előadás videóra vétele történt meg, amelyet az érintett X-XI-es refis diákok online nézhetnek meg.

A mostani iskolaévben, még idén a Gazdaság és fiatalok online előadássorozat három előadását tartották meg és rögzítették a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium aulájában. Október végén az üzleti jog volt a téma Bálint Csaba közgazdász, adótanácsadó, tanár előadásában, november 4-én az emberi erőforrásokról szólt az előadás, ugyancsak Bálint Csaba tolmácsolásában, a múlt héten, november 11-én pedig a költségvetésről tartott előadást Deák Judit közgazdász.

Az előadások médiapartnere a Media Grup Market ADV és a Star rádió volt. A programot Székelyudvarhely város önkormányzata is támogatta.

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata