• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Programok

 

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége kiadásában 2019 utolsó napjaiban jelent meg a "Vesződés helyett szerződés a mindennapokban" című könyv.

A könyvet a kiadó a következő szavakkal ajánlja:

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének az érdekvédelmen, a tagoknak nyújtott szolgáltatásokon túl kiemelt célkitűzése a gazdasági környezet javítása, fejlesztése, amelynek többek közt elemzésekkel, felmérésekkel, javaslatcsomagok kidolgozásával, és információnyújtással próbál eleget tenni.
Jelen kiadványunk egy vállalkozó mindennapjait meghatározó elem, a szerződés körül forog.

A kézfogás ereje egyre kevesebb, „a papír beszél, a kutya ugat” tartja a közmondás. És nem könnyíti meg a dolgunkat az sem, hogy a kitágult, internetalapú világunkban egyre ritkább, hogy a szerződéskötés pillanatában, térben és időben egy helyen legyenek a felek.
Egy vállalkozásnak általában 2-3 szerződéstípusra van szüksége. Éppen ezért, amennyiben arra már az elején megfelelő figyelmet fordítunk (akár szakember segítségét igénybe véve), a következőkben sok gondtól megszabadíthat. Tökéletesen megszerkesztett szerződés ugyanakkor nincs - ha nagyon meg akarjuk védeni magunkat, nem is annyira könnyű a dolgunk. Egy mindenre, minden eshetőségre kiterjedő szerződés esetében nemcsak annak előkészítése, de alkalmazása is tortúrává változtathat egy kiflivásárlást is – meg kell felelni a jognak, erkölcsnek, és legfőbb feltételként – közös nevezőre kell tudni jutni a partnerrel.
Persze az is igaz, hogy ha oda jut az ember, egy törvény, vagy szerződés szavait kell vizsgálgatni, elemezgetni egy teljesítés kapcsán, akkor már valószínűleg baj van, de legalább van egy támpontunk, egy kapaszkodónk.
Mint érzékelhetjük, a szerződések világa nem mindig egyszerű. Ennek megfelelően a szerkesztés során tapasztalt szakemberek segítségével próbáltunk a konkrét törvényeknek való megfelelés mellett kiemelt jelentőséget biztosítani az érthetőségnek, értelmezhetőségnek, a számos példát és magyarázatot tartalmazó kiegészítésekkel. 

A könyv anyagának megértéséhez nem szükséges jogi ismeretek megléte, nem szükségesek jogi tapasztalatok, ugyanakkor nem használható jogi kézikönyvként, illetve adott jogterület átfogó megismerésére, viszont igencsak alkalmas lehet az alapvető összefüggések megértésére.

 

A kiadvány a HBC Inkubátor vezetőjének, Szakács-Paál István igazgató ajánlásával, Botog Nistor és Botog Andrea jogászok szerkesztésében, Andrási Irma lektorálásával jelenhetett meg.

Az eddigi szakmai kézikönyveinkhez hasonlóan e könyvet is a székelyudvarhelyi középiskolás diákok, főiskolás hallgatók, fiatal vállalkozók kapják meg ingyenesen - a kereskedelemben nem vásárolható meg. Amennyiben Önt is érdekli, keresse személyesen az SZMVSZ-t...

A kiadvány megjelenését támogatta Székelyudvarhely Önkormányzata.

 

Az SZMVSZ által eddig kiadott szakmai kézikönyvek:

  • Vesződés helyett szerződés a mindennapokban, 2019
  • Taposóaknák a román gazdaságban, 2018
  • Adók és illetékek, 2010

A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház pályázatot hirdet Hargita megyei vállalkozásoknak.

Sikeres pályázat esetén a vállalkozók szakmai rendezvényeken, vásárokon, konferenciákon vehetnek részt a Harghita Business Center pénzén.

A pontozási rendszerben minden olyan vállalkozó, mely tagja valamilyen Hargita megyei érdekvédelmi szervezetnek, 5%-al több pontot kap, mint azok, akik nem tagjai ilyen jellegű szervezeteknek.

Tisztelettel ajánljuk tehát figyelmükbe ezt a lehetőséget; további részletekért kérjük, nyissa meg az itt mellékelt dokumentumot.

 

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége kiadásában 2018 utolsó napjaiban jelent meg a "Taposóaknák a román gazdaságban" című könyv.

A könyvet a kiadó a következő szavakkal ajánlja:

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének az érdekvédelmen, a tagoknak nyújtott szolgáltatásokon túl kiemelt célkitűzése a gazdasági környezet javítása, fejlesztése, amelynek többek közt elemzésekkel, felmérésekkel, javaslatcsomagok kidolgozásával, és információnyújtással próbál eleget tenni.
Jelen kiadvány is ez utóbbi célkitűzésnek próbál megfelelni egy olyan gazdasági környezetben, amelyre az instabilitás, a kiszámíthatatlanság és a vállalkozók, vállalkozások következetes kivéreztetése jellemző.
És egy olyan környezetben, ahol az ellenőrzések során – különösen állami szervek esetén – a „ha van sapka, ha nincs sapka” elv alapján mindenki bűnös, könnyen eshet csapdába a tapasztalatlan cégvezető.
E kiadvánnyal szeretne tehát a Szövetség megelőző jelleggel lehetőséget biztosítani kezdő és gyakorló vállalkozóknak, vállalkozást vezetőknek, a gazdasági bűncselekmények világában való eligazodásra, a törvénysértések elkerülése érdekében.
Ennek megfelelően a szerkesztés során tapasztalt szakemberek segítségével próbáltunk a konkrét törvények felsorolása mellett kiemelt jelentőséget biztosítani az érthetőségnek, értelmezhetőségnek, a számos példát és magyarázatot tartalmazó kiegészítésekkel.
A könyv anyagának megértéséhez nem szükséges jogi ismeretek megléte, nem szükségesek jogi tapasztalatok, ugyanakkor nem használható jogi kézikönyvként, illetve adott jogterület átfogó megismerésére, viszont igencsak alkalmas lehet az alapvető összefüggések megértésére.

 

A kiadvány a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal vezetőjének, Dimén Hunor Dénes ajánlásával, Marosi György ügyvéd és Szilágyi István közgazdász szerkesztésében, Andrási Irma lektorálásával jelenhetett meg.

A kiadvány megjelenését támogatta Székelyudvarhely Önkormányzata.

 

LÁTHATATLAN KÁVÉHÁZ az SZMVSZ szervezésében

Vasárnap került sor a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által megszervezett „LÁTHATATLAN KÁVÉHÁZ” címet viselő programra az Alsó G. termeiben, melynek keretében a látogatók egy kávéház nyújtotta szolgáltatásokat vehettek igénybe vaksötétben.

A programmal a Szövetség általános célja a figyelemfelkeltés volt a gyengén-látókkal és nemlátókkal kapcsolatban, a tolerancia és egymásra figyelés fontosságára való felhívás – ami közvetlenül és közvetve is sokat segíthet az adott fogyatékossággal élők életminőségének javításában. Konkrét célkitűzés volt ugyanakkor a felhívás a közintézmények és vendéglátók felé arra, hogy a jövőben kiadványaikat (akár részben) feliratozzák a nemlátók számára is olvasható Braille írással.

A kb. 150 érdeklődő, tinédzsertől az idősebb korosztályig, megtapasztalhatta – még ha csak rövid időre is – a nemlátás korlátait. Ugyanakkor látóként ismereteket szerezhetett egy olyan világból, amely legtöbbünk számára – szerencsére – ismeretlen.

A rendezvény keretében beszélgetésre került sor Butu Arnold Csaba paralimpikonnal, aki megismertette a jelenlévőkkel egy nemlátó mindennapjait: világképét, nehézségeit, lehetőségeit, illetve érdekes válaszokat kaphattak kérdéseikre (például miért fontos, hogy a nemlátók cipője „kopogjon”, vagy a régi rendszerhez képest, amikor számukra „védett” szakmák voltak, ma miből tudnak megélni).

A Szövetség köszöni a ZújGé csapatának a programban való partnerséget, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatását, a Romániai Nemlátók Egyesülete Hargita-Kovászna megyei fiókjának, illetve a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete támogatását. Köszönjük ugyanakkor a Református Kollégium önkénteseinek (Mihály Dávid, Apatroe Lucas, Bodurián Peti) és Kiss Mihály egyetemi hallgató segítségét a rendezvény megszervezésében.

 

Meglepően sok érdeklődő az SZMVSZ román nyelvképzésein!

Ma fejeződött be a második képzés az SZMVSZ szervezésében - ezzel 4 csoport fejezi be a ... mit is? Hiszen az SZMVSZ nem is feltétlenül nyelvtanfolyamot tart, sokkal inkább beszédkészségfejlesztést olyan vállalkozóknak, illetve munkavállalóknak, akiknek bár megvan egy alap szókincse, de nehezen megy a folyékony román nyelvű társalgás, mondatalkotás.

201803 - újabb sikeres SZMVSZ-tanfolyam zárulA képzések sikerességét jól jelzi az az érdeklődés, amely egy-egy meghirdetéskor tapasztalható - gyakorlatilag fél nap alatt telnek be a helyek. Igaz, a 6 személy/csoport létszám a 2 csoport ellenére sem jelent túl sok résztvevőt, de nem jelent profitot vagy "tömegtermelést" sem - a cél a hatékony és optimális, illetve elérhető árú tanulási lehetőség, a székelyföldi vállalkozói lét egyik legnagyobb hiányosságának javítása.

A Szövetség a tervek szerint - egyelőre - csupán még két csoport indítását tervezi áprilistól a jelenlegi minta szerint. Az ezzel kapcsolatos részletek a napokban fognak kiderülni...

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata