• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Nem ért egyet a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége azzal, hogy az iskolai végzettséghez kössék a minimálbéremelést. Egy törvénytervezet, amelyet már iktattak a szenátusban, jelentősen megemelné azoknak a diplomás munkavállalóknak, akik a szakmájukban dolgoznak.

Jelenleg a minimálbér adózás előtti összege 2080 lej, "kézben" pedig 1263 lej. A tervezet szerint ezt az összeget a szakképzetlen munkások kapnák, a szakképzett munkások már a minimálbér 1,2-szeresét keresnék meg havonta. Ez nettó 1494 lejt jelentene. Szintén minimum ekkora összeg járna az elméleti líceumot, illetve a szakközépiskolát végzetteknek. A posztlíceumok és a szakmát biztosító líceumok végzettjei esetében a minimálbért már 1,25-szor szorzóval számolnák ki, ami adózás után 1552 lej jelent. A posztliceális szakmunkásképzőt sikeresen letevő munkavállalóknál az 1,3-as (1609 lej) szorzót alkalmaznák. 2004 előtt lehetőség volt arra, hogy 3 éves felsőfokú képzésben vegyen részt valaki az akkor még érvényes 4, 5, illetve 6 éves egyetemi alapképzéshez képest. A 3 éves képzés után a törvénytervezet 1,5-ös szorzót alkalmaz, ami 1840 lejt jelent kézbe. Az egyetemi alapképzést sikeresen elvégző munkavállalók már 2677 lejt kapnának, aki mesterképzőt is végzett, 3042 lejt kapna minimálbérként, a doktori után 3407 lej lenne a legkisebb fizetés, ha a jelenlegi minimálbérrel számolunk.

A tervezetet Csép Andrea képviselő is aláírta. A képviselő elmondta, támogatja a javaslatot, ám vannak fenntartásai a tervezettel kapcsolatban. Indoklását itt olvashatja.

Nincsenek egyeztetések

"A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége nem ért egyet a politikum populista viszonyulásával a gazdasági kérdésekhez, amely középtávon, de akár már rövidtávon is kiszámíthatóan negatív eredményeket szül. Azt látjuk, hogy nagy horderejű, esszenciális kérdésekben a szakmai szervezetekkel az egyeztetések nem történnek meg érdemben, sőt a megszokott, gazdasági témákban nyilatkozó parlamenterek is hallgatnak arról, miért, milyen stratégia vagy elgondolás mentén, tanulmányok vagy számítások alapján döntöttek úgy ahogy. Mint az elmúlt hetek sláger témájával kapcsolatban, a képzettségtől függő minimálbér bevezetésével kapcsolatban is" - olvasható az SZMVSZ közleményében.

A szövetség szerint az elmúlt időszakban munkáltatói szempontból az állami szféra a munkaerő súlyát, mérlegét jelentősen elbillentette a közszféra irányába, "de nem a megfelelő módon: a KKV-szektor erre nincs felkészülve, ezt így képtelen valós időben utolérni. A privát szférának a változáshoz nem elég egy tollvonás, neki ezt a plusz kiadást ki kell hogy termelje".

"Tudjuk, hogy fel kellene zárkóztatni a magánszféra fizetéseit, de erre nem az a megoldás, hogy egy rosszul kinéző csomagban egyetlen tételhez akarnak folyton hozzányúlni az összképet szépítendő – ezzel így csupán sokkot okoznak a KKV-szektornak, kinyírnak egy rakás céget. Olyan cégeket, akik munkahelyeket tartanak fenn és már most is jelentős adólejeket fizetnek – és akik nem akarnak meghalni, ezért ha a várható következményeket nézzük, egyértelmű, mire számíthatunk: erősödik a láthatatlan, a szürke és feketegazdaság, kevesebb tanult személyt fognak alkalmazni és a fizetések jelentős része ismét borítékban érkezik majd kiegészítésként (ami a fiatalokat persze nem hatja meg, ők úgysem bíznak a majdani nyugdíjban) - még gyengébb lesz a termelékenység, felkészületlenebb a munkaerő" - olvasható a közleményben.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége szerint az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a megemelt fizetésekből származó többletjövedelem célja valójában az, hogy a közszféra felpumpált béreivel járó kiadásokat fedezni tudják. A befolyt többletbevétel továbbra sem fogja a valós gazdasági fellendülést szolgálni - jegyzi meg a szövetség. "Persze rövidtávon javulhat az életszínvonal, hiszen a vásárlóerő megnő, az egyén közben még azt is érezheti, hogy jobban él – miközben mindannyian egy egyre gyorsabban süllyedő hajón táncolunk. Az SZMVSZ ismételten tiltakozik az ilyen módon meghozott, a gazdasági életet alapvetően befolyásoló, átgondolatlan döntések ellen" - írják. - a Maszol.ro portálról

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) nem ért egyet a politikum populista viszonyulásával a gazdasági kérdéseket illetően, ami középtávon, de akár már rövidtávon is kiszámíthatóan negatív eredményeket szül - áll az érdekvédelmi szervezet által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A közlemény szerint a SZMVSZ-nél úgy látják, hogy a nagy horderejű, esszenciális kérdésekben a szakmai szervezetekkel az egyeztetések nem történnek meg érdemben, sőt, a megszokott, gazdasági témákban nyilatkozó parlamenterek is hallgatnak arról, miért, milyen stratégia vagy elgondolás mentén, tanulmányok vagy számítások alapján döntöttek úgy, ahogy. A közlemény szerint ez a helyzet az elmúlt hetek "sláger témájával", a képzettségtől függő minimálbér bevezetésével kapcsolatban is.

"Az elmúlt időszakban munkáltatói szempontból az állami szféra a munkaerő súlyát, mérlegét jelentősen elbillentette a közszféra irányába – de nem a megfelelő módon: a KKV-szektor erre nincs felkészülve, ezt így képtelen valós időben utolérni. A privát szférának a változáshoz nem elég egy tollvonás, ezt a plusz kiadást a magánvállalkozásoknak ki kell termelniük" - írják a közleményben.

"Tudjuk, hogy fel kellene zárkóztatni a magánszféra fizetéseit, de erre nem az a megoldás, hogy egy rosszul kinéző csomagban egyetlen tételhez akarnak folyton hozzányúlni az összképet szépítendő – ezzel így csupán sokkot adnak a KKV-szektornak, kinyírnak egy rakás céget. Olyan cégeket, amelyek munkahelyeket tartanak fenn, és már most is jelentős adólejeket fizetnek – és akik nem akarnak meghalni, ezért ha a várható következményeket nézzük, egyértelmű, mire számíthatunk: erősödik a láthatatlan, a szürke és feketegazdaság, kevesebb tanult személyt fognak alkalmazni és a fizetések jelentős része ismét borítékban érkezik majd kiegészítésként (ami a fiatalokat persze nem hatja meg, ők úgysem bíznak a majdani nyugdíjban) - még gyengébb lesz a termelékenység, felkészületlenebb a munkaerő" - írja közleményében az SZMVSZ. Hozzáteszik azt is, hogy nagy valószínűséggel, a tapasztaltak szerint, a megemelt fizetésekből származó esetleges többletjövedelem a közszféra fizetésére való lefedésként szolgál, ami ismét csak nem a gazdasági fellendülést segíti majd.

"Persze rövidtávon javulhat az életszínvonal, hiszen a vásárlóerő megnő, az egyén közben még azt is érezheti, hogy jobban él – miközben mindannyian egy egyre gyorsabban süllyedő hajón táncolunk. A fentiekben megfogalmazottak alapján az SZMVSZ ismételten tiltakozik az ilyen módon hozott, a gazdasági életet alapvetően befolyásoló, átgondolatlan döntések ellen" - írják.

 

Idén másodszor szervezték meg Székelyudvarhelyen a székelyföldi középiskolások „Vállalkozz okosan” üzleti terv vetélkedőjét.

A vetélkedőre - amely a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közös rendezvényeként április-május hónapok folyamán zajlott – összesen 19 csapat regisztrált Marosvásárhelytől Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron át Csíkszeredáig. A pályamunkák elbírálásának végső fázisára, a döntőre május 18-án került végül sor – ahol a döntőbe jutott csapatok élőben is előadhatták, megvédhették a terveiket a neves zsűri előtt - számolnak be a szervezők közleményben.

A zsűri összetétele: Tánczos Levente-József (Sapientia Tudományegyetem, tanár), Gergely Zoltán (RMKT, alelnök), Fábián István (Babes-Bolyai Tudományegyetem, tanár), András Lehel (Melinda Impex cégcsoport, vezérigazgató), Kicsid Attila (transindex.ro, főszerkesztő-helyettes), Jakab Áron Csaba (SZMVSZ, elnök), Farkas Levente (marketingtanácsadó, marketingiskola.ro alapító).

A szakmai és oktatási körökben is elismert székelyföldi üzleti vetélkedőt méltatta Gálfi Árpád polgármester, aki az udvarhelyi oktatás szerepét emelte ki, majd Tőkés Zsolt iskolaigazgató, aki az elméleti és gyakorlati tudással való megfelelő sáfárkodás jelentőségét emelte ki. Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök a fiatalok segítését, a velük való törődés elmélyítésének szükségességét húzta alá, bemutatva a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége ifjúsági programjait.

A rendezvény fő támogatója a Melinda Impex cégcsoport volt, András Lehel vezérigazgató képviseletében; mint elmondta, egyik küldetésüknek tartják az ambíciós és tehetséges fiatalok felfedezését és felkarolását, akik számára akár vonzó munkahely-ajánlatokkal is tudnak jönni a jövőben.

A döntő a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében zajlott, ahol bárki szabadon végigkövethette az előadásokat, és ahol végül az első helyet a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata, a The Office nyerte. A második helyet a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola csapata, a Szakosok, míg a harmadikat ismét egy székelyudvarhelyi csapat, a Kós Károly Szakközépiskola Ocean Tour csapata nyerte. A zsűri különdíját a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola Rokolyások fantázia-nevű csapata nyerte.

A csapatoknak egy olyan reális, valós adatokon alapuló megvalósítható vállalkozást kellett kitalálniuk, amely legtöbb 10 ezer lejből megvalósítható, és amelyhez - esetleg - életszerű módon és mértékben indokolt összegű hitel, vagy egyéb finanszírozási lehetőség is igénybe vehető.

 

Négyből három csapat a környezettudatos életformával kapcsolatos vállalkozást hozna létre, a negyedik pedig a hagyományos viseletet népszerűsítené. A középiskolás fiatalok ledarálnák, újrahasznosítanák, vagy lazán csak mellőznék a műanyagot – persze ez erős általánosítás egy gazdasági vetélkedő döntője után, de újabban egyre többször találkozom azzal, hogy most jött el az az idő, amikor fiataloknak elegük van a műanyagból, a szemétből, abból, hogy pénzzé tesszük a jövőjüket, és néhányuknak még elképzelésük is van, mit tehetnének ellene.

201905 - Vállalkozz OkosanA székelyudvarhelyi városháza Szent István termében tartott üzleti versenyen a középiskolások egy villanásnyi időre megmutatták, hogyan termelnének ők pénzt környezetbarát módon.

Habra megy a játék

Kétfős csapatokban mutatták be a döntőbe jutott fiatalok az üzleti terveiket. A hosszasan biztató beszédek után – ilyenkor minden közszereplő igyekszik megragadni a lehetőséget egy kis énmárka építésre – a zsűri véleményezte a 19 résztvevő csapat munkáját, és bejelentette a döntőbe jutottak nevét.

– Túl sok a hab, és kevés a lényeg. Nem csak a beérkezett üzleti tervekben, hanem más területeken is, a gazdasági szektorban és a politikában például – mondta Farkas Levente marketing tanácsadó. És ha egy marketinges, akinek többek közt a habverés a munkája, ezt mondja, azon el kell egy kicsit gondolkozni.

Fábián István, a BBTE közgazdasági karának előadótanára szintén a megvalósíthatóságra való törekvést kritizálta, a konkrét adatokat, számokat: az olyanokat például, hogy hány szobát kell egy nap kiadni panziósként ahhoz, hogy jövedelmező legyen a vállalkozás.

Útilaput kötnek a talpukra

A Bottyán Antónia Nóra és André Dávid alkotta Ocean Tour csapat utazásszervező irodát hozna létre kimondottan fiataloknak. Ők is szeretnek utazni, csak nem nagyon tehetik meg. Fesztiválokra segítenék a kijutásukat, például a soproni Volt-ra, és erdei iskolákat, ökoturisztikai programokat, csapatépítőket, sátoros gólyatáborokat szerveznének udvarhelyszéki középiskolásoknak.

Tízezer lejes alaptőkével indítanának, az alkalmazottakat az első évben önkéntes alapon foglalkoztatnák. Feltérképezték a versenytársakat, SWOt-analízist is készítettek, és úgy látták, igazából az ifjúsági szervezetek lennének a konkurenciáik, gyengeségük a tapasztalatlanságuk, ismeretlenségük, erősségük a dinamikus, szakképzett csapat.

Szoknyában érkeztek a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola diákjai, a Rokolyások. Olti Boglárka és Bálint Ágota bevonta a komoly közgazdászokból álló zsűrit is a bemutatóba. – Fontosak-e önöknek a hagyományok? – vonták kérdőre csípőre tett kézzel az öltönyös férfiakat.

Akinek az inge, vegye magára

Bár a Hacukat kft. főnökeiként bemutatkozó Olti Boglárka és Bálint Ágota nagyon szimpatikusak voltak az értékelő bizottságnak, üzleti tervük nem győzte meg teljesen azt. Népviseletet készítenének és adnának el, kiegészítőket forgalmaznának nagy lelkesedéssel és több alkalmazottal.

Az egyik felvevő piacuk az iskolák, óvodák, tánccsoportok lennének, igyekeznének a megpályázott fellépő ruhák piacára rátelepedni. Láthatóan minden lehetőséget megragadnának, hogy működjön a dolog. Nem tartják túl etikusnak, de az üzleti életben elképzelhetőnek igen, hogy úgy tennének szert több tudásra a szabás-varrás-forgalmazás terén, hogy előbb felvetetnék magukat a konkurenciához. A zsűri szerint úgy nem etikátlan a dolog, ha ingyen dolgoznak, mert akkor mindkét fél kap valamit.

Úgy élvezem, olyan jópofák – nevetgélt a zsűri a temperamentumos lányok előadásán, de nem csábult el, és keresztkérdéseket is feltett. Például, miből élnének meg a sok alkalmazottal azokban a hónapokban, amikor nincs szezonja a népviseletnek. Tanácsolták, a gyerekcuccokat adják drágán, mert a szülők úgyis megveszik, és hozzanak létre kölcsönzőt a kinőtt cuccoknak.

Postázzák a palackot

A Szakosok is mély benyomást tettek a közönségre, bemutatták a benevezéshez szükséges imidzsfilmjüket, melyen a halak a műanyag szatyrok közt úsznak, és minden tele van szeméttel. A Bányai János Szakközépiskola két tizenegyedikes diákja, Patka Richárd és Hegyi Mátyás begyűjtené a pillepalackokat meg a műanyag ládákat, majd tisztítás után beőrölnék és őrleményként értékesítenék olyan cégeknek, amelyek azt felhasználják.

A szentegyházi Karsai Kft. segítségével felmérték az igényeket, lehetőségeket, már ki is próbálták a dolgot, palántatálcát készítettek. Tuti tipp, egyszerű és nagyszerű, csak meg kell csinálni.

A zsűri egy dolgot kifogásolt: ha ilyen egyszerű a téma, hogyhogy nem jutott másnak eszébe, illetve, nem gondoltak-e arra, hogy van valami baj az ötlet kivitelezhetőségével, ha az erre specializálódott nagy cégek, mint az RDE, nem foglalkoztak eddig vele.

Sör, saorma? Saláta!

A marosvásárhelyi The Office kicsit látványosabb tervvel érkezett, ők egészséges ételeket, salátát, zöldséget, gyümölcsöt és thai fagyit árulnának lebomló csomagolásban a fesztiválokon, mozgó standjuk lenne, hogy rossz idő, vagy rossz vásár esetén tovább álljanak jobb helye.

Ezen kívül újrahasznosított táskákat is találnánk náluk, ha kiállnánk érte a hosszú sort.

Mindenre fel voltak készülve a csapatok, csak arra nem, hogy András Lehel, a zsűri elnöke felteszi a becsapós kérdést: A profit vagy a pozitív cashflow a fontosabb? Többnyire a pozitív caschflow-t választották a diákok, de mint kiolvastuk az internetből, és most már elég nyilvánvalónak tűnik: mindkettő nagyon fontos.

Jó, ha pozitív a mérleg, és az sem rossz, ha egyenletesen érkezik. Hiszen hiába sok a megrendelés, ha annyit késnek a kifizetések, hogy közben csődbe megyünk.


A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által szervezett üzletiterv-készítő versenyre 19 csapat nevezett be Székelyföld városaiból: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós képviseltette magát. A zsűri nem tudhatta, a kétfős csapatok honnan érkeztek, hogy az iskola, város stb. hírneve ne befolyásolja az értékelésben. A diákoknak egy imidzsfilmet is be kellett küldeniük, ezen sokan elbuktak. Végül 9 csapat érkezett meg a szombat délelőtti elődöntőkre, ahol háromtagú zsűri előtt kellett bemutatniuk terveiket. Itt értékelték a munkákat, majd a döntőben nyilvánosan, héttagú bizottság előtt kellett megvédeniük az üzleti tervüket, ebbe többnyire már a zsűri tanácsait is belefoglalták.


A zsűri tagjai

Farkas Levente, a marketingiskola.ro alapítója, Fábián István, a Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának előadótanára, Gergely László Zoltán, a Romániai Közgazdászok Társaságának országos alelnöke, Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke, Kicsid Attila, a Transindex.ro főszerkesztőhelyettese, Tánczos Levente József, a Sapientia Tudományegyetem tanára, András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója.


A zsűri döntése

Első díjban a The Office részesült, ők 55 pontot értek el, és 500-500 lej jutalmat vihettek haza, a második helyezett 54 ponttal a Szakosok lett, fejenként 300 lejes nyereményben részesültek. A harmadik helyezést az Ocean Tour csapat vihette haza, 200-200 lejt nyertek, a dicséret pedig a Rokolyásokat illette.

Vállalkozz okosan Székelyudvarhelyen!

Második alkalommal szervezik meg Székelyudvarhelyen a középiskolások üzletiterv-vetélkedőjét. A tavaly megyénkbeli csapatok versenyeztek, idén már Maros és Kovászna megyéből is érkeznek résztvevők.

Vállalkozz okosan! címmel a Székelyudvarhelyi Mik­rovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium szervezi a vetélkedőt. Lőrincz Edit, a tanintézmény közgazdaságtanára, illetve Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke elsőként a célokat ismertette a tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Életszerű lehetőség

Elhangzott, hogy a gazdasági oktatás szükségessége és hiányosságai egyre többet kerülnek szóba, ennek köszönhetően elindult egy folyamat térségünkben is, hogy a diákok kapjanak lehetőséget az iskolai órákon kívül is életszerű gazdasági ismeretek elsajátítására, arra, hogy kipróbálhassák magukat üzleti téren is. Ebbe a folyamatba illeszkednek az ilyen jellegű versenyek, ezek sorában viszont hiánypótlónak számít az udvarhelyi, mert míg másutt inkább esettanulmányokat kérnek, itt a hangsúly az üzleti terven van. A lényeg tehát a diákok gazdasági gondolkodásának a fejlesztése, és az, hogy elültessék bennük: itthon is lehet fenntartható, működtethető, tisztességes megélhetést biztosító vállalkozást indítani – mondták a szervezők.

Nyilvános döntő

Három megye középiskoláit szólították meg, és 10–12. osztályos diákokból alakult kéttagú csoportok jelentkezését várták április folyamán. Összesen 19 csapat regisztrált, többek között Sepsiszentgyörgyről, Marosvásár­helyről, Csíkszeredából, Gyer­gyó­szentmiklósról is. Holnapra már várják az elkészült üzleti terveket, ezeket jövő héten a zsűri előpontozza, az élő, gyakorlati elődöntőket május 18-án tartják Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban. Aznap lesz a döntő is, amely 13:00 órakor kezdődik a Városháza Szent István termében nyilvános eseményként, ahol minden érdeklődőt szívesen látnak. A rangos szakmai zsűriben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia – EMTE és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) is képviselteti magát, a nyertes diákok pénzdíj mellett értékes ajándékokat is kapnak majd.

Udvarhely jó hely

Székelyudvarhely ideális helyszíne tud lenni egy rangos gazdasági versenynek, hiszen itt mindig is erős volt a vállalkozói szféra. Magának a Vállalkozz okosan! vetélkedőnek pedig az az előnye, hogy az oktatók és vállalkozók közösen szervezik, ez „emeli” a hitelességét – fogalmazott Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke. Nem elhanyagolható az sem, hogy a 25 éves Melinda-Impex Instal első perctől fővédnökként és főtámogatóként állt a kezdeményezés mellé, de támogatja a versenyt az RMKT is. Lőrincz Edit, a szervező tanintézmény pedagógusa pedig fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy ilyen gazdasági verseny mennyire jó alkalom a fiataloknak önmaguk és ötleteik kipróbálására, illetve a tapasztalatszerzésre. Az ilyen jellegű versenyeken irányítóként nagy tapasztalattal rendelkező tanár hangsúlyozta azt is, hogy milyen kemény munkát fektetnek be a felkészülésbe egy-egy megmérettetés előtt a fiatalok. Mindezt órák után teszik – húzta alá Lőrincz Edit.

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata