• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Hasznos információk

Amint arról már többször is szó került, az állam a 42/2020 számú sürgősségi kormányrendelettel a kis- és középvállalatoknak nyújt segítséget az IMM Invest Románia támogatási program keretén belül.

Az ehhez tartozó módszertani szabályok megjelentek a Hivatalos Közlönyben, amely többek között az iratkozáshoz szükséges lépéseket is taglalja. A következőkben pár hasznos információt találnak ezzel kapcsolatban (köszönjük Antal Lóránt szenátornak a tájékoztatót).

A támogatást kérvényező a www.imminvest.ro oldalon tud regisztrálni, amely péntektől, 2020. április 17-én 10:00 órától válik aktívvá. A beiratkozási határidő nem pontosan meghatározott, hanem a programhoz hozzárendelt költségvetés kimerítéséig tart (2020-ra a program keretén belül garanciák legfeljebb 15 milliárd lei értékben nyújthatók). A programon keretén belül a következő hitelkonstrukciók vannak:

A. Forgóeszközhitelek esetén

Középvállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás.
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák
  • Maximum 36 hónapos finanszírozási határidő, amelyet újabb 36 hónappal lehet meghosszabbítani
  • ROBOR 3M+ 2,5%/ év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Kis- és mikrovállalkozások számára:

  • Kisvállalkozások számára 1.000.000 lei, illetve mikrovállalkozások számára 500.000 lei értékig való finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 90%-ig nyújtott állami garanciák
  • Maximum 36 hónapos finanszírozási határidő, amelyet újabb 36 hónappal lehet meghosszabbítani
  • ROBOR 3M+ 2,5% / év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

B. Beruházási hitelek esetén

Középvállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák, kivéve ezek kamatjait, jutalékjait és bankköltségeken kívüli banki díjait.
  • Maximum 72 hónapos finanszírozási határidő, maximum 18 hónapos türelmi idővel
  • ROBOR 3M+ 2% / év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Kis- és mikrovállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák, kivéve ezek kamatjait, jutalékjait és bankköltségeken kívüli banki díjait.
  • Maximum 72 hónapos finanszírozási határidő, maximum 18 hónapos türelmi idővel
  • ROBOR 3M+ 2%/ év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Ami a KKV-k által feltöltendő dokumentumokat és információkat illeti, a következők szükségesek:

  • Azonosító adatok;
  • A KKV nyilatkozata pdf formátumban, (a formanyomtatványt csatoltuk);
  • „De minimis” nyilatkozat, a kérvényező típusától függően (középvállalat, kisvállalat, mikrovállalkozás) és
  • Az igényelt hitel formája A weboldal automatikusan egy regisztrációs számot és egy megerősítő üzenetet fog generálni.

A dokumentumok és adatok feltöltése után, ezeket a hitelintézetek (amelyet majd a kérvényező választ ki) rendelkezésére bocsájtja a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM), miután majd a hitel tényleges odaítélését az adott hitelintézet dönti el.

A hitel odaítélése után, a hitelintézet elküldi a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM) részére a programra vonatkozó garanciák odaítélése iránti kérelmét, más olyan dokumentumok mellett, amelyek bizonyítják a kedvezményezett IMM általi jogosultsági feltételek teljesítését. Amennyiben minden feltétel teljesül, a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM) elküldi a hitelintézménynek a garanciaszerződést és a finanszírozási megállapodást, hogy ezeket majd végül a kedvezményezett is aláírja.

Csatolmány, nyilatkozat: letöltés
Csatolmány, metodológia: letöltés

forrás: Antal Lóránt szenátor tájékoztatója

finance

A 8. számú katonai rendelet szerint az exportra kiszállítandó mezőgazdasági termékek Európai Unión belüli szállítása esetében a befogadó állam bizonyító dokumentumot kell kiállítson, minek értelmében az adott termék nem megy tovább exportra a célországból.

Mivel nem volt világos és logikátlannak is tűnt, Antal Lóránt szenátor személyesen egyeztetett úgy a belügyminiszterrel, mint a mezőgazdaságival, hogy segítsenek értelmezni!

Pénteken megszületett a pontosító okirat - akit érint, használhatja a csatolt dokumentumokat!

Megjegyzés: a 8-as számú katonai rendelet 8. cikkelye:
Art. 8. alin. (1) Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Dokumentum letöltése.

A tájékoztatót Antal Lóránt szenátortól kaptuk.

1. Lehet igényelni a sürgősségi állapotra vonatkozó bizonylatot (certificat de stare de urgenta), ezen a portálon: https://csu.prevenire.gov.ro

Az igazolás – ahogy erről már volt szó - nem szükséges a technikai munkanélküliség állami támogatásához, viszont a hiteltörlesztések átütemezésénél, bérleti díjak, közköltségek halasztásához igen.

Azok a vállalkozások kérhetik, amelyek:

  • tevékenységüket a hatóságok rendelkezései következtében részlegesen vagy teljesen felfüggesztették,
  • márciusi forgalma vagy bevétele legalább 25%-al esett a január-február hónapok átlagához viszonyítva.

2. A 285/2020.04.06-os Hivatalos Közlönyben megjelent a 270/2020-as kormányhatározat a hiteltörlesztések átütemezésének alkalmazására vonatkozóan.

A jogszabály a hitelszerződésekre és lízingszerződésekre egyaránt vonatkozik.

A hiteltörlesztések átütemezését 2020. május 14-ig lehet kérni .

A természetes személyek saját felelősségükre kell nyilatkozzanak arról, hogy saját jövedelmük és/vagy családtagjaiké a koronavírus járvány miatt csökkent a szükségállapot bevezetése előtti időszakhoz képest és képtelenek a hitelt törleszteni a következők miatt: technikai vagy teljes munkanélkülivé váltak, munkabérük csökkent, karanténba kerültek, megbetegedtek. A felsorolás nem teljes, a hitelintézet minden indokolható érvet el kell fogadjon.
Családtag alatt a férjet/feleséget és a velük közös háztartásban élő gyerekeket kell érteni.

Cégek esetében szükséges a szükségállapotra vonatkozó bizonylat, valamint a cég jogi képviselőjének nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a járvány negatívan érintette a vállalkozás tevékenységét: beszűkült az értékesítési piaca, beszállítóik, alkalmazottjaik csökkentek, stb.

Az egyéni vállalkozók, akiknek a tevékenységét teljesen vagy részlegesen a hatósági intézkedések következtében felfüggesztették, szintén saját felelősségű nyilatkozatot kell tegyenek.

Nem kérhetik a hiteltörlesztések átütemezését azok a személyek, akiknek március 16-án hiteltörlesztés elmaradásuk volt, hacsak hátrálékukat az átütemezés kéréséig ki nem egyenlítik.

A hitelintézetek a kéréseket 15 napon belül kell elbírálják.

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A 261/2020.03.30-as számú Hivatalos Közlönyben megjelent a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére vonatkozó 37/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

A legfontosabb előírásai a következők:

A jogszabály hitelszerződésekre és lízingszerződésekre is vonatkozik.Azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók , kis- és közepes vállalkozások igényelhetik a törlesztőrészletek felfüggesztését, akiket negatívan érintettek a járvány gazdasági következményei. Arról, hogy ez konkrétan mit jelent, egy alkalmazási módszertan fog megjelenni.

Jogi személyek esetén szükséges a szükségállapotra vonatkozó igazolás, amelyet akkor adnak ki, ha a tevékenységet az állami hatóságok felfüggesztették, vagy a vállalkozás bevételei legalább 25%-al csökkentek. A fizetésképtelen vállalatok nem jogosultak a törlesztés halasztására.

A részlettörlesztést legfennebb 2020. decemberéig lehet kérni. A hitelszerződés futamideje a felfüggesztett időszaknak megfelelő időszakkal tolódik ki.

A törlesztés felfüggesztése alatt esedékes kamatokat tőkésíteni fogják, és hozzá fogják adni a tőketartozáshoz amire majd kamatot fognak felszámolni a hitelintézetek. Kivételt képeznek ez alól a jelzálog-hitelesek, akik esetében a halasztott kamatra nem fognak újabb kamatot számítani, viszont a felfüggesztett kamattartozásaikat nem a hitel futamideje, hanem 5 év alatt kell kifizessék .

A törlesztőrészletek felfüggesztését a rendelet megjelenését követő 45 napon belül lehet igényelni.

Az igénylést postai vagy elektronikus úton lehet a hitelintézethez eljuttatni.

A hitelintézetek kötelesek jóváhagyni minden halasztást, ha az igénylő megfelel a jogszabály és a majdan megjelenő alkalmazási módszertan feltételeinek.

Ismét a technikai munkanélküliségről

A Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség Facebook-oldalán újabb oktatóvideó jelent meg, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy májustól csak akkor fogadják el a dokumentációt, ha ezt a cég jogi képviselője elektronikusan aláírja: https://www.facebook.com/341983649165273/videos/509056766670101/

 

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Alább találhatják a 33/2020 számú sürgősségi kormányrendeletet, amely a vállalkozások tevékenységének támogatása érdekében a következő periódusban bonifikációkat ír elő.

A könnyebb átláthatóság érdekében csatoljuk a sürgősségi kormányrendelet aktuális formáját, amely az adótörvénykönyv 41. cikke által szabályozott jövedelemadó fizetők számára érdekes - akik a 2020 első negyedévének adóját fizetik 2020 április 25-ig, könnyítéseket kapnak: 5% a nagy adófizetők számára, 10% a közepes adófizetők, és 10% azon adófizetők számára, amelyek az első két kategóriába nem tartoznak bele. A mikrovállalkozások jövedelemadójuk 2020. április 25-ig fizetése esetén ugyancsak 10% könnyítésben részesülnek.

Amint egy előző tájékoztatóban már szóba került, a 32/2020 számú sürgősségi kormányrendelet módosításokat eszközölt a 30/2020 számú sürgősségi kormányrendeleten. Többek között, a kényszerszabadságra küldéshez szükséges támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványok is változtak. Eszerint, amit a 30/2020 számú kormányrendelet függeléke tartalmazott, hatályon kívül lett helyezve. Ez helyett a Munkaügyi Minisztérium rendeletek által írja elő az igényléshez szükséges formanyomtatványokat.

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a következő rendeleteket, amelyek tartalmazzák a támogatás igényléséhez szükséges dokumentumokat. A könnyebb elérés érdekében csatolva találják ezen rendeletek aktuális formáját:

740/2020 számú kormányrendelet, amely a kérés és a saját felelősségre tett nyilatkozat formanyomtatványát tartalmazza, melyet a 30/2020 számú sürgősségi kormányrendelet XV. cikke első bekezdésébe foglalt támogatás igényléséhez kell leadni (más szakemberek, a Polgári törvénykönyv 3. cikkének (2) bekezdése értelmében, illetve azon személyek, amelyek munka-megállapodást kötöttek az 1/2005 számú törvény szerint)

741/2020 számú kormányrendelet, amely a kérés, a saját felelősségre tett nyilatkozat és az alkalmazottak listájának formanyomtatványát tartalmazza, melyet a munkaadó a 30/2020 számú sürgősségi kormányrendelet XII. cikkének első bekezdése szerint ad le a támogatás megszerzéséhez

742/2020 számú kormányrendelet, amely a kérés, a saját felelősségre tett nyilatkozat és a sporttevékenységet folytató személyek listájának formanyomtatványát tartalmazza, melyet a sportegyesület a 30/2020 számú sürgősségi kormányrendelet XV. cikkének második bekezdése szerint ad le a támogatás megszerzéséhez

743/2020 számú kormányrendelet, amely a kérés és a saját felelősségre tett nyilatkozat formanyomtatványát tartalmazza, melyet azon személyek, amelyek kizárólag szerzői- és szomszédos jogokból származó jövedelemmel rendelkeznek, a 30/2020 számú sürgősségi kormányrendelet XV. cikkének negyedik bekezdése szerint adnak le a támogatás megszerzéséhez

Emellett kiemelnénk, hogy a kényszerszabadságra küldéshez szükséges támogatáshoz nem szükséges a szükségállapotra vonatkozó igazolás (CSU) megszerzése, csak a fent említett formanyomtatványok elküldése.

A 33/2020-as sürgősségi kormányrendelet szövegét itt nyithatja meg (pdf dokumentum): oug_33_2020.pdf

A 740/2020-as kormányrendelet szövegét itt nyithatja meg (pdf dokumentum): ordinul_740_2020.pdf

A 741/2020-as kormányrendelet szövegét itt nyithatja meg (pdf dokumentum): ordinul_741_2020.pdf

A 742/2020-as kormányrendelet szövegét itt nyithatja meg (pdf dokumentum): ordinul_742_2020.pdf

A 743/2020-as kormányrendelet szövegét itt nyithatja meg (pdf dokumentum): ordinul_743_2020.pdf

A tájékoztatót Antal Lóránt szenátortól kaptuk.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata