• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

KÖZLEMÉNY
2021. október 01.

 

Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára látogatott el az SZMVSZ meghívására a vállalkozói szervezet székhelyére, hogy megbeszélést folytasson a helyi vállalkozók képviselőivel.

20211001 szmvsz hegeduscsilla 02A találkozón részt vett Ladányi László parlamenti képviselő, az SZMVSZ-t pedig Jakab Áron Csaba elnök, valamint Ambrus Sándor alelnök képviselték.

A találkozón a helyi vállalkozói szférát érintő pályázati és támogatási lehetőségek kerültek megbeszélésre, hangsúlyosan az Országos Helyreállítási Terv vonatkozásában, melynek részleteiben menő bemutatására került sor az államtitkár asszony részéről.

Megállapításra került, hogy a tervben meghatározott források egy része a vállalkozások fejlesztésére, míg a döntő többsége az önkormányzatok által eszközölt zöld fejlesztésekre és beruházásokra fordítható. Minden esetben elmondható, hogy a pályázatok mindegyike, legyenek azok önkormányzati vagy vállalkozói fejlesztések, a célul kitűzött zöld átállás feltételeit kell teljesítse. Ebbe kell illeszkedjen minden fejlesztés – erre kell felkészüljenek tehát a vállalkozók is.

A megbeszélésen szóba került az innováció támogatási rendszere, valamint a vidékfejlesztés egyes kérdései – ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet javaslatai a szakoktatásra vonatkozóan, a duális oktatás jelenlegi állapota és fejlesztésének javasolt iránya.

A felek hangsúlyozták a döntéshozatal és érdekvédelmi szervezetek közötti kapcsolattartás fontosságát, illetve megegyeztek abban, hogy folytatják és rendszeressé teszik a találkozókat.

 

Miniszteri és államtitkári szintű találkozókon vett részt az SZMVSZ Bukarestben!

 

KÖZLEMÉNY

2021. szeptember 14.

 

Az SZMVSZ vezetői az Oktatási Minisztériumban folytattak megbeszélést az intézmény székhelyén, ahol Kallós Zoltán oktatási államtitkár úr fogadta a Jakab Áron Csaba elnök, Ambrus Sándor alelnök és Burus Tibor alelnök alkotta delegációt.

202109 szmvsz oktallamtitkarA szervezet tevékenységének bemutatása, illetve a rövid helyzetértékelést követően átadásra és megbeszélésre kerültek a vállalkozók oktatást érintő javaslatai, meglátásai. A javaslatok többnyire a szakoktatás kérdésköréből származtak – mint a jelenlegi formájában egyre kevésbé igényelt duális oktatás rendszerével kapcsolatos módosítási javaslatok, a szakiskolák működési hatékonyságának javítását célzó javaslatok, a szakmai tapasztalat értékelése az oktatásban...

Az Oktatási Minisztériumban tett látogatást követően az SZMVSZ vezetői Tánczos Barna miniszter úrral találkoztak a Környezetvédelmi Minisztériumban, ahol a megbeszélésen részt vett Ladányi László parlamenti képviselő úr is.

202109 szmvsz kornyminiszterE találkozó alkalmával egy pár olyan témakör került szóba, amely foglalkoztatja a helyi vállalkozókat, lakosságot. Tolmácsoltuk a fakitermelés szigorú szabályozásának következtében hátrányt szenvedő helyi kisvállalkozások panaszát, a főként vidéki gazdákat foglalkoztató, a vadkárok elszámolása, kártalanítása módjával kapcsolatos kifogásokat, illetve az ezekkel kapcsolatos javaslatokat továbbítottuk. Az idős, környezetszennyezőbb személygépkocsikkal kapcsolatos, EU által elvárt intézkedést illetően különböző alternatívák merültek fel a miniszter úr részéről, annak hangsúlyozásával, hogy ezen intézkedés jelen életszínvonal mellett egyértelműen sok tulajdonost fájdalmasan érinthet.

Mindkét megbeszélés záróakkordjaként a felek a kapcsolattartás és együttműködés fontosságát, annak elmélyítését hangsúlyozták a vállalkozói szféra képviselői, valamint a döntéshozatal legmagasabb szintje között.

 

Csíkszeredában került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának soron következő ülésére

 

KÖZLEMÉNY

 

A múlt csütörtökön, szeptember 09-én került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának negyedik ülésére. A fórum házigazdája a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt. Az ülés napirendjén kiemelt elemként egy közös, helyi gazdasági körkép kialakítása szerepelt, valamint a helyi- és regionális reprezentáció lehetőségei, kérdésköre.

20210909 szvszf4Az aktuális tervezetként terítékre került országos minimálbéremeléssel kapcsolatban a szervezetek képviselői egyértelművé tették: mint konkrét intézkedést, a 200 lejes adómentes emelést elfogadhatónak tartják, azonban a támogatásukat számos további, szükségesnek ítélt intézkedéstől tennék függővé – meglátásuk szerint, ellenkező esetben sem a gazdaság teljesítménye nem fog növekedni, sem az életszínvonal nem fog ténylegesen emelkedni. A megoldandó kérdések között említésre került az EU-s pénzekhez való nehézkes hozzáférés, a túlbürokratizált és lassú adminisztráció, az állami szolgáltatások minősége, a jelenlegi adózás eredményeként beragadt belföldi tőke, a nem megfelelően irányított külföldi tőke, a fekete- szürke- és láthatatlan gazdaság erősödése…

 

Kányád község konferenciát szervezett horvát, magyar, szlovák és hazai települések küldöttségeinek résztvételével.

20210910 konf webA konferenciára meghívást kapott az SZMVSZ is. A kadicsfalvi Hintó panzióban tartott konferencián Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke előadásának címe a konferencia témájával egybecsengő "Európa a Brexit után" volt.

Az előadás a közel 160 vállalkozást képviselő érdekvédelmi szervezet tapasztalata alapján közelítette meg Nagy Britannia kiválásának folyamatát, következményeit az EU-ból. Bevezetésként a Brexit előtti helyzet került bemutatásra, majd a népszavazáshoz vezető lépések, és az azzal kapcsolatos korabeli elemzések. A folytatásban ugyanakkor az Unióból való kilépés hatásait vette sorra az előadó, részletesen kitérve a Romániát érintő aspektusokra, és azok jelentőségére a helyi gazdaság szempontjából.

Az előadás befejező részében a kiválás általános, lehetséges hosszú távú következményeire, és annak egyes, már látható jeleire hívta fel a figyelmet az előadó.

 

Július 30-án került sor az első intézményes találkozóra a két székelyudvarhelyi vállalkozói szervezet között.

A találkozó az UKKSZ kezdeményezésére jött létre, ahol egy sor olyan kérdés megvitatására került sor, amely nem annyira a gazdasági-érdekvédelmi kérdéskört, mint inkább az együttélési kérdéseket feszegette.

Mindazonáltal szóba kerültek az érdekvédelmi erőfeszítések eredményességét befolyásoló tényezők is. Amint az SZMVSZ részéről elhangzott, egyedi projektekben eddig is volt alkalmi együttműködés a szervezetek között, de ha az általános érdekérvényesítési lehetőségek erősítése kerül szóba, akkor szigorúan lefektetett, személyektől és projektektől független együttműködési szabályokra lenne szükség.

A felek megállapodtak abban, hogy ez az első körös megbeszélés akár valami komolyabbank is lehet az előszele - ennek megfelelően a megbeszéléseket folytatják; vélhetően ősszel kerül majd sor a következő találkozóra, az SZMVSZ meghívására. 

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata