• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Boros Ábel közgazdász, vállalkozó után a Szak/MA beszélgetés-sorozat második meghívottja Abrán Hunor nőgyógyász lesz, aki az előadása után szívesen válaszol minden, az orvosi szakmával kapcsolatban felmerülő kérdésre is, közlik az esemény leírásában.

Az előadás a Kossuth Lajos 20. szám alatt található Civil Központ előadótermében lesz március 2-án, csütörtökön 17 órától, a belépés ingyenes, és regisztrációhoz sem kötött – tudtuk meg Tóth Tímeától, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnökétől.


Péter Zsanett, Székelyudvarhely nagy tervekkel megválasztott diákpolgármestere a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségével partnerségben végzett felmérést a székelyudvarhelyi középiskolás diákok körében. A kérdőív azt mutatta, hogy komoly igény van pályaorientációs előadásokra, így az SZMVSZ és az Udvarhelyi Fiatal Fórum közösen hozta létre a Szak/MA névre hallgató előadássorozatát.

 

Forrás: uh.ro

 

Január elsejétől az eddigi 2550 lejről 3000 lejre nő az országos bruttó minimálbér. A vállalkozásokat tömörítő szervezetek vezetői szerint ez csak újabb terhet ró a vállalkozásokra, holott sokkal inkább a feketemunka és az adóelkerülés felszámolására, illetve a foglalkoztatottság arányára kellene odafigyelni.

 

A munkaügyi minisztérium által kiadott közlemény szerint a minimálbér bruttó értékét 450 lejjel emelik, míg a nettó 339 lejjel, azaz 1863 lejre nő. Előbbi érték 17,5, utóbbi pedig 22,2 százalékos emelkedést jelent a mostanihoz képest. Tehát 2023-tól a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazott minimálisan fizetett órabére 18,12 lej lesz. A minisztérium állítása szerint a felek közösen döntöttek a minimálbér összegéről, a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanácsban. A Hargita megyei vállalkozó egyesületek vezetőit kérdeztük, mit szólnak a minimálbér növekedéséhez.

Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) vezetője elmondta, a jelenlegi minimálbér-emelés tükrözi az elmúlt harminc év politikai téren kifejtett tevékenységét.

Alacsony foglalkoztatottság

– Ismét fejetlenség, esztelen kapkodás mentén, a gazdasági érintettek figyelembevétele nélkül hoztak döntést. Sokkal inkább azon kellene dolgozni, hogy az országosan alacsony szintű foglalkoztatottságot feljebb tornázzák, például Hargita megyében a 18 és 60 év közötti lakosság körülbelül 38 százaléka dolgozik, és országos szinten még rosszabb a helyzet. Ehhez képest a jelenlegi minimálbér-emeléssel újabb többletbevételhez szeretne jutni a kormány, ugyanis már eleve befoldozhatatlannak tűnő lyuk tátong az ország költségvetésén, amire nem találnak fedezetet – mondta a CsVE vezetője.

Hozzátette: a minimálbér-emelés helyett, amely újabb terhet ró a vállalkozásokra, inkább a gazdaság fehérítésén, azaz a feketemunka és az adóelkerülés, illetve a foglalkoztatás javítására kellene jobban odafigyelni.

 

2023-ban is megszervezi Vállalkozz okosan nevű ötlet és üzleti terv vetélkedőjét a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

 

A verseny sikeréről árulkodik Jakab Áron Csaba szervező, a SZMVSZ elnöke szerint, hogy a vetélkedőjük bekerült az Oktatási Minisztérium versenynaptárába, így nem volt kérdés a verseny negyedik alkalommal történő megszervezése.

Néhány dolog változik,

például, hogy először lesz kétnapos a vetélkedő – jelenti ki Sipos István szervező, az iskola történelem szakos tanára, és szaktanfelügyelő, aki tavaly csatlakozott a szervező csapathoz, akárcsak Fülöp Attila, igaz, ő külsős társszervezőként, hiszen a Kós Károly Szakközépiskolában tanít.

A versenyt most is 10., 11. és 12. osztályos romániai, magyar nyelven tanuló diákoknak hirdetik meg, akik kétfős csapatokba szerveződve, egy felkészítőtanárral kiegészülve jelentkezhetnek majd, jelentkezésükkel elküldve munkáikat. Hogy pontosan, mit is, erről majd márciusban tájékoztatnak a szervezők.

 

A korábbi évek népszersűgégén felbuzdulva jövőre negyedik alkalommal szervezi meg a Vállalkozz okosan elnevezésű, 10-12. osztályos diákoknak szóló üzleti tervek versenyét a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium. Ezúttal kétnapos rendezvényre készülnek.

 

Az elmúlt évek népszerűségét igazolja, hogy jövőre az oktatási minisztérium versenynaptárába is bekerült a székelyudvarhelyi szervezésű Vállalkozz okosan elnevezésű gazdasági vetélkedő, amelyen 10-12. osztályos diákok üzleti tervei mérettetnek meg – fejtette ki a program újabb kiadását beharangozó sajtóeseményen Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Sipos István szervező, a református kollégium tanára elmondta, hogy tavaly negyvenkét csapat jelentkezett a vetélkedőre három székelyföldi megyéből.

A jó eredményeken felbuzdulva döntöttek úgy, hogy jövőre a legjobb tizenkét csapatot – akik az online tér helyett már élőben állhatnak a szakmai zsűri elé – egy helyett kétnapos eseményre hívják Székelyudvarhelyre. 

 

Jövőre is lesz Vállalkozz okosan üzletiterv-vetélkedő Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének közös szervezésében. Az újratervezett, kétnaposra bővített vetélkedőre székelyföldi középiskolások jelentkezését várják.

 

Új köntösbe öltöztetik és az eddigiektől eltérően kétnaposra tervezik a jövőre negyedik kiadásához érkező Vállalkozz okosan című üzletiterv-vetélkedőt. Az esemény csak jövő év májusában lesz, a szervezők – vagyis a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége – ennek ellenére fontosnak tartották, hogy már most, az év végén bejelentsék az esemény pontos időpontját. Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ vezetője elmondta, a korai bejelentéssel a jövő évi rendezvények egymásra szerveződését kívánják megelőzni. Hozzátette, az eddig elért eredményeknek, sikereknek köszönhetően a vetélkedő bekerült az Oktatási Minisztérium hivatalos versenynaptárába, illetve Székelyudvarhely önkormányzata is beszáll a szervezésbe, felvállalja a vetélkedőt mint városi rendezvényt. Sipos István, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanára szervezőként tavaly került kapcsolatba a vetélkedővel. Elmondta, legutóbb negyvenkét csapat vett részt az eseményen, amely nagyon színvonalasra sikerült mind a diákok tudását, ügyességét, mind pedig a zsűri szakmaiságát illetően.

A 2023-as vetélkedő nagy újdonsága, hogy kétnaposra bővítik. Május 13-án, az első napon szakmai előadásokat tartanak, és az ismerkedésé a főszerep, és a második napon, május 14-én lesz a tényleges verseny.

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata