• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Mint ismeretes, a Hargáz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI. Az Electrica az első számlákat több hónapos késéssel, 2022. tavaszán küldte ki – előzetes értesítés nélkül a szeptemberi árnál 20-30-szorosán számlázott MWh áron. Az eljárás fölött értetlenkedve, azt el nem fogadva, számos vállalkozás, szövetkezet, önkormányzat kereste meg a Szövetséget Székelyföldről, konkrét segítséget kérve.

A Szövetség ügyvédjének útmutatása alapján megtett „kötelező kör”, az írásos panaszokra, a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Az SZMVSZ akkor és most is úgy gondolja, hogy sem etikus, sem törvényes nem lehet egy eljárás, amely, önhibán kívül, a megszűnését eredményezheti egy vállalkozásnak, ugyanakkor joga van megvédeni magát, akár jogi úton is - ehhez pedig minden tőle telhető segítséget megad. Ez szerint, az elmúlt év nyarán, számos cégnek segítettünk abban, hogy tapasztalatokat összesítve, jogi orvoslatot kérhessenek.

Az érintettek által kezdeményezett perekkel egyidőben, az általános felháborodásra válaszul, az ANRE is pert indított az Electrica ellen, amelyet az ANRE nyert meg (10772 sz. Határozat 2022ből), és amelyben a bíróság elmarasztalja a szolgáltatót a nem megfelelő informálás miatt, egyben előírva az alkalmazott árak felülvizsgálatát. Sajnos, a bírói ítélet csupán ellenőrzésre kötelezi a szolgáltatót, ami vállalkozások számára nem garancia arra, hogy az újraszámolt összegek csökkentett értékűek lesznek. Bár úgy látszott, az ANRE - Electrica per segíteni fogja a vállalkozások által indított jogi eljárásokat, lényegében mégsem így történt.

Amit viszont eredményezett: a több elbátortalanító eljárás, egyes lejárató nyilatkozatok, a játékszabályok (pl. egyes bírósági besorolások) menet közbeni változtatása, a jogorvoslatot keresők mérhetetlen megsarcolása a magas bélyegilletékek megállapításán keresztül, illetve a peres dossziék átvitele Hargita megyéből Bukarestbe. Mindezek ellenére, a per folytatódik, Bukarestben keresve jogorvoslatot.

Azzal, hogy az ANRE pert nyert a szolgáltatóval szemben, a gyakorlatban semmi nem változott: a szolgáltatók nem állítják ki rendszeresen a számlákat (ld. a Hidroelectrica esetét). A fentiek szerint úgy ítéljük meg, hogy vagy kivitelezhetetlen szabályokat hoznak, vagy a felügyelet (ANRE) rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva, a szolgáltatók azt csinálnak, amit akarnak.

Ezért, jogosnak és időszerűnek gondoljuk a következő kérdéseket megfogalmazni:

  • Tudják-e, hogy mi a feladatuk?
  • El tudják-e látni ezeket a feladataikat?
  • Meg van-e a kellő szándék és eltökéltség, hogy döntéseiket a jogalkotó szándéka és a fogyasztó érdeke szerint hozzák meg?

Convocator

2023. március 16-án du. 15:00 órától kerül sor a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége éves rendes közgyűlésére a Szövetség irodája melletti konferenciateremben (Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc út 7. szám), melyre minden SZMVSZ tagot elvárunk.

A közgyűlés napirendi pontjai a következők:

  1. Új tagok elfogadása
  2. Éves tevékenységi- és pénzügyi beszámoló 2022-ről
  3. A vezetőtanács határozatainak megvitatása, elfogadása
  4. Alapszabályzat módosítása
  5. Tisztújítás
  6. Költségvetési és tevékenységi terv 2023-ra
  7. Különfélék

>> Az alapszabályzat módosításához a Vezetőtanács javaslatait a szervezet hivatalos weboldalán ( www.szmvsz.ro), a „Dokumentumok” menüpont alatt találja, az alapszabályzat egészének újra elfogadásra javasolt, frissített változatában.

>> Egy alelnöki pozíció megüresedése okán a jelzett vezetőtanácsi pozíció mandátumának maradék közel 2 évére jelentkezhet bárki az SZMVSZ tagjai közül, az Alapító Okirat előírásai szerint. A jelentkezési ív letölthető a szervezet hivatalos weboldalán (www.szmvsz.ro) a „Dokumentumok” menüpont alól, melyet 2023. március 14-én 12:00 órai határidővel kérjük visszajuttatni hiánytalanul kitöltve és aláírva, postai úton vagy személyesen, a Szövetség irodájába, illetve elektronikus postával az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre (szintén aláírva, beszkennelve, valamint a közgyűlés kezdetéig fizikai formában eljuttatva a Szövetség elnökéhez).

Amennyiben a közgyűlésen megjelent tagok létszáma nem éri el a szükséges 2/3-át a tagság számának, a következő közgyűlésre 2023. március 16-án 17:00 órától a Szövetség irodája melletti konferenciateremben (Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc út 7. szám), melyre minden SZMVSZ tagot elvárunk.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

 

A fenti összehívót innen is letöltheti (magyar nyelvű változat): letöltés

A fenti összehívót innen is letöltheti (román nyelvű változat): letöltés

 

A hétvégén a Junior Business Club egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön találkoztak a székelyföldi vállalkozó szervezetek vezetői. A Fórum alkalmával a vezetők megosztották egymással gyakorlatias tapasztalataikat a gazdasági kapcsolatok megerősítése és a rendszeres együttműködés érdekében, továbbá újabb vállalkozásokat támogató kedvezmények kialakítást tárgyalták meg.

A meghívott vezetőket Karácsony Zsolt, az SZVSZF soros elnöke, JBC elnöke és a helyszínt biztosító Oltean Csongor, a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ társvezetője köszöntötte.

A fórum résztvevői az együttműködési formákkal kapcsolatos tapasztalatait osztották meg egymással - a gazdasági szervezetek működését, a klaszterek, az inkubátorházak és egyéb együttműködési formákat mutattak be egymásnak, annak érdekében, hogy a jó praktikák és bevált módszerekkel közösen tudjanak építkezni. Az eddigi közös elért eredmények hatására a SZVSZF újabb vállalkozásokat támogató kedvezmények kialakításáról is tárgyalt, amely érdekében tárgyalásba kezdenek több helyi vállalkozóval, akikkel közösen tudják növelni a helyben történő vásárlást és ösztönözni a helyi vállalkozók közötti együttműködést.

Az egyes érdekvédelmi beszámolókkal párhuzamosan hangot kaptak a vállalkozásokat negatívan érintő újabb törvények és/vagy törvényjavaslatok is, amelyekre megoldásokat kerestek.

A Fórum munkájáról szóló sajtóközleményt itt olvashatják.

 

20221214 szmvsz 03A Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának keretén belül működő szakkollégium, a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) részéről 2022. december 10-én került megrendezésre Kolozsváron a 10. GTK – Középiskolás Program döntője.

A versenyen 47 középiskolás csapat mérette meg magát szerte az erdélyi magyar középiskolákból. A döntő végeredménye szerint az első három helyből kettőt székelyudvarhelyi csapat szerzett meg: 1. hely – Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium – Antonya Zsombor, Kacsó Nimród, Sándor István és Szilágyi Mónika-Mária, felkészítő tanár: Lőrincz Edit; 3. hely – Tamási Áron Gimnázium – Balázs Tamás, Both Dániel, Hadnagy Magor, Ilyés Tamás, felkészítő tanár: Dimén-Varga László.

20221214 szmvsz 01A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége, vállalkozói aktív hozzájárulása mellett, szerdán 16:00 órától, a HBC-ben, egy rövid találkozó keretében a sajtó képviselőinek jelenlétében méltatta az eredményeket.

Ahogy az SZMVSZ képviselőjének részéről elhangzott, egy olyan időszakban, melyet az elvándorlás, az elöregedés, a munkaerőhiány, a megfelelő szakképzettségű személyek hiánya jellemez, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a székelyudvarhelyi tanügyi intézményekben folyó komoly és felelősségteljes munkára, valamint e munka arcaira, a diákokra és felkészítő tanáraikra – különösen, amikor ezek rengeteg plusz munkájának, erőfeszítésének beérik a gyümölcse, ezáltal városunknak, Székelyudvarhelynek is széles körben jó hírét keltve.

Ilyen körülmények között tehát a legkevesebb, hogy megköszönjük ezen erőfeszítéseket, valamint tiszteletünk és elismerésünk jeleként jelképes ajándékokkal értékeljük a befektetett munkát.

 

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) 2022 decemberének első napjaiban tartotta soros elnökségi ülését Budapesten, melyen a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségét Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök, KMVNF társelnök képviselte.kmvnf 001k

Az ülésen a tagszervezetek közötti szorosabb együttműködési lehetőségek, egyes piacokra való kijutási feltételek, uniós pénzügyi alapokat illető változások, rövid- és középtávú tervek kerültek megbeszélésre.

A Fórumot követő napon került sor a XXIII. Vállalkozók Napja ünnepségre, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében, a Müpában. Az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke a szervezet jövőjéről, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a stabilitás, a vállalkozásbarát gazdaságpolitika fontosságáról beszélt.

23vn 002kA rendezvényen díjazták a kiemelkedő teljesítményeket elérő vállalkozókat; 22 vállalkozó vehetett át díjat Varga Mihálytól, Eppel Jánostól és Lits Józseftől, a VOSZ ellenőrző bizottságának elnökétől - köztük Györffy Attila, székelyudvarhelyi vállalkozó, a Celiqum Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, az SZMVSZ tagja. Gratulálunk Györffy Attilának, valamint a Celiqum Kft. munkaközösségének a kitüntetésért!

 

2022. december 12.

Székelyudvarhely

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata