• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Miniszteri és államtitkári szintű találkozókon vett részt az SZMVSZ Bukarestben!

 

KÖZLEMÉNY

2021. szeptember 14.

 

Az SZMVSZ vezetői az Oktatási Minisztériumban folytattak megbeszélést az intézmény székhelyén, ahol Kallós Zoltán oktatási államtitkár úr fogadta a Jakab Áron Csaba elnök, Ambrus Sándor alelnök és Burus Tibor alelnök alkotta delegációt.

202109 szmvsz oktallamtitkarA szervezet tevékenységének bemutatása, illetve a rövid helyzetértékelést követően átadásra és megbeszélésre kerültek a vállalkozók oktatást érintő javaslatai, meglátásai. A javaslatok többnyire a szakoktatás kérdésköréből származtak – mint a jelenlegi formájában egyre kevésbé igényelt duális oktatás rendszerével kapcsolatos módosítási javaslatok, a szakiskolák működési hatékonyságának javítását célzó javaslatok, a szakmai tapasztalat értékelése az oktatásban...

Az Oktatási Minisztériumban tett látogatást követően az SZMVSZ vezetői Tánczos Barna miniszter úrral találkoztak a Környezetvédelmi Minisztériumban, ahol a megbeszélésen részt vett Ladányi László parlamenti képviselő úr is.

202109 szmvsz kornyminiszterE találkozó alkalmával egy pár olyan témakör került szóba, amely foglalkoztatja a helyi vállalkozókat, lakosságot. Tolmácsoltuk a fakitermelés szigorú szabályozásának következtében hátrányt szenvedő helyi kisvállalkozások panaszát, a főként vidéki gazdákat foglalkoztató, a vadkárok elszámolása, kártalanítása módjával kapcsolatos kifogásokat, illetve az ezekkel kapcsolatos javaslatokat továbbítottuk. Az idős, környezetszennyezőbb személygépkocsikkal kapcsolatos, EU által elvárt intézkedést illetően különböző alternatívák merültek fel a miniszter úr részéről, annak hangsúlyozásával, hogy ezen intézkedés jelen életszínvonal mellett egyértelműen sok tulajdonost fájdalmasan érinthet.

Mindkét megbeszélés záróakkordjaként a felek a kapcsolattartás és együttműködés fontosságát, annak elmélyítését hangsúlyozták a vállalkozói szféra képviselői, valamint a döntéshozatal legmagasabb szintje között.

 

Csíkszeredában került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának soron következő ülésére

 

KÖZLEMÉNY

 

A múlt csütörtökön, szeptember 09-én került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának negyedik ülésére. A fórum házigazdája a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt. Az ülés napirendjén kiemelt elemként egy közös, helyi gazdasági körkép kialakítása szerepelt, valamint a helyi- és regionális reprezentáció lehetőségei, kérdésköre.

20210909 szvszf4Az aktuális tervezetként terítékre került országos minimálbéremeléssel kapcsolatban a szervezetek képviselői egyértelművé tették: mint konkrét intézkedést, a 200 lejes adómentes emelést elfogadhatónak tartják, azonban a támogatásukat számos további, szükségesnek ítélt intézkedéstől tennék függővé – meglátásuk szerint, ellenkező esetben sem a gazdaság teljesítménye nem fog növekedni, sem az életszínvonal nem fog ténylegesen emelkedni. A megoldandó kérdések között említésre került az EU-s pénzekhez való nehézkes hozzáférés, a túlbürokratizált és lassú adminisztráció, az állami szolgáltatások minősége, a jelenlegi adózás eredményeként beragadt belföldi tőke, a nem megfelelően irányított külföldi tőke, a fekete- szürke- és láthatatlan gazdaság erősödése…

 

Kányád község konferenciát szervezett horvát, magyar, szlovák és hazai települések küldöttségeinek résztvételével.

20210910 konf webA konferenciára meghívást kapott az SZMVSZ is. A kadicsfalvi Hintó panzióban tartott konferencián Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke előadásának címe a konferencia témájával egybecsengő "Európa a Brexit után" volt.

Az előadás a közel 160 vállalkozást képviselő érdekvédelmi szervezet tapasztalata alapján közelítette meg Nagy Britannia kiválásának folyamatát, következményeit az EU-ból. Bevezetésként a Brexit előtti helyzet került bemutatásra, majd a népszavazáshoz vezető lépések, és az azzal kapcsolatos korabeli elemzések. A folytatásban ugyanakkor az Unióból való kilépés hatásait vette sorra az előadó, részletesen kitérve a Romániát érintő aspektusokra, és azok jelentőségére a helyi gazdaság szempontjából.

Az előadás befejező részében a kiválás általános, lehetséges hosszú távú következményeire, és annak egyes, már látható jeleire hívta fel a figyelmet az előadó.

 

Július 30-án került sor az első intézményes találkozóra a két székelyudvarhelyi vállalkozói szervezet között.

A találkozó az UKKSZ kezdeményezésére jött létre, ahol egy sor olyan kérdés megvitatására került sor, amely nem annyira a gazdasági-érdekvédelmi kérdéskört, mint inkább az együttélési kérdéseket feszegette.

Mindazonáltal szóba kerültek az érdekvédelmi erőfeszítések eredményességét befolyásoló tényezők is. Amint az SZMVSZ részéről elhangzott, egyedi projektekben eddig is volt alkalmi együttműködés a szervezetek között, de ha az általános érdekérvényesítési lehetőségek erősítése kerül szóba, akkor szigorúan lefektetett, személyektől és projektektől független együttműködési szabályokra lenne szükség.

A felek megállapodtak abban, hogy ez az első körös megbeszélés akár valami komolyabbank is lehet az előszele - ennek megfelelően a megbeszéléseket folytatják; vélhetően ősszel kerül majd sor a következő találkozóra, az SZMVSZ meghívására. 

 

Aláírták a Székelyföldi Vállalkozásfejlesztési Stratégia állásfoglalását a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán

 

SZVSZF II.

A hét végén Marosszentgyörgyön, a St.Georgius Manager Club székhelyén találkoztak Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői.

A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egy egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg egy állásfoglalás szövegében.

Az állásfoglalás feltérképezi a régió vállalkozásait érintő problémákat, amely közül a legfontosabbak:

 • modern út és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére,
 • energetikai kapacitás növelése,
 • külkereskedelem (import-export) fejlesztése,
 • új és korszerű technológiák használatának ösztönzése,
 • modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése,
 • befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről,
 • városonként minimum 1-1 inkubátorház és digitális-hub létrehozása,
 • fiatal vállalkozók támogatása,
 • gazdaságélénkítő programok indítása.

A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2021.09.19.

Hivatalos: hétfőtől bevezetik a zöld igazolványokat! Arról, hogy mit jelent a zöld igazolvány,...

Sajtófigyelő 2021.09.12.

A hadsereg, a hírszerzés és a belügy volt tisztjei a nagyobb nyugdíjért felcsaptak...

Sajtófigyelő 2021.09.05.

A banki csalások növekedésére figyelmeztet az OTP Bank Az OTP Bank szernt három rendkívül fontos...
Rólunk írták

Bukarestbe vitték javaslataikat a székelyudvarhelyi vállalkozók

  Feltérképezte, megfogalmazta az udvarhelyi vállalkozók panaszait, észrevételeit a...
2021-09-17 06:52:48

Bővebben ...

Vállalkozókkal találkoztak az udvarhelyi parlamenti képviselők

  Az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel, Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselővel...
2021-07-09 17:30:46

Bővebben ...

Egységes gazdasági stratégia kell: összefogtak a székelyföldi vállalkozói szervezetek

  Egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg a...
2021-06-18 20:56:58

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata