• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Aláírták a Székelyföldi Vállalkozásfejlesztési Stratégia állásfoglalását a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán

 

SZVSZF II.

A hét végén Marosszentgyörgyön, a St.Georgius Manager Club székhelyén találkoztak Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői.

A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egy egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg egy állásfoglalás szövegében.

Az állásfoglalás feltérképezi a régió vállalkozásait érintő problémákat, amely közül a legfontosabbak:

  • modern út és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére,
  • energetikai kapacitás növelése,
  • külkereskedelem (import-export) fejlesztése,
  • új és korszerű technológiák használatának ösztönzése,
  • modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése,
  • befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről,
  • városonként minimum 1-1 inkubátorház és digitális-hub létrehozása,
  • fiatal vállalkozók támogatása,
  • gazdaságélénkítő programok indítása.

A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) kezdeményezésére az elmúlt napokban egy kerekasztal beszélgetésre került sor a Kórház vezetőségével. Az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba elnök, Ambrus Sándor és Burus Tibor alelnökök képviselték, a Kórház részéről Dr. Borka-Balás Attila menedzser és Dr. Szöllősi Attila orvosigazgató vett részt a megbeszélésen.

Amint az elhangzott, a város lakói magukénak érzik a kórházat, érdekli a sorsa, és, amennyiben szükséges, támogatják is működését – ahogyan ez többek közt az SZMVSZ vállalkozói részéről is megtörtént az elmúlt időszakban. A találkozó célja, hogy az új menedzsment tagjaival formális és tartalmi kapcsolat épüljön ki a vállalkozói szféra képviselői részéről, és eszmecserét folytasson a kórház jelenét és jövőjét illetően.

Több téma részleteiben is megbeszélésre került, mint például a kórház költségvetése, az alkalmazottak megoszlása, vagy az orvoslakások kérdése – és kiemelten az asszisztensképzés jövője.

Felmerült a kiugrási pontok kérdésköre is, ahol infrastrukturális és felszereltségi (melegvíz előállítás optimalizálása, a digitalizálás szükségessége a sorban állások megszüntetéséért, érsebészeti műszerek beszerzése) prioritások is szóba kerültek.

A vállalkozók érdekeinek képviseletében az SZMVSZ szorgalmazta, a törvényes előírásoknak megfelelően, a helyi vállalkozások helyzetbe hozását is.

A felek egyetértettek abban, hogy az intézményes kapcsolat erősítése mindkét fél érdeke, és a jövőben hasonló találkozókat rendszeresítenek.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége 2021. május 20-i közgyűlésének

 

Zárónyilatkozata

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége, mint érdekvédelmi szervezet, folyamatos és jelentős erőfeszítéseket tesz a tagjai, helyi kis és nagyobb vállalkozások álláspontjának képviseletéért, ugyanakkor a térség gazdasági fejlődéséhez járul hozzá.

A szervezet tagságának a nyitásról hozott múlt évi döntését követően, újjászerveződött a Szövetség. Tovább bővült a partnerek, valamint képviselt vállalkozások száma – a megalapozott, pragmatikus hozzáállást, megnyilvánulásokat egyre többen érzik magukénak, és sokan keresik meg ügyes-bajos dolgaikkal. Ezekre igyekszik megoldást találni, tolmácsolni a megfelelő fórum irányába: egy ilyen eredmény az idén tavasszal összeállított három szövetségi törvénymódosítási javaslat is.

A hét elején került meghirdetésre a székelyudvarhelyi városháza és a HBC inkubátorház közös, önkormányzati finanszírozású, Startolj velünk Udvarhelyen! elnevezésű programja, melynek keretében vállalkozni vágyó fiatalokat segítenek/támogatnak.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége is számos programot futtat fiatalok cégbejegyzésének, vállalkozásának támogatására, például 3 éve jegyzünk be ingyenesen (járványidőszakban féláron) cégeket a támogatásokat megpályázó fiataloknak, vagy nyújtunk folyamatos és ingyenes szaktanácsadást számos szakterületen igény esetén, illetve több tagvállalkozásunk is nyújt kedvezményeket szolgáltatásaiból. De a fiatalabbakat sem hagyjuk magukra, szakmai előadásokat tartunk iskolákban, ingyenes szakmai kézikönyveket juttatunk el a gazdasági tárgyat tanuló diákoknak és kezdő, érdeklődő vállalkozóknak – a székelyföldi középiskolás üzleti terv verseny, amiben társszervezők vagyunk, ugyancsak széles körben ismert.

A városháza által meghirdetett program sem ismeretlen számunkra, hiszen egybecseng egy kiemelt, sarkalatos javaslatunkkal is, amelyet minden egyes találkozón, témába illő levélben vagy közleményben szerepeltettünk: hogy a város segítse a vállalkozni kívánókat egy minimis támogatási rendszer keretén belül (ld. csak a legutolsó levelünk mellékletének 15. pontját: http://szmvsz.ro/_letoltes/20210414/ ).

Örvendünk, hogy a közel 5 éve kért programunk végre megjelent az asztalon!

Convocator

2021. május 20-án du. 17:00 órától kerül sor a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége éves rendes közgyűlésére a székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet előadótermében (Székelyudvarhely, Kornis Ferenc utca 19 szám), melyre minden SZMVSZ tagot elvárunk.

A közgyűlés napirendi pontjai a következők:

  1. Új tagok validálása
  2. Éves tevékenységi- és pénzügyi beszámoló 2020-ról
  3. A vezetőtanács határozatainak megvitatása, elfogadása
  4. Alapszabályzat módosítása
  5. Tisztújítás
  6. Költségvetési és tevékenységi terv 2021-re
  7. Különfélék.

A tisztújításra bárki jelentkezhet az SZMVSZ tagjai közül, az Alapító Okirat előírásai szerint.
A jelentkezési ív letölthető az www.szmvsz.ro oldalról (ld. „Dokumentumok”), melyet 2021. május 17-ig, 12:00 órai határidővel kérjük visszajuttatni hiánytalanul kitöltve és aláírva, postai úton vagy személyesen a Szövetség irodájába, illetve elektronikus postával az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (szintén aláírva, beszkennelve, valamint a közgyűlés kezdetéig fizikai formában eljuttatva a Szövetség elnökéhez).

Amennyiben a közgyűlésen megjelent tagok létszáma nem éri el a szükséges 2/3-át a tagság számának, rendkívüli közgyűlésre kerül sor 2021. május 20-én 18:00 órától a székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet előadótermében a fenti napirendi pontokkal.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata